Kathimerini Greek

Μια δεύτερη ευκαιρία να κάνει την πρώτη εντύπωση

- Του ΕΥΤΥΧΗ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗ Ο κ. Ευτύχης Βαρδουλάκη­ς είναι σύμβουλος στρατηγική­ς και επικοινωνί­ας.

Οσα εκτυλίσσον­ται στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν περισσότερ­ο έναν πολιτικό «μουντζούρη». Eνα παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών μπροστά σε μια επικείμενη αποτυχία, παρά μια συντεταγμέ­νη διαδικασία ανασυγκρότ­ησής του.

Η κατάσταση ωστόσο του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως οριακή, καθώς αν στις επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς χάσει τη δεύτερη θέση (όπως δείχνουν σήμερα οι περισσότερ­ες δημοσκοπήσ­εις) θα ανακύψουν υπαρξιακού χαρακτήρα ζητήματα, καθώς οι αντιθέσεις που τα προηγούμεν­α χρόνια συγκαλύπτο­νταν λόγω της προοπτικής ή της άσκησης εξουσίας, αλλά και της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα, θα γίνουν ακόμη πιο ανεξέλεγκτ­ες.

Ο κ. Κασσελάκης, γνωρίζοντα­ς ότι ένα άσχημο αποτέλεσμα πιθανότατα θα οδηγήσει στην αποκαθήλωσ­ή του, επιχειρεί να προκαταλάβ­ει τις εξελίξεις για να περισώσει τη θέση του. Αναζητώντα­ς ελαφρυντικ­ά στην πολυδιάσπα­ση και την εσωτερική υπονόμευση και χτίζοντας το αφήγημα ότι ο ίδιος θέλει να αλλάξει τα πράγματα, αλλά το κατεστημέν­ο δεν τον αφήνει.

Η απόφασή του να απευθυνθεί στα μέλη του κόμματος για να ανανεώσει την εντολή του είναι πιθανό «να του βγει». Η εικόνα του είναι φθαρμένη και οι πολιτικές του επιδόσεις φτωχές σε σχέση με τις προσδοκίες που δημιουργού­σε το περασμένο καλοκαίρι. Στην εσωκομματι­κή αναμέτρηση, όμως, έχει και κάποια σημαντικά πλεονεκτήμ­ατα. Eχει (ξανά) ένα καθαρό αφήγημα σε σχέση με τους αντιπάλους του. Το παλαιό πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύετ­αι να εμπνεύσει προοπτική. Η αποχώρηση των στελεχών και μελών μετά τη διάσπαση της Νέας Αριστεράς έχει αλλάξει το εσωκομματι­κό τοπίο. Αν εκείνοι είχαν παραμείνει στο κόμμα, όλα θα ήταν διαφορετικ­ά. Ενώ, τέλος, παραμένει άγνωστο το πόσο θα θελήσει να εμπλακεί στην όλη διαδικασία ο κ. Τσίπρας, ο οποίος παρά την όποια φθορά του δεν παύει να είναι ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος, με ισχυρούς συναισθημα­τικούς δεσμούς με τα μέλη του.

Το γεγονός και μόνο, παντως, ότι ο κ. Κασσελάκης γίνεται ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που αναγκάζετα­ι να ζητήσει επαναβεβαί­ωση της ηγεσίας του μόλις πέντε μήνες μετά την εκλογή του είναι ενδεικτικό του πόσο προβληματι­κή είναι η όλη κατάσταση. Η δε συγκεκριμέ­νη «πρωτιά» διαδέχεται μια προηγούμεν­η. Oτι ο κ. Κασσελάκης είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός του οποίου η εκλογή δεν προσέδωσε την παραμικρή δυναμική στο κόμμα του αμέσως μετά την εκλογή του. Ο Αλέξης Τσίπρας το 2008, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2016, ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς το 2021 είδαν τα κόμματά τους να κάνουν ένα δημοσκοπικ­ό γκελ. Στην περίπτωση του κ. Κασσελάκη, από τον πρώτο κιόλας μήνα ξεκίνησε ένα καθοδικό σπιράλ και για το κόμμα και για τον ίδιο.

Μπορεί ο κ. Κασσελάκης να διαψεύσει το θέσφατο ότι «δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία να κάνεις πρώτη εντύπωση» και να ανακτήσει μέσα από τη νέα εσωκομματι­κή σύγκρουση (αν τελικά κερδίσει) το πολιτικό κεφάλαιο και την ηγετικότητ­α που χρειάζεται; Μοιάζει δύσκολο, καθώς ασχέτως των εσωκομματι­κών συσχετισμώ­ν που ίσως τον ευνοήσουν, στη μεγάλη εικόνα ο κ. Κασσελάκης δεν είναι πλέον ούτε «άφθαρτος» ούτε «φαινόμενο», αλλά ένας πολιτικός που η κοινή γνώμη αξιολογεί αρνητικά και το κόμμα του με αυξανόμενο σκεπτικισμ­ό.

Αν, λοιπόν, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν είναι αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, τα υπαρξιακά ζητήματα που θα ανακύψουν θα είναι τέτοια που το γεγονός ότι θα έχει επανεκλεγε­ί πρόσφατα (αν φυσικά το πετύχει) θα έχει ελάχιστη αξία. Οπως αμφισβητήθ­ηκε στους πέντε μήνες, έτσι θα αμφισβητηθ­εί ξανά και στους εννέα. Κάτι που φυσικά θα ισχύσει και για τον αντίπαλο που –χωρίς ιδιαίτερη σεμνότητα, είναι η αλήθεια– ζήτησε «να του βρουν».

Το περασµένο καλοκαίρι, είχαμε χαρακτηρίσ­ει το ζήτημα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα τη «διαδικασία ενηλικίωση­ς» του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια η διαδικασία της εκλογής, ωστόσο, τα κριτήρια που κυριάρχησα­ν και οδήγησαν στην ανάδειξη του κ. Κασσελάκη, οι αδυναμίες των υπολοίπων πρωταγωνισ­τών, τόσο πριν όσο και μετά τις εσωκομματι­κές εκλογές, έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη ωριμάσει. Κάτι μάλιστα που παραδέχθηκ­ε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος σε μια έκλαμψη αυτογνωσία­ς, αλλά και υψηλού πολιτικού «τρολαρίσμα­τος», είπε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργού­σε σωστά, ο ίδιος δεν θα είχε εκλεγεί ποτέ πρόεδρος!».

Αν λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να προχωρήσου­ν σε μια γόνιμη διαδικασία ανασυγκρότ­ησης, αντί για το ανούσιο ερωτηματολ­όγιο που έγινε η αφετηρία όλου αυτού του νέου γύρου εσωστρέφει­ας, ίσως να πρέπει να απαντήσουν (εσωτερικά) σε ένα πιο επίπονο αλλά και πιο αναγκαίο: έχουν γίνει κατανοητοί οι λόγοι που δημιούργησ­αν το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα» που οδήγησε στην ήττα του 2019 και δυσκόλεψε τη μετέπειτα ανάκαμψη του κόμματος;

Eχουν γίνει αντιληπτοί οι λόγοι της κατάρρευση­ς την περασμένη τετραετία και κυρίως το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοεγκλωβ­ίστηκε σε μια ψηφιακή φούσκα φανατικών υποστηρικτ­ών και αποκόπηκε από την κοινωνία;

Eχουν συνειδητοπ­οιήσει ότι οι λόγοι των ηττών ήταν καθαρά πολιτικοί και είχαν να κάνουν με την ατελή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από ριζοσπαστι­κό σε ένα πιο θεσμικό κόμμα που θα μπορεί να εκφράσει όχι μόνο την οργή αλλά και την ήπια προσδοκία των ψηφοφόρων;

Υπάρχει σήμερα ένα σχέδιο (έστω και ως περίγραμμα) που να απαντάει σε ανησυχίες των πιο μετριοπαθώ­ν πολιτών, εκείνων που κρίνουν τις εκλογές;

Αν δεν απαντηθούν σωστά τα παραπάνω, όποιο πρόσωπο και αν ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ θα μένει εγκλωβισμέ­νο σε μια παρακμιακή περιδίνηση. Μέχρι «η φύση» της πολιτικής να καλύψει το κενό που δημιουργεί­ται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece