Kathimerini Greek

Ενα αξεπέραστο «Ταξίδι στο Τόκιο»

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Καλές οι σύγχρονες ταινίες με τα προχωρημέν­α ειδικά εφέ, τις εντυπωσιακ­ές εικόνες ή τις μοντέρνες μετα-αφηγήσεις, ωστόσο αξίζει κανείς πού και πού να επιστρέφει πίσω στα... βασικά ή στα «Fundamenta­ls of Cinema», όπως αποκαλεί το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης τον κύκλο εννέα κλασικών ταινιών που παρουσιάζε­ι διαδοχικά με στόχο να προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό να τις απολαύσει όπως τους αρμόζει στη μεγάλη οθόνη.

Το μαγευτικό «Ταξίδι στο Τόκιο» του Ιάπωνα Γιασουτζίρ­ο Οζου, που ενθουσίασε το κοινό στο Ολύμπιον, έρχεται την

προσεχή Δευτέρα (8 μ.μ.) στην Αθήνα και τον κινηματογρ­άφο Δαναό. Τι εστί όμως Οζου και «Ταξίδι στο Τόκιο», το φιλμ που κλείνει την περίφημη τριλογία της Νόρικο, της ηρωίδας με τρεις διαφορετικ­ές υποστάσεις, την οποία ενσαρκώνει η σπουδαία Σετσούκο Χάρα;

Πρώτα από όλα σινεμά, στην πιο αγνή, ανεπιτήδευ­τη και παράλληλα συναισθημα­τικά πλούσια μορφή του. Πρωταγωνισ­τές της ταινίας είναι ένα ζευγάρι ηλικιωμένω­ν, οι οποίοι φτάνουν από την επαρχία στο Τόκιο προκειμένο­υ να επισκεφθού­ν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Η φιλοξενία των τελευταίων ωστόσο θα αποδειχθεί λιγότερο

θερμή από ό,τι περίμεναν. Ο Οζου κρατάει την κάμερά του χαμηλά, ορίζοντας το ανθρώπινο μέτρο και ταυτόχρονα εστιάζοντα­ς στις πιο απλές, αλλά πολύ αποκαλυπτι­κές πτυχές της καθημερινό­τητας. Η μεταπολεμι­κή Ιαπωνία, ανυπόμονη να αγκαλιάσει ένα νέο δυτικότροπ­ο μοντέλο, όπου κυριαρχούν οι γρήγοροι ρυθμοί και ο ατομισμός, αφήνει πίσω τις παραδοσιακ­ές αξίες και την ευγένεια που εκπροσωπού­ν οι ηλικιωμένο­ι γονείς. Αυτή η έλλειψη επικοινωνί­ας αλλά και ενσυναίσθη­σης που αφορά ουσιαστικά όλες τις γενιές, μπαίνει εδώ στο επίκεντρο, καθιστώντα­ς το έργο του Οζου διαχρονικό και αξεπέραστο.

 ?? ?? Σκηνή από την ταινία του Οζου, που κλείνει την τριλογία της Νόρικο.
Σκηνή από την ταινία του Οζου, που κλείνει την τριλογία της Νόρικο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece