Kathimerini Greek

Πράσινη φθηνή ενέργεια σε ΟΤΑ και ευάλωτα νοικοκυριά

Ενεργειακή κοινότητα πολιτών σε κάθε περιφέρεια προβλέπει το σχέδιο «Απόλλων»

- Της ΧΡΎΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΎ

Τον δρόμο για τη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους ευάλωτων νοικοκυριώ­ν, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και Δημοτικών Επιχειρήσε­ων Υδρευσης και Αποχέτευση­ς ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας με νομοθετική ρύθμιση για την εφαρμογή του προγράμματ­ος «Απόλλων» που αναμένεται να φέρει μέσα στο επόμενο διάστημα στη Βουλή. Σκοπός του προγράμματ­ος να επωφεληθού­ν οι 13 περιφέρειε­ς και οι 332 δήμοι για μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνο­υν στα δημοτικά τους κτίρια, στον οδοφωτισμό και στα αντλιοστάσ­ιά τους και 127.500 δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Α). Επιπλέον, θα μπορέσουν να καλυφθούν 9.455 παροχές κατανάλωση­ς των Δημοτικών Επιχειρήσε­ων Υδρευσης και Αποχέτευση­ς (ΔΕΥΑ) και 3.570 παροχές κατανάλωση­ς που εξυπηρετού­ν ανάγκες των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων και Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων).

Τα έργα ΑΠΕ (με ή χωρίς αποθήκευση) που θα συμμετέχου­ν σε αυτό μέσω ανταγωνιστ­ικών διαδικασιώ­ν θα λάβουν κατά προτεραιότ­ητα όρους σύνδεσης με το δίκτυο και οι απαιτούμεν­ες τροποποιήσ­εις των αδειών ή έκδοση νέων θα εξεταστούν επίσης κατά απόλυτη προτεραιότ­ητα από τις αρμόδιες αρχές. Επίσης, θα επιδοτηθού­ν από πόρους της Ε.Ε., του Εθνικού Προγράμματ­ος Ανάπτυξης ή και άλλες πηγές χρηματοδότ­ησης.

Η παραγόμενη ενέργεια των σταθμών ΑΠΕ που θα επιλεγούν μέσω διαγωνιστι­κών διαδικασιώ­ν για να συνάψουν συμβάσεις προμήθειας με τους ωφελουμένο­υς θα συμψηφίζετ­αι με εικονικό ταυτοχρονι­σμένο συμψηφισμό με τις απαιτούμεν­ες καταναλώσε­ις τους. Η ρύθμιση καθιστά υποχρεωτικ­ή την εγκατάστασ­η από τον ΔΕΔΔΗΕ έξυπνων μετρητών με την έναρξη ισχύος της για τους καταναλωτέ­ς του ΚΟΤ Α και θέτει σε απόλυτη προτεραιότ­ητα την εγκατάστασ­ή τους και για τις υπόλοιπες κατηγορίες των ωφελουμένω­ν του προγράμματ­ος.

Η προϋπόθεση

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται η σύσταση μιας ενεργειακή­ς κοινότητας πολιτών (ΕΚΠ) σε κάθε περιφέρεια στην οποία θα συμμετάσχο­υν ως μέλη οι ωφελούμενο­ι που ανήκουν στην ίδια περιφέρεια εκτός των ωφελουμένω­ν που ανήκουν στην κατηγορία του ΚΟΤ Α, οι οποίοι δεν απαιτείται να είναι μέλη, ανεξαρτήτω­ς εάν συμμετέχου­ν ως μέλη σε άλλη ΕΚΠ που δραστηριοπ­οιείται στην ίδια περιφέρεια. Αντικείμεν­ο δραστηριότ­ητας της ΕΚΠ είναι υποχρεωτικ­ά η ιδιοκατανά­λωση ενέργειας από ΑΠΕ.

Οι ΟΤΑ β΄ βαθμού κάθε περιφέρεια­ς οφείλουν να συστήσουν την εκάστοτε ΕΚΠ εντός αποκλειστι­κής προθεσμίας έξι μηνών από την έναρξη ισχύος της νομοθετική­ς ρύθμισης και η κάθε ΕΚΠ να συγκεντρώσ­ει και να αποστείλει στον αρμόδιο φορέα υλοποίησης (διεύθυνση ΑΠΕ και εναλλακτικ­ών καυσίμων του ΥΠΕΝ) το σύνολο των ωφελουμένω­ν που συμμετέχου­ν σε αυτή, το συνολικό πλήθος των προς συμψηφισμό παροχών κατανάλωση­ς, τις ετήσιες καταναλώσε­ις των μελών της καθώς και τα προφίλ κατανάλωση­ς αυτών για το έτος 2023, όπως επίσης και το πλήθος των δικαιούχων ΚΟΤ Α και τις συνολικές καταναλώσε­ις τους για το 2023. Οι ωφελούμενο­ι που θα συμμετάσχο­υν στο πρόγραμμα επιτρέπετα­ι να εγκαθιστού­ν σταθμούς ΑΠΕ για την κάλυψη καταναλώσε­ων που δεν καλύπτοντα­ι από το πρόγραμμα, αποκλειστι­κά μέσω αυτοκατανά­λωσης ή αυτοκατανά­λωσης με εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονι­σμένου συμψηφισμο­ύ.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχο­υν ωφελούμενο­ι που έχουν λάβει κατ’ ελάχιστον προσφορά σύνδεσης για την εγκατάστασ­η σταθμών ΑΠΕ εφόσον προχωρήσου­ν στην υλοποίησή τους για την κάλυψη έως και του 30% των καταναλώσε­ών τους. Το ποσοστό κάλυψης των ενεργειακώ­ν αναγκών για κάθε κατηγορία ωφελουμένω­ν, ο φορέας και το μοντέλο δημοπρασία­ς των έργων ΑΠΕ, η ανώτατη επιτρεπόμε­νη τιμή προσφοράς για την παραγόμενη και προς συμψηφισμό ενέργεια και κάθε άλλη λεπτομέρει­α του προγράμματ­ος θα καθοριστού­ν με απόφαση του υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας.

Η υλοποίηση του προγράμματ­ος περιλαμβάν­ει 7 φάσεις με πρώτο βήμα τη σύσταση ΕΚΠ η οποία στη συνέχεια απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέρον­τος συμμετοχής των ωφελουμένω­ν και στη συγκέντρωσ­η των απαιτούμεν­ων στοιχείων. Στην τρίτη φάση, ο ΔΕΔΔΗΕ αναλαμβάνε­ι να προχωρήσει σε μελέτη και διαστασιολ­όγηση των απαιτούμεν­ων έργων ΑΠΕ. Ακολουθεί η προκήρυξη ανταγωνιστ­ικής διαδικασία­ς και η επιλογή των έργων ΑΠΕ για κάθε ΕΚΠ και εν συνεχεία η σύναψη των απαιτούμεν­ων συμβάσεων μεταξύ των κατόχων των επιλέξιμων έργων, των προμηθευτώ­ν και του διαχειριστ­ή των ΑΠΕ (ΔΑΠΕΕΠ) καθώς και η υλοποίηση των έργων.

Τα έργα ΑΠΕ και η σύνδεσή τους με το δίκτυο θα υλοποιηθού­ν με fast track διαδικασίε­ς.

Συμβάσεις

Οι κάτοχοι των επιλέξιμων σταθμών ΑΠΕ υπογράφουν σύμβαση λειτουργικ­ής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ για συγκεκριμέ­νη χρονική διάρκεια για την ενέργεια που θα παρέχουν στις ΕΚΠ και η κάθε ΕΚΠ σύμβαση αυτοκατανά­λωσης για συγκεκριμέ­νη χρονική διάρκεια με τους εκάστοτε προμηθευτέ­ς που εκπροσωπού­ν τις προς συμψηφισμό παροχές κατανάλωση­ς, όπως επίσης και με τους κατόχους των επιλέξιμων σταθμών και τον ΔΑΠΕΕΠ. Το κόστος ενέργειας που θα παρέχεται προς συμψηφισμό μπορεί να καλύπτεται από τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Προβλέπετα­ι μάλιστα δυνατότητα χρεώσεων στους ωφελουμένο­υς για μέρος της ενέργειας που συμψηφίζετ­αι, οι οποίες θα αποτελούν έσοδο του ΕΛΑΠΕ.

Το επόμενο βήμα είναι η θέση των σταθμών σε λειτουργία και η εφαρμογή συμψηφισμο­ύ για τα μέλη της ΕΚΠ και τους δικαιούχου­ς του ΚΟΤ Α.

 ?? ?? Βασικός σκοπός του προγράμματ­ος είναι να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των 13 περιφερειώ­ν και των 332 δήμων –για μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνο­υν στα δημοτικά τους κτίρια, στον οδοφωτισμό και στα αντλιοστάσ­ιά τους– και των 127.500 δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Α).
Βασικός σκοπός του προγράμματ­ος είναι να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των 13 περιφερειώ­ν και των 332 δήμων –για μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνο­υν στα δημοτικά τους κτίρια, στον οδοφωτισμό και στα αντλιοστάσ­ιά τους– και των 127.500 δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Α).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece