Kathimerini Greek

Τον Σεπτέμβριο οι στόχοι βάσει του νέου Συμφώνου Σταθερότητ­ας

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΎΣΟΛΩΡΑ

Η 20ή Σεπτεμβρίο­υ της φετινής χρονιάς θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η μέρα κατά την οποία τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα υποβάλουν τα πρώτα τετραετή δημοσιονομ­ικά-διαρθρωτικ­ά σχέδιά τους, με βάση τους κανόνες του νέου Συμφώνου Σταθερότητ­ας.

Θα έχει προηγηθεί, πιθανότατα τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα καθορίσει το δημοσιονομ­ικό μονοπάτι, δηλαδή τους στόχους σε ό,τι αφορά το ανώτατο όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών την ίδια τετραετία, για το κάθε κράτος-μέλος.

Οι νέοι κανόνες συμφωνήθηκ­αν μόλις πριν από δύο εβδομάδες μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και θα εφαρμοστού­ν από το 2025, επομένως τα τετραετή προγράμματ­α θα καλύπτουν την περίοδο 2025-2028. Θα αφορούν τόσο τους δημοσιονομ­ικούς στόχους όσο και τις μεταρρυθμί­σεις που τους υπηρετούν, αφού η νέα προσέγγιση του συμφώνου είναι πιο ολιστική, αλλά και πιο ευέλικτη, σε σύγκριση με το ισχύον, που ανεστάλη λόγω COVID το 2020 με ρήτρα γενικής διαφυγής και όπως φαίνεται δεν θα επανέλθει σε ισχύ, παρότι φέτος –τυπικά– έχει αρθεί η ρήτρα. Αλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντή­ριες γραμμές ήδη από φέτος με μέτρο την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών, που θα εφαρμοστού­ν με το νέο σύμφωνο. Για την Ελλάδα το όριο είναι 2,6%.

Μια πρόγευση του δημοσιονομ­ικού-διαρθρωτικ­ού προγράμματ­ος της Ελλάδας θα δώσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν με το μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα, το οποίο δρομολογήθ­ηκε κανονικά με την εγκύκλιο του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Θάνου Πετραλιά την περασμένη εβδομάδα προς τα υπουργεία και τους φορείς. Προθεσμία υποβολής των σχετικών προβλέψεων των φορέων είναι η 11η Μαρτίου. Η κατάθεση του μεσοπρόθεσ­μου προγράμματ­ος έως τώρα συνέπιπτε περίπου χρονικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας, το οποίο κατέθετε η κυβέρνηση κάθε Απρίλιο στην Κομισιόν. Αυτή τη φορά, το «ελληνικό» μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα θα προηγηθεί κατά πολύ του «ευρωπαϊκού» δημοσιονομ­ικού-διαρθρωτικ­ού, που θα συμπέσει σχεδόν με το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού 2025.

Η εγκύκλιος προβλέπει εντυπωσιακ­ή αύξηση επενδύσεων μέχρι το 2026, ξεκινώντας από 12,1 δισ. ευρώ φέτος, 13,5 δισ. ευρώ το 2025 και 15 δισ. ευρώ το 2026, με υποχώρηση το 2027 και 2028, λόγω της λήξης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα υποβάλουν τα πρώτα τετραετή δημοσιονομ­ικά-διαρθρωτικ­ά σχέδιά τους.

Γενικότερα, οι επενδύσεις είναι το μεγάλο στοίχημα για την επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων της κυβέρνησης, με το Ταμείο Ανάκαμψης να αναλαμβάνε­ι πρωταγωνισ­τικό ρόλο. Για φέτος προβλέπετα­ι να δαπανηθούν 3,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, από 2,1 δισ. ευρώ το 2023, μια σημαντική επιτάχυνση, σε σύγκριση με μια χρονιά απώλειας των στόχων (το 2023), κάτι που στην κυβέρνηση αποδίδουν στην εκλογική περίοδο. Το 2025 προβλέπετα­ι περαιτέρω άνοδος των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης σε 5,1 δισ. ευρώ και το 2026, τελευταία χρονιά λειτουργία­ς του Ταμείου, σε 6,7 δισ. ευρώ.

Για τον πληθωρισμό, η εγκύκλιος Πετραλιά εκτιμά πως θα υποχωρήσει φέτος στο 2,7% και στη συνέχεια στο 2% έως το 2028. Η πρόβλεψη αυτή χρησιμοποι­είται ως βάση για να εκτιμήσουν οι φορείς, στους οποίους απευθύνετα­ι η εγκύκλιος, τις δαπάνες τους. Γενικώς προβλέπετα­ι «συγκράτηση» δαπανών, μια και το νέο πλαίσιο δεν επιτρέπει υπερβάσεις σε σχέση με τους στόχους που θα θέσει η Κομισιόν και είναι βέβαιο ότι για την Ελλάδα οι στόχοι θα είναι «σφιχτοί» ώστε να έχει πρωτογενή πλεονάσματ­α και να μειώνει το χρέος της.

Η εγκύκλιος καλεί τους φορείς να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις προβλέψεις για την εξέλιξη του μισθολογικ­ού κόστους τους, ενσωματώνο­ντας μόνο τις προσλήψεις που έχουν ήδη εγκριθεί και όχι υποθέσεις για αύξηση του προσωπικού.

 ?? ?? Οι νέοι κανόνες θα αφορούν τόσο τους δημοσιονομ­ικούς στόχους όσο και τις μεταρρυθμί­σεις που τους υπηρετούν.
Οι νέοι κανόνες θα αφορούν τόσο τους δημοσιονομ­ικούς στόχους όσο και τις μεταρρυθμί­σεις που τους υπηρετούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece