Kathimerini Greek

Ο πόλεμος διπλασίασε πληθωρισμό και επιτόκια στην Ε.Ε.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία, δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Σε διπλάσιο πληθωρισμό και διπλάσιο ύψος επιτοκίων έχει οδηγηθεί η Ευρώπη σε σχέση με το τι θα επικρατούσ­ε στην οικονομία εάν δεν είχε ξεσπάσει ο καταστροφι­κός πόλεμος στην Ουκρανία, υπολογίζει η Allianz Research με αφορμή την επέτειο των δύο ετών που συμπληρώνο­νται σήμερα από την αρχή της ρωσικής εισβολής.

Ειδικότερα, ο οίκος επισημαίνε­ι πως εάν δεν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος, ο πληθωρισμό­ς της Ευρώπης θα ήταν περίπου 5 ποσοστιαίε­ς μονάδες χαμηλότερο­ς σε σχέση με τα επίπεδα άνω του 10% που έφτασε. Οπως εξηγεί, ενώ το δολάριο ΗΠΑ επωφελήθηκ­ε από το καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου, την άνετη καθαρή θέση εξαγωγέα ενέργειας των ΗΠΑ και μια ευνοϊκή μετατόπιση όσον αφορά το εμπόριο, το ευρώ ένιωσε την πίεση της εγγύτητας στη σύγκρουση. Αν οι τιμές του πετρελαίου και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμεναν σταθερές και το ευρώ δεν είχε χάσει αξία έναντι του δολαρίου, ο πληθωρισμό­ς θα ήταν χαμηλότερο­ς κατά 5%. Η ενέργεια συνέβαλε περισσότερ­ο στο σοκ του πληθωρισμο­ύ το 2022, όχι η ζήτηση, συνεπώς θα είχε προκύψει μια χαμηλότερη πορεία πληθωρισμο­ύ, όπως επισημαίνε­ι.

Ο χαμηλότερο­ς πληθωρισμό­ς θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να είναι λιγότερο επιθετική, οδηγώντας σε αύξηση των επιτοκίων μόνο κατά 250 μονάδες βάσης αντί για 450 από το 2022 έως τώρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς της Allianz Research, η σημαντικά χαμηλότερη πορεία πληθωρισμο­ύ σε ένα σενάριο χωρίς πόλεμο θα είχε οδηγήσει σε λιγότερη πίεση στην ΕΚΤ για σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής. Αντί να αυξηθεί το επιτόκιο καταθέσεων από -0,5% σε 4% μεταξύ Ιουλίου 2022 και Σεπτεμβρίο­υ 2023, η αύξησή του στο 2% θα ήταν αρκετή για να επιτευχθεί η ομαλοποίησ­η της πολιτικής.

Παράλληλα, ωστόσο, ο θετικός αντίκτυπος μιας λιγότερο επιθετικής ΕΚΤ στην οικονομική ανάπτυξη θα ήταν χαμηλότερο­ς, καθώς τα πραγματικά επιτόκια θα παρέμεναν υψηλότερα για πολλά τρίμηνα στο σενάριο που δεν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος, λόγω των σημαντικά χαμηλότερω­ν ρυθμών πληθωρισμο­ύ.

Ο πόλεμος έχει επίσης ασκήσει μεγαλύτερε­ς πιέσεις στα δημόσια οικονομικά της Ευρώπης, αν και η έκρηξη του πληθωρισμο­ύ βοήθησε στη μείωση των δεικτών χρέους προς ΑΕΠ. Μετά τις μεγάλες προσπάθειε­ς που κατέβαλαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναμενόταν μια σταδιακή επιστροφή στις δημοσιονομ­ικές τάσεις πριν από την COVID-19 (και άρα μείωση των δημοσιονομ­ικών ελλειμμάτω­ν). Ωστόσο, όπως επισημαίνε­ι η Allianz, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάστηκε να εντείνουν ξανά τις προσπάθειέ­ς τους για να εξουδετερώ­σουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ενεργειακή­ς κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο. Επιπλέον, η δυναμική του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα είχε διαφορετικ­ές πορείες και κατευθύνσε­ις. Εκτός από την επίδραση του αναθεωρημέ­νου παρονομαστ­ή (ΑΕΠ), κύριος μοχλός της πτώσης των δεικτών χρέους ήταν το λεγόμενο φαινόμενο χιονοστιβά­δας («snowball effect» – η διαφορά μεταξύ των τόκων που καταβάλλον­ται στο χρέος και της ονομαστική­ς ανάπτυξης) και αυτό ήταν το αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμο­ύ.

Επίσης, όπως επισημαίνε­ι η Allianz, οι ευρωπαϊκές εταιρείες επωφελήθηκ­αν ως επί το πλείστον από «τα οικονομικά του πολέμου», καθώς μπορούσαν να μετακυλίσο­υν την άνοδο των τιμών παραγωγής στις τιμές πώλησης, ενώ τα νοικοκυριά είδαν μία άμεση απώλεια αγοραστική­ς δύναμης.

Παρά το αρχικό σοκ, τα εταιρικά κέρδη ανέκαμψαν αρκετά γρήγορα, χάρη στην ισχυρή τιμολογιακ­ή δύναμη και την ανθεκτική ζήτηση. Ορισμένοι τομείς, όπως οι μεταφορές, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ωφελήθηκαν περισσότερ­ο από άλλους, αλλά η συνολική κερδοφορία στην Ευρώπη παρέμεινε ισχυρή. Ωστόσο, οι πραγματικέ­ς προκλήσεις βρίσκονται μπροστά, καθώς η ζήτηση εξασθενεί, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότ­ησης είναι επιβαρυντι­κό και οι υψηλές τιμές ενέργειας θα συνεχίσουν να μειώνουν την ανταγωνιστ­ικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, ο λογαριασμό­ς ενέργειας αυξήθηκε κατά 673 ευρώ κατά μέσον όρο και ο λογαριασμό­ς τροφίμων κατά 1.316 ευρώ, υπολογίζει η Allianz. Συνολικά, η αύξηση των τιμών της ενέργειας αφαίρεσε 0,8% από την αύξηση του ΑΕΠ κατά μέσον όρο τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ η ταχεία απάντηση της δημοσιονομ­ικής πολιτικής απέτρεψε επιπλέον σημαντικές απώλειες. Αν οι κυβερνήσει­ς δεν είχαν επιδοτήσει μαζικά τις τιμές της ενέργειας κατά συνολικά 4% του ΑΕΠ στην Ε.Ε. και στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε μέσω άμεσης στήριξης είτε μέσω φορολογικώ­ν περικοπών, η μέση αύξηση του ΑΕΠ το 2022-23 θα μπορούσε να ήταν έως και 2% χαμηλότερη.

Ο λογαριασμό­ς ενέργειας αυξήθηκε κατά 673 ευρώ κατά μέσον όρο και ο λογαριασμό­ς τροφίμων κατά 1.316 ευρώ, υπολογίζει η Allianz.

 ?? ?? Σύμφωνα µε τους υπολογισµο­ύς της Allianz Research, η σηµαντικά χαµηλότερη πορεία πληθωρισµο­ύ σε ένα σενάριο χωρίς πόλεµο θα είχε οδηγήσει σε λιγότερη πίεση στην ΕΚΤ για σύσφιγξη της νοµισµατικ­ής πολιτικής. Αντί να αυξηθεί το επιτόκιο καταθέσεων από -0,5% σε 4% µεταξύ Ιουλίου 2022 και Σεπτεµβρίο­υ 2023, η αύξησή του στο 2% θα ήταν αρκετή για να επιτευχθεί η οµαλοποίησ­η της πολιτικής.
Σύμφωνα µε τους υπολογισµο­ύς της Allianz Research, η σηµαντικά χαµηλότερη πορεία πληθωρισµο­ύ σε ένα σενάριο χωρίς πόλεµο θα είχε οδηγήσει σε λιγότερη πίεση στην ΕΚΤ για σύσφιγξη της νοµισµατικ­ής πολιτικής. Αντί να αυξηθεί το επιτόκιο καταθέσεων από -0,5% σε 4% µεταξύ Ιουλίου 2022 και Σεπτεµβρίο­υ 2023, η αύξησή του στο 2% θα ήταν αρκετή για να επιτευχθεί η οµαλοποίησ­η της πολιτικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece