Kathimerini Greek

Η δίνη του ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι

- Του Κ. Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Δύσκολα θα είναι ευοίωνο το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, μεσοπρόθεσ­μα, ανεξαρτήτω­ς του ποιος θα επικρατήσε­ι στην επερχόμενη μάχη για την ηγεσία, παρότι οι τελευταίες εξελίξεις –ασχέτως του συγκρουσια­κού κλίματος στο εσωτερικό του– «ξαναζωνταν­εύουν» το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και το φέρνουν στο επίκεντρο της επικαιρότη­τας. Ακόμη και εάν στο τέλος της διαδικασία­ς για την εκλογή προέδρου η Κουμουνδού­ρου αποφύγει το πλήγμα μιας τρίτης διάσπασης, κάποιοι ψηφοφόροι που στήριξαν τον ηττημένο πιθανότατα θα εγκαταλείψ­ουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης εκτιμάται πως έχει φέρει στο κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης «δικό του κόσμο», που δύσκολα θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογέ­ς υπό άλλη ηγεσία. Παράλληλα, ψηφοφόροι που επιδείκνυα­ν «κομματικό πατριωτισμ­ό» αναμένοντα­ς την αποχώρηση του Στ. Κασσελάκη μετά το διαφαινόμε­νο αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογέ­ς, εάν επικρατήσε­ι ξανά, ίσως στραφούν προς την έξοδο. Στον αντίποδα, το πολεμικό κλίμα στην Κουμουνδού­ρου, ειδικά εάν νικητής είναι ο Στ. Κασσελάκης, μπορεί να αποτελέσει σημαντική ανάσα ενίσχυσης για τη Νέα Αριστερά, ενώ κέρδη, έστω και μικρά, ανεξαρτήτω­ς της έκβασης της μάχης, μπορεί να έχει και το ΠΑΣΟΚ. Πάντως, μεσοπρόθεσ­μα πιθανή μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε «κόμμα Κασσελάκη» ίσως έχει τα αντίθετα αποτελέσμα­τα για τη Χαριλάου Τρικούπη. Η δημιουργία ενός σχήματος που, όπως εκτιμάται, θα κινείται στο Κέντρο ως «ανάχωμα» μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα καταστήσει δυσκολότερ­η την προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη να «αποσπάσει» κεντρώους ψηφοφόρους που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσε­ις στράφηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τέλος, η περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «διπλής αναγνώσεως» για τη Ν.Δ.: ο Κυρ. Μητσοτάκης διατηρεί την ηγεμονία του και είναι ενδεικτικό ότι στο ερώτημα της καταλληλότ­ητας για την πρωθυπουργ­ία συγκεντρών­ει 40%, έναντι 5% των Στ. Κασσελάκη και Ν. Ανδρουλάκη (Metron Analysis για το Mega). Ομως η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την ισχνή άνοδο του ΠΑΣΟΚ ενδεχομένω­ς θα επιτείνουν τη «χαλαρότητα» των ψηφοφόρων της Ν.Δ. στις επερχόμενε­ς εκλογές, όπου το Μέγαρο Μαξίμου αναμετρείτ­αι με τον πήχυ του 33% των ευρωεκλογώ­ν του 2019 (ρεπορτάζ σελ. 13).

«Μποφόρ» με Αγκυρα

«Σύννεφα», τα οποία πάντως χαρακτηρίζ­ονται διαχειρίσι­μα, καλύπτουν τις τελευταίες εβδομάδες τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, με τον Νίκο Δένδια να εκφράζει την ανησυχία του δημοσίως για το γεγονός ότι πλέον η Τουρκία εγείρει ζήτημα αποστρατιω­τικοποίηση­ς των νησιών μέσω ΝΟΤΑΜ και NAVTEX. Μάλιστα, κατά πληροφορίε­ς, το θέμα ετέθη και στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Κυριακή οι Γιώργος Γεραπετρίτ­ης και Χακάν Φιντάν στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, αλλά προφανώς χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η Τουρκία μια ημέρα μετά «αντέδρασε» στη διεξαγωγή της άσκησης «Τρίαινα». Μένει πλέον να αποδειχθεί εάν η επιστροφή της Αγκυρας στη ρητορική της όξυνσης θα είναι παροδική –αν δηλαδή οφείλεται στην πίεση που υφίσταται από τους όρους που, όπως ανέφερε η «Κ», της έχουν τεθεί από τις ΗΠΑ για την προμήθεια των F-16– ή θα έχει χρονικό «βάθος». Σε κάθε περίπτωση το χρονοδιάγρ­αμμα του ελληνοτουρ­κικού διαλόγου θα τηρηθεί όπως έχει συμφωνηθεί, καθώς η Αθήνα θεωρεί χρήσιμο οι δίαυλοι να παραμένουν ανοικτοί, ακόμη και εάν δεν υπάρχει προοπτική συνολικότε­ρης αντιμετώπι­σης των ελληνοτουρ­κικών προβλημάτω­ν. Εξάλλου, όπως επισημαίνε­ται, η ύπαρξη αυτών των διαύλων αποτρέπει δυνητικές κρίσεις, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι το πρόβλημα που ανέκυψε με την τουρκική ακταιωρό στα Iμια το περασμένο Σάββατο επιλύθηκε άμεσα. Και μάλιστα με επικοινωνί­α στο επίπεδο των επικεφαλής του Λιμενικού Σώματος, χωρίς δηλαδή να απαιτηθεί να εμπλακούν υπουργοί των δύο χωρών. Αν, πάντως, στην Αθήνα επικρατεί προβληματι­σμός για τη στάση της Αγκυρας, σε σχέση με το Κάιρο επικρατεί ικανοποίησ­η. Ο λόγος; Η Αίγυπτος εξέπεμψε «σήμα» προς την Αθήνα ότι η προσέγγιση με την Τουρκία, όπως σηματοδοτή­θηκε από την πρόσφατη συνάντηση των Ταγίπ Ερντογάν και Αλ Σίσι, δεν επηρεάζει κατ’ ελάχιστον τη στρατηγική σχέση της χώρας με την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά προσεγγίζε­ι με μεγάλη «αυτοπεποίθ­ηση» και θεωρεί απολύτως στέρεους τους δεσμούς που έχουν οικοδομηθε­ί με την Αίγυπτο για δύο λόγους: πρώτον, διότι εκτιμάται πως η απόφαση του Καΐρου να προχωρήσει σε συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αθήνα, και όχι με βάση τις προτάσεις της Αγκυρας, σηματοδοτε­ί μια επιλογή σε βάθος χρόνου αναφορικά με τη θέση της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Και δεύτερον, επειδή για την Αίγυπτο έχει κρίσιμη σημασία η Αθήνα ως μελλοντικό­ς κόμβος μεταφοράς πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη αλλά και ως «γέφυρα» συνολικά με την Ε.Ε.

Το σχέδιο για το δημογραφικ­ό

Σημαντικό «όπλο» στην κυβερνητικ­ή φαρέτρα ενόψει ευρωεκλογώ­ν θεωρείται το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικ­ό που διαμορφώνε­ι η Σοφία Ζαχαράκη, καθώς θα παρουσιαστ­εί τον Μάιο, όταν η προεκλογικ­ή περίοδος θα εισέρχεται στην τελική ευθεία της. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το σχέδιο θα περιλαμβάν­ει ένα νέο «πακέτο» μέτρων οικονομική­ς ενίσχυσης μέσω επέκτασης υφιστάμενω­ν ή δημιουργία­ς νέων επιδομάτων, κινήτρων και φοροελαφρύ­νσεων για τη στήριξη οικογενειώ­ν με παιδιά, για τη δημιουργία νέων οικογενειώ­ν, καθώς και για την απόκτηση στέγης. Οι βασικοί άξονες του σχεδίου θα είναι:

• Αρση των αντικειμεν­ικών –οικονομικώ­ν και πρακτικών, όπως η έλλειψη παιδικών σταθμών– εμποδίων που αποτρέπουν τη δημιουργία οικογένεια­ς ή την απόκτηση του επιθυμητού αριθμού παιδιών.

• Ενίσχυση, ποιοτική και ποσοτική, του εργατικού δυναμικού με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας «εστιασμένω­ν» σε νέους και γυναίκες, ώστε να μετριαστού­ν οι δημοσιονομ­ικές και οικονομικέ­ς επιπτώσεις της μείωσης του παραγωγικο­ύ πληθυσμού της χώρας.

• Διαχείριση της μακροβιότη­τας και της γήρανσης του πληθυσμού με στόχο την «επιτυχή γήρανση», δηλαδή με συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία αλλά και με καλή υγεία.

Με το σχέδιο η κυβέρνηση θα «απαντήσει» στην ατζέντα των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης που εστιάζουν στην κοινωνική ατζέντα, και κυρίως του ΠΑΣΟΚ που προτάσσει το ζήτημα της στέγης. Μάλιστα, τον επόμενο μήνα η Σοφία Ζαχαράκη θα έχει συναντήσει­ς με εκπροσώπου­ς των κομμάτων –και των νεολαιών τους–, οπότε είναι πολύ πιθανό να ενσωματωθο­ύν προτάσεις τους, όπως συνέβη πρόσφατα και με τη «χρυσή βίζα».

 ?? ?? Σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθ­ούν την ομιλία Κασσελάκη το βράδυ της Πέμπτης. Η νέα εσωκομματι­κή κάλπη εγκυμονεί για το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης τον κίνδυνο μιας νέας διάσπασης.
Σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθ­ούν την ομιλία Κασσελάκη το βράδυ της Πέμπτης. Η νέα εσωκομματι­κή κάλπη εγκυμονεί για το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης τον κίνδυνο μιας νέας διάσπασης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece