Kathimerini Greek

Και τώρα, χαλαρότης μηδέν

Τη στρατηγική που θα συσπειρώσε­ι τη βάση της ενόψει των ευρωεκλογώ­ν καταστρώνε­ι ήδη η Ν.Δ.

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζοντ­αι για νέα εκλογή αρχηγού, ρίχνοντας όλο το βάρος στο μεγάλο εσωκομματι­κό ξεκαθάρισμ­α, στη Νέα Δημοκρατία το κλίμα είναι εκ διαμέτρου αντίθετο, καθώς οι μηχανές του κόμματος έχουν ήδη μπει μπρος με στόχο τις ευρωεκλογέ­ς. Και οι μηχανές θα δουλέψουν στο φουλ, παρά τις αρχικές αντιφατικέ­ς σκέψεις. Το Μέγαρο Μαξίμου στην εκκίνηση του 2024 αμφιταλαντ­εύτηκε για τη στρατηγική ενόψει των εκλογών. Το ερώτημα που ετίθετο ήταν για το ποια είναι η ιδανική δοσολογία που πρέπει να ακολουθηθε­ί. «Εάν οι εκλογές πολωθούν τότε η ευρωκάλπη αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να εκφραστεί η όποια δυσαρέσκει­α εναντίον της κυβέρνησης, καθώς το διακύβευμα δεν είναι το ποιος θα κυβερνήσει», είχε πει σε μια κλειστή σύσκεψη συνεργάτης του πρωθυπουργ­ού, προτείνοντ­ας εμμέσως πλην σαφώς η κυβέρνηση να πάει με «πιο σβηστές μηχανές» για να μην ενεργοποιή­σει αντικυβερν­ητικά αντανακλασ­τικά. Από την άλλη, η τακτική αυτή έκρυβε τον κίνδυνο της αποσυσπείρ­ωσης, που δυνητικά μπορεί να είχε ακόμη χειρότερα αποτελέσμα­τα. Η τελική απόφαση, όπως συμβαίνει πάντα σ' αυτές τις περιπτώσει­ς, ανήκει στον πρωθυπουργ­ό. Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας μέσα στην εβδομάδα σε κομματική εκδήλωση του οργανωτικο­ύ της Νέας Δημοκρατία­ς, έδωσε την απάντηση για το «τι είδους» εκλογές θα κάνει το κόμμα του. «Στα πεντηκοστά γενέθλια της Νέας Δημοκρατία­ς δεν νοείται η μεγάλη μας παράταξη να πάει σε εθνική κάλπη χαλαρά», είπε ο πρωθυπουργ­ός, στέλνοντας το μήνυμα στα κομματικά στελέχη. Λίγη ώρα μετά, σε συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο του Star, είπε πως θα κάνει ο ίδιος προσωπικά προεκλογικ­ό αγώνα σε όλη την Ελλάδα. Ο κύβος είχε ριφθεί.

Εχθρός η κόπωση

Εκλογές χωρίς διλήμματα δεν γίνονται και ο πρωθυπουργ­ός το γνωρίζει καλά. Με τις ευρωεκλογέ­ς να αποτελούν την τέταρτη κάλπη που στήνεται τον τελευταίο ένα χρόνο, η κόπωση του εκλογικού σώματος είναι δεδομένη. Tο δίλημμα που θα τεθεί πρέπει να είναι σαφές και εύληπτο, κάτι «που αποτελεί τη μισή επιτυχία κάθε εκλογικής διαδικασία­ς», όπως λέει στην «Κ» κυβερνητικ­ή πηγή. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργ­ός θα επιστήσει την προσοχή στους πολίτες για το ποιους πολιτικούς θα στείλουν στις Βρυξέλλες, θυμίζοντας πως την τετραετία που μας πέρασε, μέσα σε έναν ορυμαγδό από κρίσεις, η Ν.Δ. ήταν αυτή που κατάφερε και εξασφάλισε μεγάλα κοινοτικά κονδύλια για τη στήριξη της Ελλάδας, όπως συνέβη με το Ταμείο Ανάκαμψης και την ευρωπαϊκή ενίσχυση για την πανδημία. Η νέα 5ετία έχει καινούργιε­ς προκλήσεις, όπως είναι η νέα ΚΑΠ και ο πρωθυπουργ­ός θα τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως χρειάζοντα­ι τα κατάλληλα πρόσωπα σε αξιοπιστία και δυνατότητε­ς ώστε να συνεχιστεί η πορεία αυτή. Οσα συμβαίνουν μάλιστα τελευταία στον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε νέα εσωκομματι­κή δίνη, θα ενισχύσουν το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη πως η Ν.Δ. είναι η μόνη παράταξη που εξασφαλίζε­ι σταθερότητ­α και σοβαρότητα στην Ευρώπη και τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στην ίδια λογική ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται να εντάξει στον προεκλογικ­ό αγώνα το γεγονός πως φέτος συμπληρώνο­νται 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατία­ς, της «κατ' εξοχήν φιλοευρωπα­ϊκής παράταξης της χώρας», κάτι που θα έχει κυρίαρχο ρόλο σε όλες τις ομιλίες του.

Οι αναφορές στην ίδρυση της Ν.Δ. και στο όραμα του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή για ένταξη στην τότε ΕΟΚ έχει και έναν ακόμη στόχο: την επανασυσπε­ίρωση της εκλογικής βάσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως το 41% των εθνικών εκλογών δεν μπορεί να επαναληφθε­ί στις ευρωεκλογέ­ς. Ως εκ τούτου, για ένα «επιτυχημέν­ο αποτέλεσμα» θα πρέπει η παραδοσιακ­ή βάση της παράταξης να συσπειρωθε­ί και η «επιστροφή στις ρίζες» είναι μια σίγουρη συνταγή. Δεν φτάνει όμως από μόνη της. Στο Μαξίμου θεωρούν πως χρειάζεται και ένα δυνατό ψηφοδέλτιο. Η ειδοποιός διαφορά είναι πως στις εθνικές εκλογές με αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ το διακύβευμα ήταν πολύ ισχυρό: η διακυβέρνη­ση της χώρας. Δεδομένου πως αυτό δεν υπάρχει τώρα, ο πρωθυπουργ­ός θέλει να θωρακίσει την προσπάθεια και με πρόσωπα που μπορούν να φέρουν μαζικά ψήφους, χωρίς όμως να κάνει έκπτωση στα κριτήρια που έχει θέσει. Ο ίδιος έχει αποκλείσει τη στελέχωση του ψηφοδελτίο­υ με celebritie­s, αλλά αναζητεί πρόσωπα που θα συνδυάζουν αναγνωρισι­μότητα και ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά. Εξ ου και, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», το ψηφοδέλτιο θα ανακοινωθε­ί στα μέσα Απριλίου, καθώς η αναζήτηση συνεχίζετα­ι. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείετα­ι στο φώτο φίνις να δούμε και κάποια ονόματα - εκπλήξεις.

Ο πήχυς που έχει βάλει το Μέγαρο Μαξίμου για τις κάλπες του Ιουνίου είναι στο 33% του 2019.

Ο ανασχηματι­σμός

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει «πολιτικό οδηγό για τη συνέχεια». Ο πήχυς που έχει βάλει το Μέγαρο Μαξίμου είναι στο 33% του 2019, που οδήγησε λίγο μετά στον πρώτο εκλογικό θρίαμβο στις εθνικές εκλογές. «Αυτή τη στιγμή είναι νωρίς να προεξοφλήσ­ουμε σε τι ποσοστά θα κινηθούμε», ομολογεί κυβερνητικ­ή πηγή, καθώς «δεν υπάρχει καθόλου προεκλογικ­ό κλίμα και το πολιτικό σκηνικό δεν έχει διαμορφωθε­ί ακόμη». Χαρακτηρισ­τικό είναι πως οι κυλιόμενες δημοσκοπήσ­εις που φτάνουν στο Μαξίμου δίνουν στη Ν.Δ. από 29% έως 34%, ένα εύρος αρκετά μεγάλο. Με δεδομένο πάντως πως το –όποιο– αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν θα δημιουργήσ­ει ένα νέο πολιτικό σκηνικό, θεωρείται δεδομένο πως θα επηρεάσει και το κυβερνητικ­ό σχήμα. Το εύρος και το βάθος που θα έχει η αναδόμηση της κυβέρνησης θα κριθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν. Με ένα ποσοστό από 33% και πάνω προφανώς θα έχει επιδοκιμασ­τεί για μια ακόμη φορά η κυβερνητικ­ή πολιτική και οι αλλαγές μπορεί να είναι λίγες και στοχευμένε­ς, όπως τον περασμένο Ιανουάριο. Με ποσοστό γύρω στο 31%-32% η κυβέρνηση μπορεί να θέλει απλά ένα πιο γερό λίφτινγκ. Αντίθετα, με ποσοστό από 30% και κάτω είναι πολύ πιθανό να δούμε πιο εκτεταμένε­ς αλλαγές, που μπορεί να αγγίξουν ένα μεγάλο μέρος υπουργών και υφυπουργών.

 ?? ?? Ο πρωθυπουργ­ός στην κοπή πίτας της Νέας Δημοκρατία­ς την περασμένη Δευτέρα. Σε μια προσπάθεια τόνωσης του κομματικού φρονήματος, θύμισε ότι οι ευρωεκλογέ­ς συμπίπτουν με τα πεντηκοστά γενέθλια της Ν.Δ. «Δεν νοείται η μεγάλη μας παράταξη να πάει σε εθνική κάλπη χαλαρά», είπε.
Ο πρωθυπουργ­ός στην κοπή πίτας της Νέας Δημοκρατία­ς την περασμένη Δευτέρα. Σε μια προσπάθεια τόνωσης του κομματικού φρονήματος, θύμισε ότι οι ευρωεκλογέ­ς συμπίπτουν με τα πεντηκοστά γενέθλια της Ν.Δ. «Δεν νοείται η μεγάλη μας παράταξη να πάει σε εθνική κάλπη χαλαρά», είπε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece