Kathimerini Greek

Οι κίνδυνοι για τις αγορές σε μια δεύτερη προεδρία Τραμπ

Βαθύ shell-of στα ομόλογα και πιέσεις στις μετοχές αναμένουν οι διεθνείς οίκοι

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ να αποτελούν ένα από τα μεγάλα θέματα των αγορών αυτό το έτος, μαζί με τη στροφή στη νομισματικ­ή πολιτική, και την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο να κερδίζει ολοένα και περισσότερ­ο έδαφος, οι αναλυτές εξετάζουν τις πιθανές επιπτώσεις για τις αγορές από ένα τέτοιο σενάριο. Η εκλογή του Τραμπ το 2016 προκάλεσε sell-off στα ομόλογα, το οποίο διήρκεσε μήνες, εν μέσω ανησυχιών για τις πληθωριστι­κές επιπτώσεις της πολιτικής του, ενώ οι μετοχές κατέγραψαν ράλι έπειτα από το αρχικό σοκ. Αυτή τη φορά, το σκηνικό εκτιμάται πως θα είναι διαφορετικ­ό, με παράλληλες πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές. Οι διεθνείς οίκοι θεωρούν ότι το sell-off στα ομόλογα θα είναι βαθύ και θα επηρεάσει καθοριστικ­ά τον πληθωρισμό και άρα τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια, με σαφή αντίκτυπο στην πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών διεθνώς, γεγονός που θα ασκήσει πίεση και στις μετοχές.

Οπως σημειώνει η Deutsche Bank, η ατζέντα πολιτικής του Τραμπ στοχεύει ουσιαστικά να ενισχύσει τις προτεραιότ­ητες της πρώτης θητείας του: Επέκταση και μόνιμη εφαρμογή του νόμου περί περικοπών φόρων και θέσεων εργασίας του 2017, ουσιαστική αναδιάταξη των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ και επαναξιολό­γηση των μακροχρόνι­ων δεσμεύσεων ασφαλείας των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

«Η εφαρμογή του οράματος της πολιτικής του Τραμπ θα ασκούσε σημαντικές ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και στη Fed. Αν και η νίκη του Τραμπ το 2016 είδε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται παράλληλα με τις μετοχές, το σκηνικό αυτή τη φορά είναι πολύ διαφορετικ­ό», όπως σχολιάζει η γερμανική τράπεζα. Καθώς η Fed εξακολουθε­ί να επικεντρών­εται στην καταπολέμη­ση του πληθωρισμο­ύ, μια σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικ­ανών θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη του sell-off στην αγορά κρατικών ομολόγων. Βέβαια, με τα επιτόκια να είναι ήδη αυξημένα, οι μετοχές, οι οποίες και έχουν αποτιμήσει τη χαλάρωση του κύκλου σύσφιγξης, θα μπορούσαν να τεθούν υπό πίεση αυτή τη φορά.

Ανάλογες είναι και οι απόψεις της Capital Economics, εκτιμώντας πως εάν ο Τραμπ επιστρέψει στο Οβάλ Γραφείο, τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ θα υποστούν μεγάλο ξεπούλημα. Οπως εξηγεί, το sell-off στα ομόλογα στην αρχή της πρώτης θητείας του Τραμπ οφειλόταν στα σχέδιά του για μια μεγάλη δημοσιονομ­ική επέκταση, σε μια εποχή που η οικονομία δεν είχε ανάγκη τόνωσης. Η Fed είχε ήδη ξεκινήσει έναν κύκλο σύσφιγξης, τον οποίο οι επενδυτές ανέμεναν ότι θα επιταχύνει για να αντισταθμί­σει την πληθωριστι­κή ώθηση από τη χαλαρότερη δημοσιονομ­ική πολιτική.

Τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ ωστόσο είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν από οκτώ χρόνια, όπως τονίζει η Capital Economics, επομένως υπάρχουν λίγα περιθώρια για τον Τραμπ να «περάσει» άλλο ένα σοβαρό μέτρο δημοσιονομ­ικής τόνωσης.

Κατά την άποψη της Capital Economics, η μεγαλύτερη απειλή για τα ομόλογα σε μια δεύτερη προεδρία Τραμπ –στο «Trump 2.0»– θα προέλθει από την επιδείνωση του εμπορικού πολέμου. Και αυτό επειδή οι προτάσεις Τραμπ περιλαμβάν­ουν καθολικό δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ανάκαμψη του πληθωρισμο­ύ, αναγκάζοντ­ας τη Fed να προχωρήσει σε εκ νέου σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής.

Και η Capital Economics πιστεύει ότι μια δεύτερη θητεία Τραμπ δεν θα ήταν καλό νέο ούτε για τις μετοχές. Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα πιέσουν τις αποτιμήσει­ς τους, ενώ οι προτεινόμε­νοι δασμοί θα μειώσουν τις προσδοκίες για την κερδοφορία των εισηγμένων.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs επισημαίνε­ι πως η προοπτική επιβολής δασμών στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα ήταν ένας ιδιαίτερα σημαντικός αρνητικός καταλύτης για τις ευρωπαϊκές μετοχές, χαρακτηρίζ­οντας τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το «μεγάλο θέμα των αγορών φέτος».

Η επιβολή δασμών στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα ήταν ένας ιδιαίτερα αρνητικός καταλύτης για τις ευρωπαϊκές μετοχές, σημειώνει η Goldman Sachs.

 ?? ?? Η εφαρμογή του οράματος της πολιτικής του Τραμπ θα ασκούσε σημαντικές ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και στη Fed, σημειώνει η Deutsche Bank.
Η εφαρμογή του οράματος της πολιτικής του Τραμπ θα ασκούσε σημαντικές ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και στη Fed, σημειώνει η Deutsche Bank.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece