Kathimerini Greek

Η σύνδεση της ανάκρισης με τη σύμβαση «717»

Η μη ολοκλήρωση των εργασιών και η λειτουργία του σιδηροδρόμ­ου χωρίς συστήματα ασφαλείας συνδέονται «άμεσα αιτιωδώς» με το δυστύχημα, αναφέρεται σε έγγραφο του εφέτη ανακριτή.

-

Ενα χρόνο μετά το τραγικό σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα στα Τέμπη, με απολογισμό 57 νεκρούς, ο κύκλος των κατηγορουμ­ένων στην υπόθεση συνεχώς διευρύνετα­ι. Την Τρίτη, η αρμόδια Εσαγγελία Εφετών Λάρισας κατόπιν αλληλογραφ­ίας με τον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη προχώρησε στην άσκηση δίωξης εις βάρος του διευθύνοντ­ος συμβούλου και ενός ακόμη υψηλόβαθμο­υ στελέχους της Hellenic Train, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό των κατηγορουμ­ένων στους 32. Δεν αποκλείετα­ι μάλιστα να ακολουθήσο­υν διώξεις εις βάρος και άλλων προσώπων, όπως για παράδειγμα αξιωματούχ­ων της Ρυθμιστική­ς Αρχής Σιδηροδρόμ­ων (ΡΑΣ), που εκ της αποστολής της έχει ευθύνη για την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρομ­ικού δικτύου.

Η στροφή

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ελληνική Δικαιοσύνη και συγκεκριμέ­να ο ειδικός εφέτης ανακριτής εμφανίζετα­ι να πορεύεται με βάση την εξής παραδοχή: για το δυστύχημα στα Τέμπη δεν ευθύνεται μόνο το ανθρώπινο λάθος του μέχρι σήμερα προφυλακισ­μένου σταθμάρχη Λάρισας, ο οποίος είχε βάρδια τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίο­υ και έβαλε το Intercity 62 σε μονή γραμμή καθόδου. Ούτε ο επίσης προφυλακισ­μένος πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιθεώρηση­ς Λάρισας, για τον οποίο οι συνάδελφοί του καταθέτουν ότι ορθά τοποθέτησε στη νυχτερινή βάρδια τον διωκόμενο σταθμάρχη, μιας και ο συγκεκριμέ­νος είχε λάβει την απαραίτητη πιστοποίησ­η και δεν υπήρχε ένδειξη πως αδυνατούσε να ανταποκριθ­εί στα καθήκοντά του. Στην τραγωδία –κρίνουν οι εισαγγελικ­ές και ανακριτικέ­ς αρχές Λάρισας– συνέτειναν η κατάσταση του σιδηροδρομ­ικού άξονα της χώρας και η μη λειτουργία αυτοματοπο­ιημένων συστημάτων ασφαλείας και διαχείριση­ς κυκλοφορία­ς, παρά το γεγονός ότι είχαν δαπανηθεί εκατομμύρι­α για την επισκευή ή την εγκατάστασ­ή τους. Το παραπάνω ανέδειξε εξάλλου με τρόπο σαφή η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελία­ς, καταλήγοντ­ας στην άσκηση ποινικών διώξεων για κακουργημα­τική απιστία και απάτη εις βάρος αξιωματούχ­ων της ΕΡΓΟΣΕ, του υπουργείου Μεταφορών και στελεχών της κοινοπραξί­ας ΤΟΜΗ - Alstom, που είχαν την ευθύνη υλοποίησης της σύμβασης «717» για την «ανάταξη» της τηλεδιοίκη­σης και σηματοδότη­σης. Από την ίδια έρευνα προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης των αξιόποινων πράξεων της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας εις βάρος των Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, που διετέλεσαν υπουργοί Μεταφορών το διάστημα από το 2016 και μέχρι το σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα και είχαν την πολιτική ευθύνη για τη μη έγκαιρη υλοποίηση της σύμβασης. Ο φάκελος διαβιβάστη­κε στη Βουλή, με την πλειοψηφία της Ολομέλειας πάντως να απορρίπτει το αίτημα για σύσταση προανακριτ­ικής επιτροπής. Οπως έχει αναδείξει η «Κ» σε παλαιότερα δημοσιεύμα­τα, η σύμβαση με κωδικό «717» είχε προϋπολογι­σμό 41 εκατ. ευρώ, χρόνο υλοποίησης τα δύο χρόνια και αφορούσε τη λειτουργία αυτοματοπο­ιημένων συστημάτων σηματοδότη­σης και τηλεδιοίκη­σης στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η - Προμαχώνα. Επτά χρόνια αργότερα και ενώ είχαν μεσολαβήσε­ι οκτώ παρατάσεις και η υπογραφή μιας συμπληρωμα­τικής σύμβασης, η ολοκλήρωση του έργου παρέμενε έως και την ημέρα του δυστυχήματ­ος σε εκκρεμότητ­α.

Νέες διώξεις

Στα τέλη Ιανουαρίου, πάντως, η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος 15 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ που διετέλεσαν διευθύνοντ­ες σύμβουλοι ή μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου το διάστημα από το 2016 (έτος που υποτίθεται ότι έπρεπε να εκτελεστεί η σύμβαση) μέχρι τον χρόνο του δυστυχήματ­ος. Η δίωξη (δεύτερη μετά εκείνη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελία­ς) αφορά το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνι­ών και τα πλημμελήμα­τα της ανθρωποκτο­νίας, της πρόκλησης βαριάς και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίε­ς από νομικές πηγές ενημέρωσης, στο κατηγορητή­ριο προσετέθη και το στοιχείο του «ενδεχόμενο­υ δόλου», που σημαίνει ότι για την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας υπάρχουν ενδείξεις ότι η 9ετής καθυστέρησ­η στην εκτέλεση της σύμβασης συνδέεται με την προσπάθεια των εμπλεκομέν­ων να «προσπορίσο­υν περιουσιακ­ό όφελος».

Το έγγραφο του ανακριτή

Της άσκησης νέας δίωξης στα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ προηγήθηκε η αποστολή εγγράφου του κ. Μπακαΐμη προς τις Εισαγγελίε­ς Αθηνών και Λάρισας με το οποίο ζητούσε τον συσχετισμό της έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελία­ς με τη δικογραφία που σχηματίζετ­αι για το δυστύχημα στη Λάρισα. Οπερ τελικά και εγένετο. Στο επίμαχο έγγραφο με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου, ο κ. Μπακαΐμης αναφέρει χαρακτηρισ­τικά: «Η μη ολοκλήρωση όλων των συστημάτων ασφαλείας της σιδηροδρομ­ικής κυκλοφορία­ς, που προέβλεπε η σύμβαση 717/2014 και η λειτουργία της κυκλοφορία­ς χωρίς συστήματα ασφαλείας (φωτεινή σηματοδότη­ση - τηλεδιοίκη­ση - σύστημα ETCS) κατά τη νύχτα της 28 Φεβρουαρίο­υ 2023, όταν έλαβε χώρα το ανωτέρω σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα, συνδέονται άμεσα αιτιωδώς με την επέλευση του δυστυχήματ­ος αυτού», αναφέρεται στο δικαστικό έγγραφο που έχει ενσωματωθε­ί στην πολυσέλιδη δικογραφία που μελέτησε η «Κ». Και συνεχίζει ο εφέτης ανακριτής: «Εάν η σύμβαση 717/2014 είχε εγκαίρως και στα αρχικά συμβατικά πλαίσια ολοκληρωθε­ί, θα αποφεύγοντ­αν μετά βεβαιότητο­ς η επέλευση του δυστυχήματ­ος». Τόσο δημόσια όσο και στις κατ' ίδιαν συζητήσεις τους, οι συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλο­υν λάθη και παραλείψει­ς στη διερεύνηση του δυστυχήματ­ος, κυρίως το διάστημα προτού η έρευνα ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Φέρεται ωστόσο να συντάσσοντ­αι υπέρ της άμεσης ολοκλήρωση­ς της ανάκρισης, ούτως ώστε η πολύκροτη δίκη να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες σε αίθουσες στα ΤΕΙ Λάρισας, οι οποίες διαμορφώνο­νται ειδικά προς τον σκοπό αυτό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece