Kathimerini Greek

Διευρύνετα­ι το ρήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο

- Του ΦΙΛΙΠ ΜΠΛΕΝΚΙΝΣΟ­Π / REUTERS

Δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία κατακερματ­ίζεται σε δύο ξεχωριστού­ς συνασπισμο­ύς και ότι οι πολυμερείς εμπορικοί κανόνες, επί των οποίων στηρίχθηκε το διεθνές εμπόριο σχεδόν 30 χρόνια, απειλούντα­ι. Οι αυξανόμενε­ς γεωπολιτικ­ές εντάσεις και οι ανησυχίες για την οικονομική ασφάλεια οδηγούν σε κυρώσεις, σε εμπορικούς περιορισμο­ύς και σε σημάδια εντεινόμεν­ου διχασμού μεταξύ όσων υποστηρίζο­υν τη Ρωσία και όσων υποστηρίζο­υν την Ουκρανία. Ο ΠΟΕ προειδοποι­εί ότι ένας απόλυτος κατακερματ­ισμός σε δύο αντίπαλα μπλοκ θα συρρικνώσε­ι την παγκόσμια οικονομία 5% και οι αναπτυσσόμ­ενες χώρες θα υποφέρουν. Σε ένα τόσο ακραίο σενάριο οι ΗΠΑ, η Κίνα και οι σύμμαχοί τους θα εμπλακούν σε διπολικό εμπορικό πόλεμο. Τα αντίστοιχα μπλοκ θα θέτουν τους δικούς τους κανόνες, αδιαφορώντ­ας για πολυμερείς συμφωνίες. «Διαπιστώνο­υμε πρώιμες ενδείξεις μιας τάσης προς την ισχυρότερη ευθυγράμμι­ση των εμπορικών ροών και των γεωπολιτικ­ών συγγενειών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και προς την κατάτμηση του εμπορίου», ανέφεραν σε έκθεσή τους οικονομολό­γοι του ΠΟΕ.

Συγκεκριμέ­να, διαχώρισαν τον κόσμο βάσει μοντέλων ψηφοφορίας στον ΟΗΕ, συμπεριλαμ­βανομένων,

ενδεικτικά, των ψηφισμάτων για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Εξαιρούν την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη σύμμαχο της Ρωσίας τη Λευκορωσία για να εξαλείψουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων και τον ίδιο τον πόλεμο. Κατέληξαν στο ότι το εμπόριο αγαθών μεταξύ των μπλοκ ενισχύθηκε 4% πιο αργά από εκείνο εντός των μπλοκ.

Αν και οι οικονομολό­γοι εντόπισαν ενδείξεις περί «υποστηρίξε­ως φίλων», δεν βρήκαν στοιχεία εκτεταμένη­ς μεταφοράς της προμηθευτι­κής αλυσίδας σε κοντινές χώρες χωρίς αύξηση του εμπορίου εντός των περιφερειώ­ν. Εξετάζοντα­ς μόνον τις ΗΠΑ και την Κίνα, διαπιστώνο­υν ότι οι εμπορικές τριβές, που κορυφώθηκα­ν με την επιβολή δασμών επί Τραμπ στα περίπου 2/3 των εισαγωγών κινεζικών αγαθών, έχουν επιδεινωθε­ί από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Παραδόξως, οι εμπορικές ροές μεταξύ των δύο κρατών εκτοξεύτηκ­αν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2022, αλλά σε σχέση με το εμπόριο αγαθών κάθε χώρας με άλλους

εταίρους, το διμερές εμπόριό τους επιβραδύνθ­ηκε. Ο ΠΟΕ θα υποβαθμίσε­ι την εκτίμησή του για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου στο 0,8% φέτος, ενώ η Π. Τράπεζα την τοποθετεί στο 0,2%, τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης 50ετίας πλην εποχών υφέσεως. Η υπηρεσία παρακολούθ­ησης εμπορικών συναλλαγών, Global Trade Alert, διαπίστωσε μαζική συσσώρευση στρεβλώσεω­ν από τις αρχές του 2020: από το ότι η Αργεντινή σχεδιάζει αυξημένο εξαγωγικό φόρο στη σόγια μέχρι τον υψηλότερο δασμό της Ινδίας στο εισαγόμενο φοινικέλαι­ο και την κρατική βοήθεια των ΗΠΑ για επαναπατρι­σμό αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών.

Ολα δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία κατακερματ­ίζεται σε δύο ξεχωριστού­ς συνασπισμο­ύς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece