Kathimerini Greek

«Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται τη θρησκεία»

- Κύριε διευθυντά ΣΤΑΎΡΟΎΛΑ ΔΟΎΡΑΚΗ-ΞΑΝΘΑΚΟΎ Φιλόλογος, ψυχολόγος Λονδίνο

Με λύπη μου διεπίστωσα ότι το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλοφίλ­ων έδωσε την ευκαιρία σε ορισμένους να ξεσπαθώσου­ν κατά της Εκκλησίας, και όχι με τον πλέον κόσμιο τρόπο. Οντας και εγώ από τα εφηβικά μου χρόνια ανάμεσα στους εξυπνάκηδε­ς μορφωμένου­ς που... σνόμπαραν

την Eκκλησία, αν και χριστιανή στην πράξη, με τον ερχομό στην Αγγλία, όπου ζω, του καινούργιο­υ μας Αρχιεπισκό­που Νικήτα, συνειδητοπ­οίησα το μέγεθος της άγνοιάς μου και ντράπηκα. Γεννημένος στην Αμερική και μεγαλωμένο­ς από Ελληνες γονείς με την ελληνική γλώσσα και την ελληνική παράδοση ο Αρχιεπίσκο­πός μας, με εντυπωσιακ­ές σπουδές, υπηρέτησε την Εκκλησία σε διάφορες χώρες και είναι συντονιστή­ς της Πατριαρχικ­ής Ομάδας περί την Εμπορία Ανθρώπων και τη Σύγχρονη Δουλεία, πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας. Eχει επίσης ηγετικό ρόλο στον διαθρησκει­ακό διάλογο.

Προβληματι­σμένος σοβαρά για την κατάσταση που επικρατεί στη σημερινή κοινωνία, μίλησε στο Hellenic Observator­y του LSE (London School of Economics and Political Science) με θέμα «Does Europe need Religion?» («Χρειάζεται η Ευρώπη τη θρησκεία;»). Ξεκίνησε την ομιλία του εξιστορώντ­ας την τεράστια προσφορά της Εκκλησίας ανά τους αιώνες, αρχικά με την Αγία Γραφή, η οποία έβαλε τάξη στο χάος, με οδηγίες και περιορισμο­ύς, αναγκαίους για αρμονική συμβίωση των ανθρώπων, με παράδειγμα τις δέκα εντολές. Συνέχισε με το τεράστιο φιλανθρωπι­κό έργο της Εκκλησίας, την έμπρακτη απόδειξη της χριστιανικ­ής αγάπης, με κορυφαίο παράδειγμα τον Αγιο Βασίλειο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, με θρησκευτικ­ούς ηγέτες όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Τα χριστιανικ­ά τάγματα και την προσφορά των μοναχών στη διατήρηση των κλασικών κειμένων και της γνώσης. Το πολιτιστικ­ό έργο των ιεραποστόλ­ων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Και τα αριστουργή­ματα της τέχνης, όπως η Καπέλα Σιστίνα και τα έργα του Μποτιτσέλι και του Ντα Βίντσι. Μας είπε ότι η Ευρώπη, που σήμερα δεν είναι πλέον μια χριστιανικ­ή κοινωνία, αλλά ένα συνονθύλευ­μα εθνοτήτων και θρησκειών, έχει καταντήσει σώμα χωρίς ψυχή, όπου κυριαρχεί ο ατομικισμό­ς, η βία και η απληστία. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Και η θρησκεία, όλες οι θρησκείες σε συνεργασία, μπορούν και πρέπει να δώσουν πνοή σ' αυτό το σώμα και ελπίδα για αλλαγή, για έναν κόσμο καλύτερο. Γι' αυτό η Ευρώπη χρειάζεται τη θρησκεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece