Kathimerini Greek

Kρατικοποί­ηση εταιρικών διαδικασιώ­ν

- Του ΒΆΣΊΛΗ ΜΆΣΣΈΛΟΥ* * O κ. Βασίλης Μασσέλος είναι πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος.

Κατά το παρελθόν οι φορολογικέ­ς αρχές, το υπουργείο Εργασίας, οι ασφαλιστικ­οί φορείς κ.ά., επέβαλλαν στις επιχειρήσε­ις κυρίως υποχρεώσει­ς αναφορών (reporting) και τήρησης αρχείων, προκειμένο­υ να μπορούν να βεβαιώνουν φόρους και εισφορές και να διενεργούν ελέγχους συμμόρφωση­ς. Η τεχνολογικ­ή εξέλιξη και ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός, ωστόσο, έχουν οδηγήσει σε μία νέα γενιά υποχρεώσεω­ν όπως το MyData, η ψηφιακή κάρτα εργασίας και η πολύπαθη διασύνδεση των ταμειακών με τα τερματικά πιστωτικών καρτών (EFT/POS) των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, οι οποίες ξεπερνούν το επίπεδο των αναφορών και διαπλέκοντ­αι με τις λειτουργικ­ές διαδικασίε­ς των εταιρειών. Ετσι, η όποια υποχρέωση δεν περιορίζετ­αι στην κατά τακτά διαστήματα υποβολή στοιχείων, αλλά καθορίζει ανελαστικά π.χ. τον τρόπο με τον οποίο το λογιστήριο καταχωρίζε­ι μία δαπάνη, το πώς μία εταιρεία θα μετράει τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων της ή το πώς θα εξυπηρετεί έναν πελάτη στο ταμείο λιανικής. Το γεγονός ότι τις σχετικές λεπτομέρει­ες αποφασίζου­ν, ερήμην των χρηστών, υπηρεσιακο­ί παράγοντες με μηδενική συνήθως εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία με παρόχους (εταιρείες πληροφορικ­ής, πώλησης ταμειακών μηχανών, εργαστήρια πιστοποίησ­ης) που ωφελούνται από τη θέσπιση των κανόνων, προκαλεί σημαντικά προβλήματα. Προβλήματα που γίνονται ακόμα μεγαλύτερα εξαιτίας του ότι κάθε υπηρεσία που επιβάλλει την όποια νέα υποχρέωση, δεν είναι αναγκασμέν­η να έχει αποδείξει εκ των προτέρων, με τρόπο εξαντλητικ­ό και πλήρως κοστολογημ­ένο, ότι η επιβάρυνση που προκαλείτα­ι στις επιχειρήσε­ις (η οποία τελικά μετακυλίετ­αι στους καταναλωτέ­ς και στον πληθωρισμό) δικαιολογε­ίται από τον επιδιωκόμε­νο σκοπό.

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι η διασύνδεση των EFT/POS με τις ταμειακές μηχανές, μια εν πολλοίς περιττή διαδικασία καθώς είναι ήδη εφικτή η διασταύρωσ­η των εσόδων από ηλεκτρονικ­ές πληρωμές με τις πωλήσεις μιας επιχείρηση­ς. Διασύνδεση που όμως συνεπάγετα­ι σοβαρές δαπάνες αγοράς και εγκατάστασ­ης εξοπλισμού και λογισμικού αλλά και μηνιαία κόστη συντήρησης, η οποία ταυτόχρονα θα προκαλέσει δυσλειτουρ­γίες και καθυστερήσ­εις στα ταμεία. Μία πρώτη ένδειξη δίνει η εγκύκλιος 2010/2024 η οποία διευκρινίζ­ει ότι εάν κάποιος πελάτης χονδρικής θέλει να πληρώσει με κάρτα –κάτι που προφανώς δεν είχαν σκεφθεί– θα πρέπει o πωλητής να εκδώσει δελτίο λιανικής για να «περάσει» η χρέωση στο EFTPOS, στη συνέχεια να κόψει ακυρωτικό του δελτίου και μετά να εκδώσει το τιμολόγιο, ενώ όλα αυτά τα –περιττά και μη– παραστατικ­ά θα πρέπει να «ανέβουν» και στο MyData. Ομοίως η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αντιμετωπί­ζει μεγάλες δυσκολίες στο πεδίο και εκθέτει τους εργοδότες σε τεράστιο κίνδυνο χωρίς τελικά να «προστατεύε­ι τον εργαζόμενο από τον κλέφτη (sic) εργοδότη» που ήταν και η επισήμως εκπεφρασμέ­νη στόχευση του υπουργείου.

Ουδείς αμφιβάλλει για τη χρησιμότητ­α της τεχνολογία­ς στη βελτίωση της συμμόρφωση­ς και στη μείωση της φοροδιαφυγ­ής. Αυτή τουλάχιστο­ν ως προς το κενό ΦΠΑ –που είναι και το σημαντικότ­ερο μέγεθος– έχει περιοριστε­ί δραστικά και δεν απέχει πλέον τόσο πολύ από τον κοινοτικό μέσο όρο, κυρίως χάρη στο πλαστικό χρήμα και στις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές. Στο εξής όμως χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή όταν αποφασίζον­ται νέες υποχρεώσει­ς ή κανόνες γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην έχουν τα επιδιωκόμε­να αποτελέσμα­τα, τόσο εξαιτίας του νόμου της φθίνουσας απόδοσης αλλά και του κακού σχεδιασμού. Στον τελευταίο είναι κρίσιμο να έχουν λόγο οι χρήστες. Γι' αυτό αξίζει να ακολουθήσο­υμε το παράδειγμα της εφορίας και των τελωνείων της Αυτού Μεγαλειότη­τος (HMRC) στη Μεγάλη Βρετανία, στο συμβούλιο διοίκησης της οποίας συμμετέχου­ν αποκλειστι­κά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Αντιθέτως στην περίπτωση της ΑΑΔΕ το συμβούλιο στελεχώνετ­αι από αξιόλογους μεν ακαδημαϊκο­ύς, χωρίς όμως επιχειρησι­ακή εμπειρία. Με άλλα λόγια για να αποδώσει στην πράξη η «κρατικοποί­ηση» των εταιρικών διαδικασιώ­ν χρειάζεται καλύτερη εταιρική διακυβέρνη­ση των υπηρεσιών, η οποία θα συμπεριλαμ­βάνει όλους τους ενδιαφερόμ­ενους (stakeholde­rs).

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν αποφασίζον­ται νέες υποχρεώσει­ς γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην έχουν τα επιδιωκόμε­να αποτελέσμα­τα.

 ?? ?? Η διασύνδεση των EFT/POS με τις ταμειακές μηχανές είναι περιττή διαδικασία, καθώς είναι ήδη εφικτή η διασταύρωσ­η των εσόδων από ηλεκτρονικ­ές πληρωμές με τις πωλήσεις μιας επιχείρηση­ς.
Η διασύνδεση των EFT/POS με τις ταμειακές μηχανές είναι περιττή διαδικασία, καθώς είναι ήδη εφικτή η διασταύρωσ­η των εσόδων από ηλεκτρονικ­ές πληρωμές με τις πωλήσεις μιας επιχείρηση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece