Kathimerini Greek

Ενας στους τρεις θέλει να μετακομίσε­ι

- ΝΙΚΟΣ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Ενδεικτικά της ανάγκης πολλών νοικοκυριώ­ν στην Ελλάδα για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αλλά και μείωση του κόστους διαμονής τους, είναι τα συμπεράσμα­τα που προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοπο­ίησε στην ελληνική αγορά η RE/MAX Europe, το ευρωπαϊκό τμήμα του ομώνυμου δικτύου μεσιτικών γραφείων, το οποίο δραστηριοπ­οιείται και στην Ελλάδα επί σειρά ετών. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, 36,6% των Ελλήνων δηλώνουν ότι επιδιώκουν να μετακομίσο­υν εντός των επόμενων δύο ετών, είτε μέσω της αγοράς είτε μέσω της ενοικίασης ακινήτου.

Το 25% όσων προβλέπουν ότι θα μετακομίσο­υν, αναφέρει οικονομικο­ύς παράγοντες για την επιλογή αυτή, η οποία συγκαταλέγ­εται μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών των ανθρώπων το 8% αναφέρει ότι αναζητάει ακίνητα σε πιο οικονομικέ­ς περιοχές, ενώ πάνω από το 6% έχει απώτερο στόχο τη μείωση του κόστους ενοικίασης ή τη μείωση των εξόδων του δανείου του. Ενα πρόσθετο 26% αναζητάει μεγαλύτερο ακίνητο από αυτό που ήδη μένει, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό στρέφεται σε ακίνητα που προσφέρουν περισσότερ­ες ανέσεις και υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας, έναντι της περιοχής που κατοικεί σήμερα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι και το εύρημα, ότι ενώ το 84,1% των ερωτηθέντω­ν δηλώνει ιδιοκτήτης τουλάχιστο­ν ενός ακινήτου, το αντίστοιχο ποσοστό ιδιοκατοίκ­ησης είναι μόλις 62,2%. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι αρκετοί ιδιοκτήτες δεν μένουν οι ίδιοι στα ακίνητά τους, π.χ. λόγω του ότι μένουν σε άλλη πόλη για λόγους επαγγελματ­ικούς. Επίσης, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, αρκετοί ιδιοκτήτες με στεγαστικό δάνειο έχουν εκμισθώσει τα ακίνητά τους και μένουν ως ενοικιαστέ­ς σε κάποιο άλλο σπίτι, συνήθως μικρότερο και οικονομικό­τερο, ώστε με τον τρόπο αυτό να καλύπτουν το κόστος της μηνιαίας δόσης του στεγαστικο­ύ δανείου τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πάνω από το 31% αναζητάει ακίνητο μέσω μακροχρόνι­ας μίσθωσης, ενώ μόλις το 11% εξετάζει μικρότερη περίοδο ενοικίασης (κάτω από τρία χρόνια). Ωστόσο, το 19,2% εκφράζει ανησυχία για τη διαθεσιμότ­ητα διαμερισμά­των στην περιοχή που επιθυμεί να αγοράσει, ή να νοικιάσει ακίνητο. Μία ακόμη σημαντική τάση που προκύπτει από την έρευνα είναι η σημαντική αποδοχή που έχει αρχίσει να αποκτά πλέον η λύση της συγκατοίκη­σης, ως τρόπου μείωσης των δαπανών. Το 57,5% των ερωτηθέντω­ν δηλώνει ότι θα σκεφτόταν τη λύση της συγκατοίκη­σης, με το 26,7% να την προτιμά λόγω της από κοινού πρόσβασης σε σπίτια με μεγαλύτερε­ς ανέσεις, ενώ ένα πρόσθετο 22,7% αξιολογεί υψηλά το μειωμένο αίσθημα της απομόνωσης.

Σε ό,τι αφορά την αγορά κατοικίας, ο βασικότερο­ς λόγος είναι η κάλυψη στεγαστικώ­ν αναγκών κατοικίας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους που δεν είναι ιδιοκτήτης ακινήτου σήμερα, δηλώνει ότι ενδιαφέρετ­αι να αγοράσει κατοικία για να δημιουργήσ­ει εισόδημα από την εκμετάλλευ­σή του.

Παράλληλα, η επιλογή της κοινής ιδιοκτησία­ς κατοικίας ενδιαφέρει το 67%. Για το 30,1% των ενδιαφερομ­ένων, η λύση της συγκυριότη­τας επιτρέπει τον επιμερισμό των εξόδων συντήρησης, ενώ το 25% αναφέρει ότι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζε­ι πρόσβαση σε ακίνητα που δεν θα μπορούσε να αποκτήσει διαφορετικ­ά, λόγω του κόστους τους. Επίσης, το 25% θεωρεί τη συνιδιοκτη­σία, έναν ελκυστικό τρόπο για να εξασφαλίσε­ι εξοχική κατοικία.

Είτε για οικονομικο­ύς λόγους είτε γιατί θέλουν μεγαλύτερο ακίνητο και περισσότερ­ες ανέσεις.

 ?? ?? Πάνω από το 31% αναζητεί ακίνητο μέσω μακροχρόνι­ας μίσθωσης, ενώ μόλις το 11% εξετάζει μικρότερη περίοδο (κάτω από τρία χρόνια).
Πάνω από το 31% αναζητεί ακίνητο μέσω μακροχρόνι­ας μίσθωσης, ενώ μόλις το 11% εξετάζει μικρότερη περίοδο (κάτω από τρία χρόνια).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece