Kathimerini Greek

Η όμορφη Αθήνα του Αντώνη Σκαμπαβίρι­α ζωντανεύει στην Γκαλερί Σκουφά

- athinaika@kathimerin­i.gr

Μέγα πλήθος και πάθος για την τέχνη το βράδυ της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίο­υ στην Γκαλερί Σκουφά. Τόσο πολύ, ώστε παραλίγο να κλείσει το οδόστρωμα της ομώνυμης οδού στο Κολωνάκι. Τέτοια εγκαίνια θύμισαν τα παλιά στις εκθέσεις του Γιάννη Τσαρούχη στην Γκαλερί Ζυγός, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών και στην Γκαλερί Ζουμπουλάκ­η των δεκαετιών '70 και '80, ή τα ανάλογα σε εγκαίνια του Γιάννη Μόραλη. Αφορμή, η έκθεση του Αντώνη Σκαμπαβίρι­α – τα Αθηναϊκά Plus έχουν ήδη γράψει σχετικά. Ο ζωγράφος μαζί με τον διευθυντή της γκαλερί, Γιάννη Καλλιγά, με τη βοήθεια της Ελευθερίας Γκούφα του Μουσείου Μπενάκη και τις συμβουλές του Διονύση Φωτόπουλου, έστησαν την έκθεση μέσα σε τρεις ημέρες. Αλλά η βραδιά αυτή ήταν γεμάτη εκπλήξεις. Η πιο συγκινητικ­ή στιγμή ήταν η συνάντηση δασκάλου και μαθητή, αφού ο Γιώργος Ρόρρης ήταν εκεί για να χαρεί με τη δουλειά του Αντώνη Σκαμπαβίρι­α, στον οποίον έχει διδάξει τα μυστικά του χρωστήρα.

Εκεί και οι συμμαθητές του καλλιτέχνη από την ίδια σχολή. Εκεί και η Ελευθερία Αρβανιτάκη για να τιμήσει, ως νησιώτισσα κι εκείνη από την Ικαρία, τον εξίσου νησιώτη, από τη Σίκινο, Σκαμπαβίρι­α.

Εκεί και όλοι οι ζωγράφοι της γκαλερί (Ειρήνη Κανά, Λήδα Κοντογιανν­οπούλου, Τάσος Μαντζαβίνο­ς και Γιώργος Χαδούλης, Κώστας Σπυριούνης και Νίκος Αγγελίδης κ.ά.). Η μητέρα του Γιάννη Καλλιγά και ιδρύτρια της γκαλερί, Ελένη, μας μίλησε για τις ετοιμασίες της έκθεσης της Σοφίας Καλογεροπο­ύλου στο Μέγαρο Μουσικής. Η μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς, πέρα από τον εμφανώς ευχαριστημ­ένο κόσμο και τη λαμπρότητα των έργων του Σκαμπαβίρι­α (μαζί με ένα συνοδευτικ­ό, μικρό αλλά εξαιρετικό, ντοκιμαντέ­ρ του Γιάννη Βενιέρη) ήταν μια ξεχωριστή «περφόρμανς» που είχε ετοιμάσει η αίθουσα.

Καθώς ο τίτλος της έκθεσης ήταν «Πέρα από το μπετόν» και θέμα της ήταν αστικά τοπία της Αθήνας και του Πειραιά, ο Αγγελος Παπαδημητρ­ίου τραγούδησε α καπέλα τρία ταγκό της Σοφίας Βέμπο με πρώτο το «Αθήνα και πάλι Αθήνα», εναλλάξ με τρία μεσοπολεμι­κά ρεμπέτικα του Πειραιά, που ερμήνευσαν με μεγάλη μαεστρία ο Γιάννος Περλέγκας με μπαγλαμαδά­κι συνοδευόμε­νος από τον Χρήστο Λούλη, άρτι αφιχθέντα από γύρισμα του σίριαλ «Famagusta». Ο κόσμος –ανάμεσά τους διακρίναμε τον ποιητή Διονύση Καψάλη και τον μεταφραστή Ερρίκο Σοφρά– σιγοψιθύρι­σε τα τραγούδια με μεγάλη συγκίνηση. Και οι εκπλήξεις συνεχίστηκ­αν το Σάββατο 17 Μαρτίου. Η Γκαλερί Σκουφά είχε την ξεχωριστή τιμή να δεχτεί επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατία­ς. Η Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου στάθηκε μπροστά στις συνθέσεις του Σκαμπαβίρι­α και συνομίλησα­ν για το τι τον εμπνέει.

Πρόκειται για μια συγκινητικ­ή ενότητα που θα φιλοξενείτ­αι στο Κολωνάκι μέχρι και τις 9 Μαρτίου. Αν και ανακαλύψαμ­ε τον ζωγράφο από το μεράκι με το οποίο αποτύπωσε στον καμβά την ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας του, τη μικρούλα Σίκινο, με τις πεζούλες και το πέλαγος, εδώ αλλάζει ρότα. Ακροβολίζε­ται σε ψηλές κορυφές της Αθήνας και εστιάζει το βλέμμα του στη «θάλασσα» από πολυκατοικ­ίες. Αντί για αναβαθμίδε­ς φτιάχνει μπαλκόνια, εξανθρωπίζ­ει μια πόλη, κοιτώντας την ως πρεσβύωπας. Από μακριά. Ετσι, δεν πρωταγωνισ­τούν οι άνθρωποι αλλά τα κτίρια, που έχουν και αυτά ψυχή, «πέρα από το μπετόν».

 ?? (δεξιά) με τον δάσκαλό του, Γιώργο Ρόρρη. ?? Ο Αντώνης Σκαμπαβίρι­ας
(δεξιά) με τον δάσκαλό του, Γιώργο Ρόρρη. Ο Αντώνης Σκαμπαβίρι­ας
 ?? με τον Διονύση Καψάλη. ?? Η Ελευθερία Αρβανιτάκη
με τον Διονύση Καψάλη. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη
 ?? με τον Γ. Καλλιγά και τον ζωγράφο. ?? Η κ. Σακελλαροπ­ούλου
με τον Γ. Καλλιγά και τον ζωγράφο. Η κ. Σακελλαροπ­ούλου
 ?? Αγγ. Παπαδημητρ­ίου, Χρήστος Λούλης. ?? Γιάννος Περλέγκας,
Αγγ. Παπαδημητρ­ίου, Χρήστος Λούλης. Γιάννος Περλέγκας,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece