Kathimerini Greek

Απάτη με ψεύτικες εκπτώσεις σε iPhone

-

Θύματα μιας καλοστημέν­ης απάτης εκατ. δολαρίων με ψεύτικες εκπτώσεις σε iPhone της Apple έπεσαν χιλιάδες καταναλωτέ­ς στο Ιράν. «Εγκέφαλος» του τεχνάσματο­ς η εταιρεία Kourosh Company με έδρα την Τεχεράνη, η οποία προσέφερε επί μήνες υποτιθέμεν­ες ευκαιρίες για iPhone αξίας περίπου 700 δολαρίων σε μισή τιμή, υποστηρίζο­ντας ότι εξοικονομο­ύσε χρήματα εξαλείφοντ­ας τους δαπανηρούς μεσάζοντες. Στο τιμόνι της βρίσκεται ο επιχειρημα­τίας Αμίρ Χοσεΐν Σαριφιάν, ο οποίος για να αυξήσει τις πωλήσεις και τα κέρδη του επιστράτευ­σε ακόμη και γνωστές προσωπικότ­ητες από τον χώρο του θεάματος. Στόχος του να δελεάσει πιο εύκολα τους επίδοξους αγοραστές, νεαρά άτομα στην πλειονότητ­ά τους που ονειρεύοντ­αν να αποκτήσουν το πιο πρόσφατο «γκάτζετ» της Apple. Αφού πλήρωναν και περίμεναν τις απαιτούμεν­ες 45 ημέρες για την παράδοση, δεν απέκτησαν ποτέ τα πολυπόθητα iPhone.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η τηλεφωνική απάτη θα μπορούσε να ισοδυναμεί με περίπου 35 εκατ. δολάρια, δεν υπάρχουν ωστόσο επίσημα στοιχεία. Οπως αποδείχθηκ­ε, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είχε εγκαταλείψ­ει το Ιράν πριν από αρκετούς μήνες. Η ιρανική αστυνομία λέει τώρα ότι εντόπισε τον 27χρονο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει πού, και ότι σύντομα θα εκδοθεί στο Ιράν μέσω της Ιντερπόλ. Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο κανάλι YouTube παραδέχθηκ­ε ότι χρωστάει στους πελάτες του περίπου 2,7 εκατ. δολάρια. Οι διασημότητ­ες που υποστήριξα­ν την εταιρεία έχουν βρεθεί στο στόχαστρο και καλούνται τώρα να λογοδοτήσο­υν. Ανάμεσά τους ο τερματοφύλ­ακας της

εθνικής ομάδας ποδοσφαίρο­υ Aλιρεζά Μπεϊρανβάν­τ, αλλά και ο «θείος Σαντέχ», ο 70χρονος οδηγός ταξί που έγινε γνωστός τον Δεκέμβριο με τις viral χορευτικές κινήσεις του σε μια τοπική ψαραγορά.

Τα iPhone της Apple σημειωτέον δεν μπορούν να αγοραστούν σε καταστήματ­α στο Ιράν και μεταφέροντ­αι στη χώρα μεμονωμένα ή σε παρτίδες, καθώς ο τεχνολογικ­ός γίγαντας της Καλιφόρνια­ς δεν δραστηριοπ­οιείται στη χώρα, σε συμμόρφωση με τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Τους τελευταίου­ς 10 μήνες, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, εισήχθησαν στη χώρα κινητά τηλέφωνα iPhone αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων, κυρίως από άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Η Τεχεράνη απαγόρευσε πέρυσι τις εισαγωγές των iPhone νεότερης γενιάς, με αποτέλεσμα να γίνουν ακόμη πιο πολύτιμα και δυσεύρετα.

Οι αναλυτές δίνουν διάφορες εξηγήσεις για το ιρανικό «μπλόκο», από την ικανότητα των νέων μοντέλων να συνδέονται απευθείας με δορυφόρους Starlink μέχρι τη συμπίεση των συναλλαγμα­τικών αποθεμάτων που έχουν ήδη πιεστεί από τις κυρώσεις της Δύσης. Αλλοι το συνδέουν με τη διαμάχη ΗΠΑ Ιράν και τη σπουδή ορισμένων αξιωματούχ­ων να απαγορεύσο­υν κάθε πολυτελές εμπόρευμα αμερικανικ­ής παραγωγής.

Η απάτη με τα iPhone είναι η τελευταία σε μια σειρά υποθέσεων διαφθοράς που έχουν εξοργίσει τους Ιρανούς, την ώρα μάλιστα που αντιμετωπί­ζουν αυξανόμενε­ς οικονομικέ­ς και κοινωνικές δυσκολίες. Ενα άλλο πρόσφατο παράδειγμα ήταν μια υπόθεση υπεξαίρεση­ς 3 δισ. δολαρίων που αφορούσε μια εταιρεία εισαγωγής τσαγιού. Η Farhikhteg­an, μια εφημερίδα που πρόσκειται στους σκληροπυρη­νικούς του καθεστώτος, είπε ότι υπήρξαν έως και 32 μεγάλες απάτες στο Ιράν τα τελευταία χρόνια με δεκάδες χιλιάδες θύματα.

Θύματα χιλιάδες Ιρανοί που δεν απέκτησαν ποτέ το δημοφιλές κινητό της Apple.

 ?? ?? Τα iPhone της Apple δεν μπορούν να αγοραστούν σε καταστήματ­α στο Ιράν, καθώς ο τεχνολογικ­ός γίγαντας της Καλιφόρνια­ς δεν δραστηριοπ­οιείται στη χώρα, σε συμμόρφωση με τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Τα iPhone της Apple δεν μπορούν να αγοραστούν σε καταστήματ­α στο Ιράν, καθώς ο τεχνολογικ­ός γίγαντας της Καλιφόρνια­ς δεν δραστηριοπ­οιείται στη χώρα, σε συμμόρφωση με τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece