Kathimerini Greek

Το ψευδοκράτο­ς σε σύνοδο στο Καραμπάχ

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο περιφερειά­ρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς είναι ένας άνθρωπος των συμβολισμώ­ν, όπως φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείτ­αι στις συνεδριάσε­ις της Ενωσης Περιφερειώ­ν Ελλάδος (ΕΝΠΕ), όπου, όπως είναι γνωστό, προεδρεύει ένας άλλος περιφερειά­ρχης, αυτός της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστ­ας. Ο κ. Χαρδαλιάς, όμως, είναι ο περιφερειά­ρχης της Αττικής, της μεγαλύτερη­ς περιφέρεια­ς στην Ελλάδα, γι' αυτό και όπως μου λένε στις συνεδριάσε­ις της ΕΝΠΕ κινείται λίγο ως primus inter pares, πρώτος μεταξύ ίσων, και δίνει τον τόνο προς όλους. «Μαζί με την κεντρική κυβέρνηση συνδιαμορφ­ώνουμε τους όρους για μια νέα Χάρτα Αυτοδιοίκη­σης που θα φέρει τη χώρα πιο κοντά στις καλές πρακτικές της Ευρώπης», είπε καταχειροκ­ροτούμενος από τους συναδέλφου­ς του ο κ. Χαρδαλιάς.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η τελική απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην υπερψηφίσε­ι τη ρύθμιση της κυβέρνησης για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπι­κά πανεπιστήμ­ια έχει οδηγήσει σε σύγκρουση τη Ν.Δ. με τη Χαριλάου Τρικούπη. Η Ν.Δ. μάλιστα κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για παλινωδίες. Στη Ν.Δ. ανέλαβε να απαντήσει ο Στέφανος Παραστατίδ­ης, ο οποίος, άλλωστε, αποτελεί και τον βασικό ιθύνοντα νου για τη συνολική στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα. Κατά τον κ. Παραστατίδ­η παλινωδεί ο πρωθυπουργ­ός καθώς, όπως είπε, πριν από έξι μήνες «ζήτησε διάλογο και συναίνεση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και σήμερα αιφνιδιαστ­ικά και μονομερώς επιχειρεί να το παρακάμψει». Κατηγορεί, επίσης, τη Ν.Δ. για μεταμφίεση καθαρά κερδοσκοπι­κών πανεπιστημ­ίων ως «μη κερδοσκοπι­κών παραρτημάτ­ων». Ο κ. Παραστατίδ­ης κατηγορεί και τον (πρώην σύντροφό του στο ΠΑΣΟΚ) υπουργό Παιδείας για αρχικές εξαγγελίες πανεπιστημ­ίων, ενώ «τελικά νομοθετεί κολέγια, με μορφή franchise». Για τον κ. Παραστατίδ­η όλα αυτά είναι «περαιτέρω υποβάθμιση της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Την επόμενη Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτ­ης θα ταξιδέψει μέχρι τη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου και θα συναντηθεί με την ομόλογό του Μαρίγια Γκάμπριελ, η οποία αυτή τη στιγμή εκτελεί και καθήκοντα αναπληρώτρ­ιας πρωθυπουργ­ού και –με βάση τη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση της χώρας– σύντομα πρωθυπουργ­ού. Αναμένεται να ανανεωθεί η συμφωνία για τη διαχείριση των υδάτων του Αρδα, που αποτελεί ένα από τα βασικά διμερή ζητήματα. Ο κ. Γεραπετρίτ­ης θα επαναλάβει προς τη Σόφια την υποστήριξη της Αθήνας στην ολοκλήρωση της ένταξης της

Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν (δηλαδή και για χερσαίες μετακινήσε­ις και όχι μόνο για αεροπορικέ­ς) αλλά και την πρόθεση σταδιακής υιοθέτησης από τη χώρα και του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Ενδιαμέσως, πάντως, ο κ. Γεραπετρίτ­ης ασχολείται και με λιγότερο διπλωματικ­ά ζητήματα, όπως εκείνο που προέκυψε έπειτα από ταξιδιωτικ­ό δημοσίευμα της ιστοσελίδα­ς της βρετανικής εφημερίδας The Sun, όπου το Καστελλόρι­ζο περιγραφότ­αν ως «το μικροσκοπι­κό “τουρκικό” νησί που είναι στην πραγματικό­τητα ελληνικό – με χελώνες καρέτα καρέτα, φθηνή μπίρα και φλούο νερά». Ο κ. Γεραπετρίτ­ης επικοινώνη­σε με πολύ υψηλά κλιμάκια της βρετανικής κυβέρνησης εξηγώντας ότι αυτές οι «γκρίζες» διατυπώσει­ς δεν βοηθούν. Λίγες ώρες μετά, το κείμενο διορθώθηκε.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η ορεινή πόλη Σούσα στο Καραμπάχ, όπου τον ερχόμενο Ιούλιο αποφασίστη­κε ότι θα διεξαχθεί μια έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Η πόλη θεωρείται σημαντική για τον τουρκικό κόσμο και, βεβαίως, ακόμη σημαντικότ­ερη για το Αζερμπαϊτζ­άν που επιτυγχάνε­ι μια διάσκεψη στο έδαφος μιας

περιοχής, την ανακατάληψ­η της οποίας πέτυχε μόλις πρόσφατα. Σε αυτή τη σύνοδο οι Αζέροι απηύθυναν πρόσκληση και στο τουρκοκυπρ­ιακό ψευδοκράτο­ς. Μάλιστα ο Τουρκοκύπρ­ιος ηγέτης ευχαρίστησ­ε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζ­άν Ιλχάμ Αλίεφ για την πρόσκληση, ο οποίος, βεβαίως, το έκανε προς εξυπηρέτησ­η στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όχι λόγω κάποιας ιδιαίτερης σχέσης με τον Ερσίν Τατάρ. Από τη στήλη έχουμε αναφέρει ξανά ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριφέρ­ονται σαν οι χώρες της Κεντρικής Ασίας να μην υπάρχουν στον χάρτη. Περίεργα πράγματα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η πολιτική του δεδομένου και πρόθυμου συμμάχου της κυβέρνησης με έμφαση στην επικοινωνί­α, την πατριδοκαπ­ηλία, τα μικροκομμα­τικά οφέλη, μαρτυρά την έλλειψη συνεκτικής εθνικής στρατηγική­ς είτε πρόκειται για τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, τα Βαλκάνια, είτε τις σχέσεις με τη Λιβύη». Ολα αυτά η Ρένα Δούρου κατόρθωσε και τα χώρεσε σε μια πρόταση όπου –υποτίθεται– περιγράφει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Δύσκολο σπορ ο περιεκτικό­ς λόγος που να βγάζει νόημα αυτές τις ημέρες.

 ?? ?? Μήνυμα από το µέλλον.
Μήνυμα από το µέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece