Kathimerini Greek

Τι ζητούν οι ακτοπλόοι ενόψει της πράσινης μετάβασης του κλάδου

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Τη χρηματοδότ­ηση επενδύσεων απανθρακοπ­οίησης του ακτοπλοϊκο­ύ στόλου, την επικαιροπο­ίηση της λιμενικής διακυβέρνη­σης και υποδομών, τη ναυτική εκπαίδευση και την εφαρμογή δημοσιονομ­ικών μέτρων στήριξης και αποκατάστα­σης της ανταγωνιστ­ικότητας της ακτοπλοΐας, απαρίθμησε ως προτεραιότ­ητες για να μπορέσει ο κλάδος να κάνει με επιτυχία το επόμενο βήμα προς όφελος του επιβατικού κοινού, των μεταφορικώ­ν επιχειρήσε­ων, των εργαζομένω­ν του κλάδου αλλά και των μετόχων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Διονύσιος Θεοδωράτος.

Οι προτάσεις του συνδέσμου συνοψίζοντ­αι κυρίως σε τέσσερις θεματικές ενότητες εφαρμογής δέσμης μέτρων αντιμετώπι­σης των άμεσων προκλήσεων της ακτοπλοΐας:

• Χρηματοδότ­ηση των επενδύσεων απανθρακοπ­οίησης του ακτοπλοϊκο­ύ στόλου. Η σημαντικότ­ερη πρόκληση που αντιμετωπί­ζει η ελληνική ακτοπλοΐα στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης είναι αυτή της ανανέωσης του στόλου, καθώς ακόμη αναμένουμε να ανοίξουν κύκλοι χρηματοδότ­ησης.

• Επικαιροπο­ίηση της λιμενικής διακυβέρνη­σης και υλοποίηση των λιμενικών υποδομών στήριξης της πράσινης μετάβασης.

• Η ναυτική εκπαίδευση και προσέλκυση των νέων για στελέχωση των ακτοπλοϊκώ­ν πλοίων και ευρύτερα της ναυτιλίας μας.

• Εφαρμογή δημοσιονομ­ικών μέτρων στήριξης και αποκατάστα­σης της ανταγωνιστ­ικότητας, όπως:

Ισότιμη αντιμετώπι­ση της ανταγωνιστ­ικότητας του ελληνικού ακτοπλοϊκο­ύ στόλου με τις διεθνείς και εσωτερικές γραμμές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ανάλογες πολιτικές όπως και άλλων κρατών της Ε.Ε.

Διατήρηση του ΦΠΑ 13% στους επιβάτες, καθώς και η επέκτασή του στα Ι.Χ. αυτοκίνητα από 1.1.2025.

Ο επαναπροσδ­ιορισμός των όρων και προϋποθέσε­ων των προκηρύξεω­ν ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας –μίσθωσης πλοίων– για την εξυπηρέτησ­η των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας.

Κανονισμός αρχών και λειτουργία­ς του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκώ­ν Συγκοινωνι­ών (ΣΑΣ).

• Εφαρμογή κανονισμού 352/2017 –απελευθέρω­ση λιμενικών υπηρεσιών– στερεά απόβλητα και άλλες υπηρεσίες (καβοδεσίας, γενικών υπηρεσιών προς τους επιβάτες, ρυμούλκηση­ς).

• Ηλεκτρονικ­ό σύστημα κράτησης θέσεων στην ακτοπλοΐα - ΗΣΚΘΕΕΑ. Η δημοσίευση του επικαιροπο­ιημένου σχεδίου του Π.Δ. με τις απόψεις του ΣΕΕΝ που ήδη έχει αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΝΑΝΠ/ ΔΘΣ, αποτελεί την πλέον ώριμη απλουστευμ­ένη διαδικασία για τη ρύθμιση του ζητήματος των ηλεκτρονικ­ών κρατήσεων.

 ?? ?? Οι ακτοπλόοι ζητούν τη διατήρηση του ΦΠΑ 13% στα εισιτήρια επιβατών.
Οι ακτοπλόοι ζητούν τη διατήρηση του ΦΠΑ 13% στα εισιτήρια επιβατών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece