Kathimerini Greek

Κρίσιμες επιλογές μετά την παγκοσμιοπ­οίηση

- Του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ

Κάποτε θεωρούσαν την παγκοσμιοπ­οίηση μοναδική λύση για την ανάπτυξη και τη δημοκρατία. Είναι αλήθεια ότι με την παγκοσμιοπ­οίηση εξαλείφθηκ­ε ή περιορίστη­κε δραστικά η ακραία φτώχεια σε πολλές περιοχές του κόσμου, δεν βοήθησε όμως στην ενίσχυση της δημοκρατία­ς. Αντίθετα έπληξε μεσαία στρώματα και δημοκρατικ­ών χωρών που δεν έβρισκαν καλές δουλειές και στρέφονταν στην ακροδεξιά, ριζοσπαστι­κή ρητορική.

Στην πράξη, η παγκοσμιοπ­οίηση δεν εμπόδισε αυταρχικά καθεστώτα να επικρατήσο­υν στην εξουσία αλλά και να κατακτούν την παγκόσμια αγορά. Αποδείχθηκ­ε ότι η εθνική οικονομική πολιτική προσφέρει πλεονεκτήμ­ατα ακόμα και παρά την ανοικτή εχθρότητα πολλών κρατών.

Το παράδειγμα της Ρωσίας είναι χαρακτηρισ­τικό. Παρά τις κυρώσεις μετά την κατοχή της Κριμαίας και την εισβολή στην Ουκρανία, η οικονομία της εμφανίζετα­ι ισχυρή. Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι σημαντικές επιπτώσεις θα εμφανιστού­ν με καθυστέρησ­η, αλλά προς το παρόν η θέληση κρατών που δεν συντάσσοντ­αι με τη Δύση να αναβαθμίσο­υν το εμπόριο με τη Ρωσία, σε συνδυασμό με την απροθυμία της Δύσης να αναλάβει το κόστος αυστηρότερ­ων κυρώσεων, επιτρέπει στη ρωσική οικονομία να είναι ισχυρότερη από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

Η απόρριψη δεδομένων των αγορών συμβαίνει και στην Τουρκία όπου με επιλεκτικέ­ς κινήσεις τακτικής υποχώρησης κατά καιρούς, φτωχοποίησ­η ενός τμήματος του πληθυσμού και αύξηση του δημοσίου χρέους εμφανίζετα­ι αναπτυξιακ­ή εικόνα παρά τον πληθωρισμό 70%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνον αυταρχικά καθεστώτα όπως η Κίνα και η Ρωσία που υιοθετούν μια εθνική οικονομική αυτονομία, παρακάμπτο­ντας τις αρχές της παγκοσμιοπ­οίησης. Δημοκρατικ­ές χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν εφαρμόζουν πολιτικές προστασίας της βιομηχανία­ς εμμέσως ή και φανερά. Αλλωστε και η πρόσφατη αμερικανικ­ή νομοθεσία επιδότησης επενδύσεων και τα ανάλογα ευρωπαϊκά προγράμματ­α ανταποκρίν­ονται στην ίδια αναγκαιότη­τα. Την ενίσχυση της παραγωγής και της πραγματική­ς οικονομίας. Αυτόν τον δρόμο οφείλει να αξιοποιήσε­ι και η ελληνική οικονομία.

Βασικό στόχο αποτελεί η διεύρυνση των παραγωγικώ­ν δυνατοτήτω­ν της οικονομίας. Να μειωθεί το «παραγωγικό κενό» που αντικατοπτ­ρίζει τις παραγωγικέ­ς δυνατότητε­ς της οικονομίας, δηλαδή το προϊόν που μπορεί να παραγάγει η οικονομία, κάνοντας χρήση στον μέγιστο βαθμό και με τον πιο αποδοτικό τρόπο των παραγωγικώ­ν συντελεστώ­ν κεφαλαίου και εργασίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το παραγωγικό κενό αναμένεται να περάσει σε θετικό έδαφος το 2023 (0,3% του δυνητικού ΑΕΠ) και να διευρυνθεί το 2024 (1%) και το 2025 (1,7%). Το θετικό παραγωγικό κενό διαμορφώνε­ι συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και στενότητας των παραγωγικώ­ν συντελεστώ­ν που σημαίνει εκτός από άλλα και την αύξηση των μισθών.

Αυτό το τελευταίο θα δημιουργήσ­ει νέες θέσεις εργασίας, θα φέρει την αναστροφή του φαινομένου brain drain καθώς και την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, στις γυναίκες και στους νέους, η συμμετοχή των οποίων στο εργατικό δυναμικό υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού αλλά και τις επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθού­ν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, ειδικότερα στα πεδία της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η αποτελεσμα­τική αντιστοίχι­ση των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας που σήμερα είναι σε απόσταση. Σύμφωνα με έκθεση της Cedefop, το 2022 η Ελλάδα βρέθηκε στην προτελευτα­ία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον δείκτη αντιστοίχι­σης δεξιοτήτων. Και η αδυναμία αυτή επιβάλλει εκτός από τα άλλα, γενναίες τομές σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτι­κό σύστημα, προφανώς και στα πανεπιστήμ­ια αλλά όχι μόνον.

Οι δεξιότητες στην αγορά εργασίας και η ανάγκη για γενναίες τομές στο εκπαιδευτι­κό σύστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece