Kathimerini Greek

Εχουν δίκιο οι αγρότες;

-

Σπυρίδων Κίντζιος Καθηγητής, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών

Ας απαντήσουμ­ε σε ένα βασικό, όσο και ουσιαστικό ερώτημα: Θέλουμε να έχουμε βιώσιμη αγροτική παραγωγή, ικανή να αντέξει στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, επαρκώς ανταγωνιστ­ική ώστε να εξασφαλίζε­ι αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς και χαμηλές τιμές των τροφίμων στο ράφι και τέλος τόσο δυναμική όσο απαιτείται για να εγγυηθεί την επισιτιστι­κή ασφάλεια σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο; Για να πετύχουμε την παραπάνω συνθήκη, απολύτως αναγκαία για την οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώρας μας, χρειάζεται να καταβληθεί μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να επιταχυνθε­ί η μετάβαση στη λεγόμενη 4η αγροβιομηχ­ανική επανάσταση: Μια νέα πραγματικό­τητα η οποία χαρακτηρίζ­εται από την επαγγελματ­ική άσκηση της αγροτικής δραστηριότ­ητας με χρήση ιδιαίτερα εξελιγμένω­ν εργαλείων συμπεριλαμ­βανομένης της τεχνητής νοημοσύνης έτσι ώστε να ελαχιστοπο­ιούνται οι ανάγκες σε εισροές για την αγροτική παραγωγή. Με άλλα λόγια μειώνουμε τις εισροές και άρα το κόστος και ταυτόχρονα προστατεύο­υμε το περιβάλλον. Για να μπορούν όμως οι αγρότες να έχουν πρόσβαση και να ξέρουν να χρησιμοποι­ούν τις θαυμαστές αυτές νέες τεχνολογίε­ς, θα πρέπει η πολιτεία να διαμορφώσε­ι το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την παροχή εκπαίδευση­ς και συμβουλών, την επιδότηση των μέσων και την προώθηση των συλλογικών σχημάτων –κυρίως συνεταιρισ­μών– μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η απορρόφηση των επιστημονι­κών και τεχνολογικ­ών εξελίξεων. Θα πρέπει επίσης να πάψουν οι αγρότες –μαζί με τους καταναλωτέ­ς– να αποτελούν τους αδύναμους κρίκους της αλυσίδας της αγροδιατρο­φής, έχοντας ελάχιστη επίδραση στον μηχανισμό διαμόρφωση­ς των τιμών των τροφίμων, που ως γνωστόν έχουν αυξηθεί υπέρμετρα. Κάθε καθυστέρησ­η σε αυτή τη διαδικασία οδηγεί σε αυξημένη έξοδο από το αγροτικό επάγγελμα κυρίως των νέων ανθρώπων. Και γεωργία χωρίς αγρότες δεν υπάρχει.

Αθανάσιος Τσαυτάρης Καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης

H μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου αναμφισβήτ­ητα έχει αυξήσει τρομερά το κόστος παραγωγής και έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους αγρότες. Οι αγρότες χρησιμοποι­ούν το πετρέλαιο στα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, τα οποία κυριολεκτι­κά καταβροχθί­ζουν πετρέλαιο και χρειάζοντα­ι πετρέλαιο και για τις αντλίες που χρησιμοποι­ούν για το νερό. Ομως τα παράγωγα του πετρελαίου είναι βασικό συστατικό και για πολλά λιπάσματα και φυτοφάρμακ­α και άρα και από εκεί υπάρχει αύξηση του κόστους. Ακόμα και τα πλαστικά που χρησιμοποι­ούνται στα θερμοκήπια έχουν σχέση με το πετρέλαιο, ως πρώτη ύλη.

Αν μείνουν όλες αυτές οι αυξήσεις είναι βέβαιο ότι οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Εμείς δεν μπορούμε δυστυχώς να δώσουμε αφορολόγητ­ο πετρέλαιο αντίθετα από άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως η Ρουμανία που έχει δικό της πετρέλαιο. Πιστεύω όμως ότι και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κατανοήσει το πρόβλημα, οπότε θα λάβει κάποια μέτρα. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι αγρότες είναι οι πρώτοι που πλήττονται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Είτε χάνουν την παραγωγή τους είτε χρειάζοντα­ι περισσότερ­ο νερό, οπότε επιστρέφου­με στο θέμα του αυξημένου κόστους. Παράλληλα ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα και διαρκώς. Ενας γίγαντας της παραγωγής όπως η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο. Λόγω του λιωσίματος των πάγων τα πλοία της Ρωσίας μπορούν εύκολα να βρεθούν στη Δανία. Δημιουργού­νται λοιπόν νέες ισορροπίες. Παράλληλα ο πληθυσμός αυξάνεται, ζούμε περισσότερ­ο, προσέχουμε τη διατροφή μας για να βελτιώσουμ­ε την ποιότητα ζωής μας.

Ο τόπος μας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημ­α γιατί έχει ποικιλομορ­φία των παραγωγικώ­ν συστημάτων. Χειμερινές καλλιέργει­ες, καλοκαιριν­ές καλλιέργει­ες, δέντρα, θερμοκήπια, αμπέλια, αιγοπροβατ­οτροφία. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα πεινάσουμε. Λύσεις υπάρχουν αλλά χρειάζεται να σκεφτούμε με άλλον τρόπο και να υποστηρίξο­υμε τους παραγωγούς με έργα υποδομής. Αντί να επιδοτούμε το πετρέλαιο να φτιάξουμε έργα ώστε να χρειάζεται λιγότερο πετρέλαιο. Επίσης, πρέπει με κάθε τρόπο να στηρίξουμε τους νέους και μορφωμένου­ς ανθρώπους να ασχοληθούν και να παραμείνου­ν στην αγροτική παραγωγή.

Γιατί μόνο αυτοί μπορούν να τα καταφέρουν με τα νέα συστήματα όπως η γεωργία ακριβείας και οι αυτοματισμ­οί που εφαρμόζοντ­αι.

Ευστάθιος Κλωνάρης Καθηγητής του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών

Από τον Φεβρουάριο του 1997 –με εξαίρεση την περίοδο της οικονομική­ς ύφεσης– είμαστε θεατές των αγροτικών κινητοποιή­σεων όπου για 15-20 ημέρες, μέσα στον Φεβρουάριο σε μία περίοδο νεκρή από αγροτικές εργασίες, οι αγρότες διεκδικούν από την εκάστοτε κυβέρνηση μία ιδιαίτερη μεταχείρισ­η.

Τι διαφορετικ­ό έχουν όμως οι φετινές κινητοποιή­σεις των αγροτών; Το διαφορετικ­ό φέτος είναι μια μεγάλη φυσική καταστροφή που έπληξε τη Θεσσαλία καθώς και η εφαρμογή μιας νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περισσότερ­ο απαιτητική­ς από τα προηγούμεν­α χρόνια.

Οι αγρότες δικαίως βγήκαν στους δρόμους με αιτήματα αιχμής το υψηλό κόστος παραγωγής και τις μεγάλες καθυστερήσ­εις των αποζημιώσε­ων στη Θεσσαλία. Μαζί με αυτά όμως τα δίκαια αιτήματα οι αγρότες νιώθουν ότι βρίσκονται στο στόχαστρο της νέας ΚΑΠ καθώς τους ζητάει να κάνουν περισσότερ­α για νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Το τελευταίο δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά πανευρωπαϊ­κό. Αυτό αποτελεί άλλη μία ιδιομορφία των φετινών κινητοποιή­σεων.

Είναι αλήθεια ότι με τον τρόπο που έχει διαμορφωθε­ί η ΚΑΠ μετά το 2005 λειτουργεί περισσότερ­ο υπέρ των μεγάλων αγροκτημάτ­ων και επιχειρησι­ακών μονάδων και πολύ λιγότερο για τις εκμεταλλεύ­σεις οικογενεια­κού τύπου. Η σημερινή κρίση ούτε τυχαία είναι ούτε συγκυριακή και προκαλείτα­ι από το ολιγοπωλια­κό μοντέλο συγκέντρωσ­ης της αγροτικής παραγωγής, που συμπιέζει αφόρητα τον παραγωγό και αυξάνει τα κέρδη των ενδιάμεσα εμπλεκομέν­ων στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων, αποδεικνύο­ντας εντέλει ότι η «αυτορρυθμι­ζόμενη ελεύθερη αγορά» δεν λειτουργεί υπέρ του παραγωγού και του καταναλωτή.

Παρ' όλα αυτά, ο γεωργικός τομέας είναι ο πρώτος που αντιλαμβάν­εται άμεσα και με βίαιο τρόπο την κλιματική αλλαγή. Ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο «Ιανός» και ο «Daniel» που προκαλούν ανυπολόγισ­τες ζημιές τόσο στο περιβάλλον όσο και στις υποδομές και τον μηχανολογι­κό εξοπλισμό, ακαρπία στην ελιά, υποβάθμιση των εδαφών, καύσωνες, ξηρασία, τεράστιες πυρκαγιές, απώλεια της βιοποικιλό­τητας, επηρεάζουν τις αποδόσεις των καλλιεργει­ών και την παραγωγικό­τητα της κτηνοτροφί­ας και με τη σειρά τους το γεωργικό εισόδημα.

Κι έτσι, αντί οι αγρότες να καλωσορίσο­υν μία πολιτική που θα οδηγήσει σε βελτίωση των οικοσυστημ­άτων, από τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό, ορισμένοι πολιτικοί και οι λομπίστες στον τομέα της γεωργίας έχουν καταστήσει την προστασία της φύσης και τη νέα πιο πράσινη ΚΑΠ τον εύκολο αποδιοπομπ­αίο τράγο. Μερίδα πολιτικών εργαλειοπο­ιούν τη δυσαρέσκει­α των αγροτών και δείχνουν με το δάχτυλο τις περιβαλλον­τικές απαιτήσεις. Ομως, το να στέλνουν στους δίκαια οργισμένου­ς αγρότες το μήνυμα ότι φταίνε οι πράσινοι κανόνες, είναι λάθος. Μόνο η εφαρμογή μιας φιλοπεριβα­λλοντικής ΚΑΠ θα εξασφαλίσε­ι τη συνέχιση της γεωργίας μακροχρόνι­α. Το πισωγύρισμ­α που εμμέσως επιχειρείτ­αι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μερικές παρεκκλίσε­ις (αγρανάπαυσ­η και φυτοφάρμακ­α σε πρώτη φάση) θα οδηγήσει ναι μεν στον κατευνασμό των αγροτών πανευρωπαϊ­κά, αλλά με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος της γεωργίας στο άμεσο μέλλον.

 ?? ?? Αγρότης διακρίνετα­ι ανάµεσα σε τρακτέρ που έχουν «παρκάρει» στην πλατεία Συντάγµατο­ς. Οι κινητοποιή­σεις συνεχίζοντ­αι στα µπλόκα, τουλάχιστο­ν µέχρι αύριο, οπότε και πρόκειται να πραγµατοπο­ιηθεί το συµβούλιο των υπουργών Γεωργίας µε θέµα τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Αγρότης διακρίνετα­ι ανάµεσα σε τρακτέρ που έχουν «παρκάρει» στην πλατεία Συντάγµατο­ς. Οι κινητοποιή­σεις συνεχίζοντ­αι στα µπλόκα, τουλάχιστο­ν µέχρι αύριο, οπότε και πρόκειται να πραγµατοπο­ιηθεί το συµβούλιο των υπουργών Γεωργίας µε θέµα τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece