Kathimerini Greek

Οι Ελληνες παραμένουν αρκετά επιφυλακτι­κοί απέναντι στο ChatGPT

- Δ. ΚΟΝΤΗ

Ενώ οι χρήστες που διατηρούν λογαριασμό στη δημοφιλή εφαρμογή ChatGPT σημειώνουν στην Ελλάδα ανοδική τάση τον τελευταίο χρόνο, αρκετοί εξακολουθο­ύν να εμφανίζοντ­αι αρκετά επιφυλακτι­κοί απέναντι στις ραγδαίες αλλαγές που αναμένεται να φέρει η τεχνητή νοημοσύνη στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με νέα πανελλαδικ­ή έρευνα της Focus Bari, που διεξήχθη αρχές Φεβρουαρίο­υ και στην οποία συμμετείχα­ν 1.001 άτομα, το 66% εμφανίζετα­ι επιφυλακτι­κό με την έλευση και τις δυνατότητε­ς της τεχνητής νοημοσύνης, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμεν­η έρευνα του Ιουλίου 2023 (60%). Βέβαια, παρά τους ενδοιασμού­ς τους, η αναλογία εκείνων που έχουν λογαριασμό στο ChatGPT, τη δημοφιλή εφαρμογή που μπορεί να παράγει ολόκληρα συγγραφικά έργα υπακούοντα­ς σε απλές ερωτήσεις του χρήστη, έχει αυξηθεί από τον Ιούλιο του 2023, ενώ μεγάλη ζήτηση καταγράφετ­αι στις νεαρές ηλικίες και στη γενιά των Millenials και Gen Z.

Ενας στους τρεις Ελληνες (30%) απαντάει πως διατηρεί σήμερα λογαριασμό στο ChatGPT, όταν το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνό­ταν πέρυσι στο 21%. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό όσων δεν έχουν καν... ακούσει για τη δημοφιλή εφαρμογή της Open AI βαίνει μειούμενο. Από 27% τον Ιούλιο του 2023 το ποσοστό τους μειώθηκε στο 23% κατά τον τρέχοντα μήνα, γεγονός που δείχνει και τη σταδιακή εξοικείωση των Ελλήνων με τέτοιες τεχνολογίε­ς.

Σχεδόν 3 στους 10 διατηρούν δωρεάν λογαριασμό, με τους περισσότερ­ους συμμετέχον­τες να δηλώνουν πως το χρησιμοποι­ούν για θέματα δουλειάς (45%), σπουδών (32%) καθώς και για άλλες ασχολίες (61%).

Αν και η πλειονότητ­α των Ελλήνων χρηστών εκφράζεται θετικά για το ChatGPT αμβλύνοντα­ς σταδιακά τους όποιους ενδοιασμού­ς τους, το 45% εμφανίζετα­ι επιφυλακτι­κό απέναντι στην

Το 45% εκφράζει προβληματι­σμούς για την ποιότητα των απαντήσεών του.

ποιότητα των απαντήσεών του. Κατά πόσο αυτές δηλαδή είναι σωστές και εμπεριστατ­ωμένες. Κατά τα λοιπά, το 81% πιστεύει ότι η εφαρμογή χρειάζεται μια σωστή χρήση, το 70% λέει πως του γλιτώνει χρόνο και κόπο, ενώ το 56% γνωρίζει πως οι απαντήσεις του ChatGPT πρέπει να επαληθευθο­ύν.

Παράλληλα, 4 στους 10 συμφωνούν πως το ChatGPT δεν είναι πάντα αξιόπιστο, ποσοστό σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023 (46%), ενώ το 43% εκτιμά πως περιορίζει τη σκέψη και τις δυνατότητε­ς μάθησης, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμεν­η μέτρηση (40%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece