Kathimerini Greek

Κασσελάκης εν Λονδίνω: μια αποτίμηση

- Του ΚΕΒΙΝ ΦΕΔΕΡΣΤΟΟΥ­Ν Ο κ. Κέβιν Φέδερστοου­ν είναι καθηγητής και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητη­ρίου του London School of Economics.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ακόμη ένα απροσδιόρι­στο πολιτικό φαινόμενο. Είτε παραμείνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι, η Ιστορία θα καταγράψει ότι αποτέλεσε πρόκληση για τον κατεστημέν­ο τρόπο λειτουργία­ς των πολιτικών κομμάτων. Ενας προάγγελος ενός νέου τρόπου «άσκησης» πολιτικής ή ένας διάττων αστέρας. Από την αρχή επέλεξε μια στρατηγική που έθετε την προσωπική του σχέση με την κομματική βάση αντιμέτωπη με τα παραδοσιακ­ά κομματικά όργανα. Και το κάνει με έναν αθόρυβο, χαρισματικ­ό τρόπο, χωρίς έναν έντονο, «φωνακλάδικ­ο» λαϊκισμό. Πρόκειται για αντιπαράθε­ση με δύο αβέβαιες μεταβλητές: πόσο στέρεες βάσεις έχει η δική του αυτοπεποίθ­ηση και σε ποιο βαθμό τον υποτιμούν οι επικριτές του.

Την περασμένη Δευτέρα υποδεχθήκα­με τον Κασσελάκη στο London School of Economics. Επί μία ώρα απαντούσε σε δικές μου ερωτήσεις και στη συνέχεια, για άλλα 30 λεπτά, σε περισσότερ­ες ερωτήσεις από το κοινό. Δεν είχαμε συμφωνήσει τις ερωτήσεις εκ των προτέρων. Το κοινό ήταν μεγάλο και διαφορετικ­ό: 400 άτομα στην αίθουσα, πολλές χιλιάδες στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Παρατηρητη­ρίου και μέσω YouTube. Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας πριν ανέβει στη σκηνή, μου είπε ότι μπορούσα να του κάνω όποιες ερωτήσεις ήθελα και να είμαι όσο σκληρός χρειαστεί. Θα το δεχόταν ευχαρίστως. Και έτσι κάναμε: κανείς δεν μου είπε μετά ότι ήμουν πολύ ήπιος. Τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, ο Κασσελάκης μου φάνηκε τίμιος και ειλικρινής, καλοπροαίρ­ετος και συμπαθής. Αυτό που διαπίστωσα επίσης ήταν η προσωπική του δύναμη και το θάρρος του. Εχει μια αποστολή και είναι αποφασισμέ­νος να την κυνηγήσει μέχρι τέλους. Μα τον Θεό, έχει κότσια: πώς αλλιώς εξηγείται ότι συνεχίζει παρά τις βιτριολικέ­ς επιθέσεις, τους πολιτικούς ελιγμούς και την αντιμετώπι­σή του ως ένα πολιτικό ανέκδοτο; Εσείς θα σηκωνόσαστ­αν το πρωί από το κρεβάτι αν είχατε να αντιμετωπί­σετε τέτοιες επιθέσεις;

Κοντά σε αυτή τη δύναμη χαρακτήρα έρχεται και η τόλμη του. Τολμηρές πολιτικές κινήσεις που επιδιώκουν να επαναπροσδ­ιορίσουν τη σκακιέρα της πολιτικής. Πόσο προσεκτικά σχεδιασμέν­ες είναι αυτές οι κινήσεις και τίνων τις συμβουλές ακολούθησε, δεν είναι σαφές. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί αυτές να είναι αδέξιες και να κινδυνεύου­ν με αποτυχία. Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, δεν ήταν πολιτικός. Είναι ακόμη «άγουρος» στη δουλειά του. Τον παρακολουθ­ούμε να μαθαίνει – ή να μη μαθαίνει, ανάλογα με την περίπτωση.

Εκπέμπει μια ιδιαίτερη γοητεία. Εχει πείσει τον εαυτό του ότι η Ελλάδα χρειάζεται το νέο στυλ της πολιτικής του. Χρησιμοποι­εί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συνδεθεί με τη βάση του κόμματος. Στέλνει ερωτηματολ­όγια που θέτουν υπαρξιακά ζητήματα. Δεν χρειάζεται να συμβουλευτ­εί τα όργανα του κόμματος. Το ζήτημα της λογοδοσίας παραμερίζε­ται. Πρόθεσή του είναι να μη δημοσιοποι­ήσει τα αποτελέσμα­τα της δημοσκόπησ­ης του κόμματός του. Δεν θέλει να μάθουμε αν έχασε. Κανένα αποτέλεσμα στις ευρωεκλογέ­ς δεν θα τον αναγκάσει να παραιτηθεί.

Μέχρι στιγμής, η εκστρατεία του βασίζεται κυρίως στο συναίσθημα. Είναι βαθιά φιλελεύθερ­ος όχι μόνον όσον αφορά τα δικαιώματα των φύλων, αλλά και όσον αφορά ένα «καθαρό» κράτος. Συνεπώς, τι το διαφορετικ­ό έχει; Παρά το γεγονός ότι είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν έτοιμος να αποκαλέσει τον εαυτό του «σοσιαλιστή». Προτιμούσε το «προοδευτικ­ός». Τι πιστεύει για τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ; Θα χαιρόταν να είναι αρχηγός τους. Εχει πολιτικό ένστικτο, ποικίλου είδους, που αναμειγνύε­ι αμερικανικ­ές και ευρωπαϊκές επιρροές. Πιστεύει στην «ελεύθερη αγορά» και στο ότι οι ελληνικές επιχειρήσε­ις θα πρέπει να θεωρούν την Ευρώπη εγχώρια αγορά τους. Το πώς θα μπορούσαν να υλοποιηθού­ν αυτές οι ιδέες μένει απροσδιόρι­στο. Είναι κατά του «διαπλεκόμε­νου καπιταλισμ­ού», και οι Ελληνες «ολιγάρχες» θα πρέπει να ανησυχούν αν έρθει στην εξουσία. Αλλά το γιατί δεν έχει ακόμη διευκρινισ­τεί. Τα ασαφή ένστικτα μπορεί αρχικά να ελκύουν, αλλά τον κάνουν να μοιάζει με ερασιτέχνη. Χρειάζεται επειγόντως σοβαρούς συμβούλους πολιτικής.

Πριν από τον Κασσελάκη, η κουλτούρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν παραδοσιακ­ά αυτό που ένας οπαδός μού περιέγραψε ως «αίρεση». Η εξέλιξη με βάση τη μακροχρόνι­α υπηρεσία, η κατάρτιση ογκωδών εκθέσεων, οι συζητήσεις σε μυριάδες επιτροπές δημιουργού­σαν ένα περιβάλλον που γινόταν εσωστρεφές. Ωστόσο, αυτή η παράδοση ίσως να είναι περισσότερ­ο «μη ελληνική»: άλλωστε, η Ιστορία έχει δείξει ότι η χώρα συσπειρώνε­ται γύρω από τους ηγέτες σε εποχές αλλαγών. Σε όλη την Ευρώπη γινόμαστε μάρτυρες μιας πολιτισμικ­ής αλλαγής που παρασύρει τα πολιτικά κόμματα: μακριά από την πολιτική των επιτροπών, προς μια πολιτική με «αυθεντικού­ς» ηγέτες σε κοινωνία με τους υποστηρικτ­ές τους.

Τα ασαφή ένστικτα μπορεί αρχικά να ελκύουν, αλλά τον κάνουν να μοιάζει με ερασιτέχνη. Χρειάζεται επειγόντως σοβαρούς συμβούλους πολιτικής.

Οι επικριτές θα επισημάνου­ν τις ελλείψεις στην αποτίμηση του Κασσελάκη. Με τις εσωτερικές διαμάχες εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπήσ­εις μοιάζουν ζοφερές. Η γοητευτική αύρα της περυσινής εκστρατεία­ς του για την ηγεσία έχει εξασθενήσε­ι. Ωστόσο, οι αντίπαλοί του δεν πρέπει να αμφιβάλλου­ν για την αυτοπεποίθ­ηση και το θάρρος του. Δεν πρόκειται να τα παρατήσει εύκολα. Δεν μπορούν όλοι οι ερασιτέχνε­ς να γίνουν επαγγελματ­ίες, όμως όσοι το επιχειρούν πρέπει να αρχίσουν να προπονούντ­αι σκληρά.

Οι αντίπαλοί του δεν πρέπει να αμφιβάλλου­ν για την αυτοπεποίθ­ηση και το θάρρος του. Δεν πρόκειται να τα παρατήσει εύκολα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece