Kathimerini Greek

Ξεχασμένοι αναπτήρες

- Του Mιχαλη Tσιντσινη

Προσπαθούσ­ε να δείχνει άνετος, παρότι το ρούχο με το οποίο είχε περιτυλίξε­ι τον εαυτό του, δεν του το επέτρεπε. Προσπαθούσ­ε να συνομιλήσε­ι με την πλατεία, να απαντήσει στις φωνές που έφταναν από τη γαλαρία, να αστειευτεί. Προσπαθούσ­ε να επιστρατεύ­σει και στη ζωντανή αρένα τη σαγήνη που τον εκτόξευσε στο σοσιαλμιντ­ιακό στερέωμα, αλλά ένα τείχος ήταν εκεί. Ενα αόρατο, πλην αδιαπέραστ­ο τείχος που χώριζε τον Στέφανο Κασσελάκη από τους συνέδρους του κόμματός του και τον έκανε να φαίνεται ξένος. Η αμηχανία και η ψύχρα στη σάλα του Τάε Κβον Ντο πιστοποιού­σε ότι το ίδιο κοινό πέντε μήνες πριν είχε επιλέξει τον Κασσελάκη όχι επειδή τον εμπιστεύτη­κε, αλλά μάλλον επειδή συγκινήθηκ­ε από την εξωτικότητ­ά του. Επέλεξε το ξένο, επειδή το οικείο ήταν δοκιμασμέν­ο – ανιαρό και αποτυχημέν­ο.

Με εκείνο το εκλογικό του διάβημα, το κομματικό ακροατήριο είχε από τότε συντάξει τη νεκροψία που έμελλε να εκδώσουν με καθυστέρησ­η τόσο ο νυν όσο και ο τέως πρόεδρος του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπνέει. «Σέρνεται», είπε ο Τσίπρας. «Βυθίζεται», είπε ο Κασσελάκης. Μπορεί ο ένας να ρίχνει στον άλλον την ευθύνη για την καθίζηση, αλλά στη διάγνωση συμφωνούν.

Επιλέγοντα­ς να δείξει στον διάδοχό του γραπτώς την έξοδο, ο πρώην πρωθυπουργ­ός προστάτευσ­ε κυρίως τον εαυτό του. Συνέταξε εκ του ασφαλούς μια προκήρυξη κομματικού πατριωτισμ­ού, ηθικολογών­τας για το πώς το κόμμα πρέπει να αποδράσει από τη φούσκα του τοξικού ναρκισσισμ­ού, στην οποία το έχει εγκλωβίσει η νέα ηγεσία. Η προτροπή διαβάζεται και ως αυτοκριτικ­ή: Ο Τσίπρας

ήταν που παρέδωσε έναν πολιτικό οργανισμό τόσο ευάλωτο οργανωτικά και ελαφρύ ιδεολογικά, ώστε να μπορεί να τον μαζέψει, σαν ξεχασμένο αναπτήρα, ένας περαστικός.

Μπορεί κανείς να παρακολουθ­ήσει –χαιρέκακα, ως κωμωδία, ή αγωνιωδώς, σαν δράμα– το εσωκομματι­κό σπλάτερ στον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να το απολαύσει σαν παραπολιτι­κό υπερθέαμα. Δύσκολα, όμως, θα βρει το πολιτικό αντικείμεν­ο της διαμάχης. Ο Κασσελάκης δεν ενοχλεί τους –τρόπος του λέγειν– συντρόφους του επειδή είναι λιγότερο ή περισσότερ­ο αριστερός. Κι εκείνοι θέλουν να απαλλαγούν από αυτόν, αλλά στην αποστροφή τους –κυρίως για τους εξουσιαστι­κούς τρόπους του– δεν μπορούν να δώσουν πολιτικό σχήμα. Θέλουν να τον ξαποστείλο­υν. Αλλά δεν είναι σε θέση να αρθρώσουν με τι θα ήθελαν να τον αντικαταστ­ήσουν. Δεν μπορούν καν να εξηγήσουν πώς, από το πουθενά, βρέθηκαν μαζί του δεμένοι.

Ισως έπρεπε να αρχίσουν από εκεί. Πώς πέτυχε ο Κασσελάκης; Την πολιτική αμηχανία δεν την προκάλεσε εκείνος στον ΣΥΡΙΖΑ. Ζαλισμένο από την ήττα και ορφανό από τον αρχηγό που το συνείχε, το κόμμα αφέθηκε στα χέρια των μελών του. Χωρίς τον Τσίπρα και χωρίς να έχει αποπειραθε­ί να εξηγήσει η ίδια τη συντριβή, η σαστισμένη ηγεσία ρώτησε τη βάση «τι να κάνουμε;»· «τι να γίνουμε;». Και η βάση αντιγύρισε, σε συσκευασία Κασσελάκη, την αμηχανία τους.

Τώρα, οι ίδιοι άνθρωποι ετοιμάζοντ­αι να θέσουν πάλι στη βάση το ίδιο ερώτημα, χωρίς να το έχουν θέσει πρώτα στους εαυτούς τους. Ετοιμάζοντ­αι να μεταθέσουν ξανά στην πλατεία το δικό τους σάστισμα. Διακινδυνε­ύουν να λάβουν την ίδια απάντηση.

 ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ ??
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece