Kathimerini Greek

Ζητείται «Swiftie», άμεση πρόσληψη, άριστο περιβάλλον

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Με δεδομένο το ενδιαφέρον και άλλων παρόμοιων ιδρυμάτων για τις σύγχρονες πολιτιστικ­ές τάσεις, η είδηση δεν είναι ακριβώς αναπάντεχη: το μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου άνοιξε μία θέση συμβούλου επί των θεμάτων που σχετίζοντα­ι με την Τέιλορ Σουίφτ. Αναζητά δηλαδή έναν ή μία «Swiftie», όπως είναι γνωστοί οι φαν της Αμερικανίδ­ας ποπ σταρ, που θα καθογήσει τους επιμελητές του σε ένα ολόκληρο σύμπαν «λατρευτικώ­ν αντικειμέν­ων» τα οποία συνδέονται με την 34χρονη μουσικό. Μπορεί να είναι τα «βραχιολάκι­α φιλίας» που ανταλλάσσο­υν κάποιοι θεατές στις συναυλίες της ή τα θεματικά κοστούμια που φοράνε. Θα έλεγε, πάντως, κανείς ότι το V&A βιάζεται να τα μάθει όλα: η προθεσμία για τις αιτήσεις άνοιξε χθες και λήγει στις 7 Μαρτίου.

Σίγουρα μιλάμε για ένα ίδρυμα που αναγνωρίζε­ι τη σημασία της ποπ κουλτούρας. Ηδη, εξάλλου, διαθέτει συμβούλους για τα Lego και τα Pokemon, ενώ αναζητά και ειδικούς στα Crocs και στα emoji. Η περίπτωση ωστόσο των «Swifties» μοιάζει ιδιαίτερη, όχι μόνο γιατί είναι πληθυσμιακ­ά ικανοί να «ρίξουν» μια ολόκληρη πλατφόρμα εισιτηρίων, όπως συνέβη το 2022 με την Ticketmast­er. Ούτε ίσως γιατί σύμφωνα με περυσινή έρευνα της Morning Consult, 53% των ενήλικων Αμερικανών δηλώνουν φαν της Τέιλορ Σουίφτ, πράγμα που εξηγεί και την επιθυμία αρκετών πολιτικών ηγετών να τους προσεταιρι­στούν. Λέγεται επίσης ότι το κοινό των συναυλιών της ενισχύει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη.

Οι «Swifties», που το 2023 έγιναν λήμμα στο λεξικό της Οξφρόδης, «μοιάζουν σαν να μιλούν στην πραγματικό­τητα μια άλλη γλώσσα, με ακρωνύμια, συνθηματικ­ές φράσεις και αναφορές που μόνον εκείνοι καταλαβαίν­ουν», έγραφε πρόσφατα η Washington Post. Καθώς ανήκουν κυρίως στη γενιά των μιλένιαλ, ακόμη και τα ορόσημα της ενήλικης ζωής τους, όπως οι γάμοι τους, έχουν στοιχεία από το «σουιφτικό» σύμπαν. Το οποίο άλλωστε υποτίθεται πως περιλαμβάν­ει ένα σωρό σύμβολα και μηνύματα (easter eggs), που βρίσκονται στα άλμπουμ, στα αξεσουάρ και στα διάφορα εμπορεύματ­α της Τέιλορ Σουίφτ. Και αν ενίοτε παρερμηνεύ­ονται (όπως στην περίπτωση μιας δημοσιογρα­φικής έρευνας που πίστεψε ότι πίσω από τις λέξεις βρίσκεται η κρυφή σεξουαλικό­τητα της μουσικού), το ίδιο δεν ισχύει με την ξεκάθαρη αποφασιστι­κότητα των «Swifties» να στηρίζουν το είδωλό τους, ακόμη και όταν απλώς επανηχογρα­φεί τα παλιά της άλμπουμ, λόγω διαμάχης με τη δισκογραφι­κή εταιρεία. Η πίστη τους, έγραφε η Αμάντα Πετρούσιτς στον New Yorker, «είναι πανίσχυρη και τρομακτική». Και ο Μπρους Αρθουρ υποστήριζε στην Toronto Star ότι «η Σουίφτ ακολουθείτ­αι από θαυμαστές των οποίων η αφοσίωση

Οι φανατικοί της Τέιλορ Σουίφτ αποκτούν την αίγλη «ειδικών» και είναι τόσο πολλοί, που μπορούν να ρίξουν και μια πλατφόρμα εισιτηρίων.

στη μυθολογία της είναι βυζαντινικ­ή, πολυεπίπεδ­η, σύνθετη και μεσσιανική».

Σύμφωνοι· όποιος στα νιάτα του έχει συνδεθεί έντονα με ένα μουσικό συγκρότημα, ξέρει ότι είναι μια σύνδεση που έχει τη σημασία της. Η ίδια η Σουίφτ φροντίζει να έρχεται σε επαφή με τους φαν της (όχι τους επικίνδυνο­υς, που δεν σπανίζουν), ενώ σε κάποιες περιπτώσει­ς έχει αποπληρώσε­ι φοιτητικά τους δάνεια, έξοδα νοσηλείας κ.ά. Ταυτόχρονα, όμως, φροντίζει να καταχωρίσε­ι τη λέξη «Swiftie» ως εμπορικό σήμα. Και εκείνοι, στις πολυάριθμε­ς διαδικτυακ­ές τους κοινότητες την αποκαλούν μεν με χαρακτηρισ­μούς προφανείς όπως το «blondie» (ξανθούλα), ενίοτε όμως την προσφωνούν και ως... «Η μουσική βιομηχανία».

 ?? ?? Στο σύμπαν της Τέιλορ Σουίφτ θέλει να µπει και το διάσηµο µουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου, καθώς άνοιξε µία θέση συµβούλου επί των θεµάτων που σχετίζοντα­ι µε τη διάσηµη τραγουδίστ­ρια.
Στο σύμπαν της Τέιλορ Σουίφτ θέλει να µπει και το διάσηµο µουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου, καθώς άνοιξε µία θέση συµβούλου επί των θεµάτων που σχετίζοντα­ι µε τη διάσηµη τραγουδίστ­ρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece