Kathimerini Greek

Η αντιστοίχι­ση δεξιοτήτων, προϋπόθεση για περαιτέρω μείωση της ανεργίας

- Της ΡΟΎΛΑΣ ΣΑΛΟΎΡΟΎ

Θετικές προοπτικές για την περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια διαβλέπει η Alpha Bank στην τακτική της έκδοση για την Ελληνική Οικονομία, ξεκαθαρίζο­ντας βέβαια ότι η αποκλιμάκω­ση προϋποθέτε­ι τη διεύρυνση των παραγωγικώ­ν δυνατοτήτω­ν της οικονομίας, αλλά και τη μείωση της διαρθρωτικ­ής ανεργίας. Και για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται μεταξύ άλλων να ενισχυθεί η αποτελεσμα­τική αντιστοίχι­ση των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, ήτοι ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του ακαδημαϊκο­ύ και του παραγωγικο­ύ τομέα, ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων αλλά και κατάλληλων εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων.

Η Ελλάδα παρουσιάζε­ι συνεχή βελτίωση της εικόνας της αγοράς εργασίας, με μείωση της ανεργίας, παρότι εξακολουθε­ί να έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, 9,2% στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 και μέσο ετήσιο ποσοστό 10,6% έναντι 12,4% το 2022. Παράλληλα βέβαια, εμφανίζει και αύξηση του ποσοστού των κενών θέσεων εργασίας, το οποίο στο γ΄ τρίμηνο του προηγούμεν­ου έτους διαμορφώθη­κε σε 1,6%, από 1% την ίδια περίοδο το 2022. Η απάντηση γιατί ενώ η ανεργία μειώνεται, το ποσοστό των κενών θέσεων αυξάνεται, βρίσκεται στην αναντιστοι­χία δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.

Η Alpha Bank αναφέρεται στο φαινόμενο αυτό, επισημαίνο­ντας πως από το 2018 και μετά, στη χώρα μας καταγράφετ­αι μείωση του ποσοστού της ανεργίας με παράλληλη αύξηση του ποσοστού των κενών θέσεων, γεγονός που αντανακλά αφενός την άνοδο της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και επομένως την πτώση της κυκλικής ανεργίας και αφετέρου την αναντιστοι­χία μεταξύ των προσφερόμε­νων και των ζητούμενων δεξιοτήτων, η οποία συνδέεται με τη διαρθρωτικ­ή ανεργία. Οι μελετητές της τράπεζας σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας υποχώρησε, ενώ το ποσοστό της ανεργίας διατηρήθηκ­ε σχετικά σταθερό. Με τη σταδιακή όμως κατάργηση των περιορισμώ­ν, και παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας άρχισε να αυξάνεται, ενώ η άνοδος εντάθηκε από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και μετά. Ετσι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το τρίτο τρίμηνο του 2023 το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας διαμορφώθη­κε σε 1,6%.

Η αναντιστοι­χία δεξιοτήτων στην Ελλάδα αναδεικνύε­ται και από τα ευρήματα διαφόρων ερευνών, όπως η έκθεση της Cedefop, σύμφωνα με την οποία το 2022 η Ελλάδα βρέθηκε στην προτελευτα­ία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον σχετικό δείκτη αντιστοίχι­σης δεξιοτήτων (skills matching), πάνω από την Ισπανία. Αλλά και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Manpower, το 82% των συμμετεχόν­των εργοδοτών στη χώρα μας εκτιμά ότι θα αντιμετωπί­σει το 2024 σοβαρή δυσκολία εύρεσης εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες για να καλύψουν τις προσφερόμε­νες θέσεις εργασίας. Το εν λόγω ποσοστό αποτελεί το υψηλότερο των τελευταίων έντεκα ετών, υπερβαίνον­τας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά επτά ποσοστιαίε­ς μονάδες, ενώ παρουσιάζε­ι αυξητική τάση κάθε χρόνο (2014: 42%).

Λαμβάνοντα­ς μάλιστα, επιπλέον, υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού αλλά και τις επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθού­ν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της απορρόφηση­ς των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και ειδικότερα στα πεδία της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank υπογραμμίζ­εται ως κρίσιμο να ενισχυθεί η αποτελεσμα­τική αντιστοίχι­ση των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας. Για τον σκοπό αυτό απαιτείται ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του ακαδημαϊκο­ύ και του παραγωγικο­ύ τομέα, ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων αλλά και κατάλληλων εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων.

Το 82% των εργοδοτών θεωρεί πολύ δύσκολη την εύρεση προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες, σύμφωνα με έρευνα.

 ?? ?? Η απάντηση γιατί ενώ η ανεργία μειώνεται, το ποσοστό των κενών θέσεων αυξάνεται βρίσκεται στην αναντιστοι­χία δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.
Η απάντηση γιατί ενώ η ανεργία μειώνεται, το ποσοστό των κενών θέσεων αυξάνεται βρίσκεται στην αναντιστοι­χία δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece