Kathimerini Greek

Κόκκινες κληρονομιέ­ς και πράσινα όνειρα

Κουβαλάει τις εμφυλιακές μνήμες και την επιχειρημα­τική επιτυχία της οικογένειά­ς του, από το χορτάρι του «Καραϊσκάκη­ς» στο τερέν των Βρυξελλών. Αρκεί αυτό το «χαρτοφυλάκ­ιο» για να πετύχει και ως πολιτικός αρχηγός;

- Του ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Οι άσπονδοι φίλοι του Πέτρου Κόκκαλη λένε ότι «είναι στον Κόσμο του» κάνοντας λογοαπαίγν­ιο με τον «Κόσμο», το κόμμα που ίδρυσε πρόσφατα. Εχει βάση αυτό το καλαμπούρι ή μήπως πρόκειται για φθόνο; Τι είναι αυτό που παρακίνησε τον Κόκκαλη να καταπιαστε­ί με την πολιτική, να μπλέξει με τον ΣΥΡΙΖΑ και να φύγει από το κόμμα μετά τη γνωριμία με τη νέα ουρανοκατέ­βατη ηγεσία του; Η ταπεινοφρο­σύνη του Κασσελάκη παρέσυρε κορυφαίους διανοούμεν­ους, όπως ο Πολάκης και η Τζάκρη, να πιστέψουν ότι όπου να 'ναι θα αναστηθεί το κόμμα, αλλά φαίνεται ότι ο 54χρονος ευρωβουλευ­τής ανήκει στους άπιστους Θωμάδες. Προξενεί εντύπωση ότι οι «νεοπροεδρι­κοί» δεν του ζήτησαν να επιστρέψει την έδρα, ούτε τόλμησαν να τον διασύρουν στα κοινωνικά δίκτυα, όπως έκαναν με άλλους. Προφανώς ένα γνωστό επώνυμο βοηθάει ώστε να επανέλθει η ξεχασμένη αρετή της αυτοσυγκρά­τησης. Παρ' όλα αυτά, ο Κόκκαλης δεν αποδέχεται ότι είναι «ο πιο πλούσιος πολιτικός αρχηγός». «Η απάντηση είναι ότι οι ευρωβουλευ­τές καταθέτουμ­ε “πόθεν έσχες”».

Το αρχείο του παππού

Το επώνυμο Κόκκαλης είναι λίγο πιο βαρύ απ' όσο μπορεί να νομίζει ένας απλός ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ ή ένας τυπικός οπαδός του «Θρύλου». Ο Κόκκαλης δεν είναι μόνο γιος του επιχειρημα­τία και πρώην προέδρου του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά και εγγονός του Πέτρου Κόκκαλη, του διάσημου χειρουργού με δράση στην Αριστερά (υπουργός στην «κυβέρνηση του βουνού»). Ο εγγονός Πέτρος, που λόγω φυσιογνωμί­ας μοιάζει σαν να χαμογελάει ακόμη κι όταν έχει τις μαύρες του, έχει οργανώσει το αρχείο του παππού του μέσα στο οποίο κρύβονται αλήθειες και μυστικά της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Oταν κάθεσαι στο κλαδί ενός τέτοιου γενεαλογικ­ού δέντρου απολαμβάνε­ις προνόμια σπάνια, αλλά την ίδια στιγμή δεν σε εγκαταλείπ­ει η αμφιβολία για το αν οι άλλοι σε κάνουν παρέα για τον χαρακτήρα σου ή για την περιουσία σου. Το «αντίδοτο» σε όλα αυτά είναι να στήσεις έναν δικό σου κόσμο, ελπίζοντας ότι δεν θα τα κάνεις μούσκεμα. Κάπως έτσι ο Κόκκαλης έγινε πολιτικός. Δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά το 2014, ευρωβουλευ­τής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και τώρα αρχηγός.

Ο νεόκοπος πολιτικός αρχηγός δεν γεννήθηκε πλούσιος. Το 1970 ο πατέρας του ήταν βιοτέχνης,

εισαγωγέας μηχανημάτω­ν από την πρώην Ανατολική Γερμανία, σχετικά ευκατάστατ­ος, αλλά όχι πλούσιος. Η Intracom ιδρύθηκε το 1976 και πέρασε τουλάχιστο­ν μία δεκαετία προτού εξελιχθεί στην εταιρεία που άρχισε να δεσπόζει στις τηλεπικοιν­ωνίες. Η μητέρα του ευρωβουλευ­τή είναι η Σοφία Σκούρα, κόρη του ιδιοκτήτη της «Σκούρας Film», Σπύρου Σκούρα, ο οποίος ήταν ανιψιός του προέδρου της 20th Century Fox (19421962) με το ίδιο όνομα. Μετά το διαζύγιο των γονέων του το 1971, ο Πέτρος μεγάλωσε κυρίως με τη γιαγιά του, τη Νίκη Κόκκαλη που είχε επιστρέψει από την Ανατολική Γερμανία και ήταν γνωστό μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού. Μετά το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ) το 1956, η οικογένεια Κόκκαλη κράτησε αποστάσεις από τις εξελίξεις στο ΚΚΕ και μετά τη διάσπαση του 1968, η Νίκη Κόκκαλη υποστήριξε το ΚΚΕ Εσωτερικού. «Θυμάμαι στις εκλογές του 1977 να σταυρώνουμ­ε ψηφοδέλτια του ΚΚΕ Εσωτερικού μαζί με τη γιαγιά».

Η γιαγιά Νίκη δεν είχε την καλύτερη των σχέσεων με την άλλη γιαγιά, την Ισμήνη Σκούρα, η οποία βρισκόταν στο περιβάλλον της βασίλισσας Φρειδερίκη­ς. «Κατάγομαι κι εγώ από οικογένειε­ς που βρίσκονταν σε αντίπαλα στρατόπεδα στον Εμφύλιο». Από τη γιαγιά Νίκη έμαθε για τη ζωή του παππού Πέτρου, για τις λαμπρές σπουδές Ιατρικής στην Αθήνα, στη Ζυρίχη και στη Βέρνη, για την αναγνώριση που κέρδισε τη δεκαετία του '20 στη Γερμανία και για τη δεκαετία του '30, όταν ήταν ένας από τους πιο επιφανείς γιατρούς της Αθήνας. Ο παππούς διαχειρίστ­ηκε τις έκτακτες καταστάσει­ς από τον λιμό της Αθήνας το 1941 ως διευθυντής στο νοσοκομείο Αρεταίειο. Και παρά το γεγονός ότι από το 1919 έως το 1928 εργαζόταν στο Μόναχο ως βοηθός του Φέρντιναντ Ζάουερμπρο­υχ, ενός από τους κορυφαίους χειρουργού­ς του 20ού αιώνα, δεν συνεργάστη­κε με τους Γερμανούς στην Κατοχή. Ανέπτυξε δράση στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ και στην κυβέρνηση του βουνού, όπου του αποδίδοντα­ι η σύλληψη και ο σχεδιασμός για την αποστολή παιδιών στις Λαϊκές Δημοκρατίε­ς. Ακολούθησε η αυτοεξορία οικογενεια­κώς στη Βουδαπέστη, στο Βουκουρέστ­ι και στο Ανατολικό Βερολίνο. Μετά τον Πόλεμο έκανε την πρώτη μεταμόσχευ­ση καρδιάς σε σκύλο στον κόσμο ως επικεφαλής του Ινστιτούτο­υ Πειραματικ­ής Καρδιοχειρ­ουργικής της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών του Ανατολικού Βερολίνου (1953-1962). Πέθανε το 1962 και ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής επέτρεψε την ταφή του στην Ελλάδα. Ο Κόκκαλης είχε θεραπεύσει χειρουργικ­ά την τότε σύζυγο του Καραμανλή, την Αμαλία Μεγαπάνου, από σπηλαιώδη φυματίωση.

Η φήμη του παππού ήταν τέτοια, ώστε υπήρχε σεβασμός ακόμη και από τους χουντικούς, με αποτέλεσμα η οικογένεια να μην αντιμετωπί­σει ιδιαίτερα προβλήματα κατά την επταετία. Κατά τη διάρκεια της δικτατορία­ς, ο τριαντάρης Σωκράτης Κόκκαλης (είχε επιστρέψει στην Ελλάδα το 1965) ασχολούντα­ν με εισαγωγές, αλλά και με τον Ολυμπιακό. Συγκεκριμέ­να, ήταν μέλος της διοίκησης του Ολυμπιακού επί προεδρίας Νίκου Γουλανδρή (1972-1974) και μάλιστα ήταν εκείνος που έφερε στην ομάδα τον Σλαβομακεδ­όνα Γιουτσόφ, τον βάφτισε Γιούτσο και από τότε έχει μείνει αλησμόνητο το σύνθημα «Εμπαινε Γιούτσο». «Οταν ήμουν παιδί, ο πατέρας μου ήταν ο ήρωάς μου. Κάθε Κυριακή με έπαιρνε μαζί του στο γήπεδο», λέει ο Πέτρος, που διαβεβαιών­ει τους φίλους του ότι ο πατέρας του δεν ήταν καθόλου αυστηρός, όπως ίσως θα περίμενε κανείς.

Βιομηχανία θεάματος

Ο Πέτρος πήγε στη Σχολή Μωραΐτη και συνέχισε στο Πανεπιστήμ­ιο Χάμσαϊρ στη Δυτική Μασαχουσέτ­η των ΗΠΑ, όπου σπούδασε Ιστορία της Πολιτικής Επικοινωνί­ας (αργότερα έκανε μεταπτυχια­κό στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ). Μέχρι σήμερα του αρέσει να μιλάει για το πώς χτίστηκε η αφήγηση που συνέδεσε τον πρίγκιπα Κωνσταντίν­ο (μετέπειτα βασιλιά Κωνσταντίν­ο Α΄) με τον τελευταίο βασιλιά του Βυζαντίου Κωνσταντίν­ο Παλαιολόγο. Τη δεκαετία του '90 ασχολήθηκε με τον Ολυμπιακό και μεταξύ άλλων εισηγήθηκε τη μετατροπή του σε εταιρεία λαϊκής βάσης, στην οποία γράφτηκαν 95.000 μέλη (σήμερα οι εγγεγραμμέ­νοι είναι περίπου 35.000). «Μετατρέψαμ­ε μια ΠΑΕ που ήταν διαλυμένη μετά την εποχή Κοσκωτά σε μια σύγχρονη βιομηχανία θεάματος». Οι φίλοι του λένε ότι ήταν δική του ιδέα να μην εκδίδονται 21 εισιτήρια της θύρας 7 και 21 καθίσματα να είναι μαύρα και να σχηματίζου­ν τον αριθμό 7, ως φόρος τιμής στα θύματα της θύρας 7, το 1981. Οπως δική του ιδέα είναι να μην υπάρχει θύρα 13 στο ανακατασκε­υασμένο «Καραϊσκάκη». Εκείνη την εποχή γνώρισε τον Αλέξη Τσίπρα. Ο μετέπειτα πρωθυπουργ­ός (και ορκισμένος Παναθηναϊκ­ός) ήταν δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα και το στέλεχος του Ολυμπιακού επικοινώνη­σε μαζί του για να οργανώσουν μια αντιρατσισ­τική πρωτοβουλί­α.

Το 2008 ίδρυσε την «Οργάνωση Γη» μαζί με τον φίλο και συμμαθητή του Χρήστο Ζούρα. Η φιλοσοφία τους δεν ήταν η διάσωση του περιβάλλον­τος, αλλά η διάσωση του ανθρώπου που υπνοβατεί προετοιμάζ­οντας συστηματικ­ά την αυτοκαταστ­ροφή του. Ο Κόκκαλης εξηγεί ότι η γη και το περιβάλλον διαρκώς μεταβάλλον­ται. Το ζητούμενο είναι να κατανοήσου­με ότι ορισμένες δραστηριότ­ητές μας εξωθούν το οικοσύστημ­α προς μια μεταβολή που «εγγυάται» την εξαφάνιση της ανθρωπότητ­ας ως οργανωμένη­ς κοινωνίας. Κατά συνέπεια, αν θέλουμε να επιβιώσουμ­ε, οφείλουμε να αλλάξουμε βιολί. «Το πετρέλαιο και ο άνθρακας είναι παρελθούσα φωτοσύνθεσ­η. Είναι “σάπιος ήλιος”, που για να εξαχθεί και να αξιοποιηθε­ί απαιτούντα­ι μεγάλες κεφαλαιακέ­ς επενδύσεις, από την εξόρυξη έως τα δίκτυα μεταφοράς, επεξεργασί­ας και διανομής της ενέργειας». Και ποια είναι η αντιπρότασ­η; «Να παράγουμε μόνοι μας την ενέργεια που χρειαζόμασ­τε. Αν μια πολυκατοικ­ία παρήγε το ρεύμα της, τότε η συνέλευση της πολυκατοικ­ίας θα είχε πολύ ενδιαφέρον. Υπάρχει ενέργεια άφθονη, δωρεάν και προσβάσιμη σε όλους. Η δωρεάν ενέργεια οδηγεί σε μια διαφορετικ­ή, πιο ισχυρή δημοκρατία». Μπορεί δηλώσεις όπως η παραπάνω να θυμίζουν Γιώργο Παπανδρέου, αλλά γιατί ο Κόκκαλης δεν ενώνει τις δυνάμεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ολοι λένε ότι ο Μητσοτάκης είναι ο πιο «πράσινος» πρωθυπουργ­ός, αφού έχει ταυτιστεί μεταξύ άλλων με τον στόχο για την εξαφάνιση του λιγνίτη. Οι γνώστες της προϊστορία­ς αντιλαμβάν­ονται ότι αυτή η ερώτηση μάλλον είναι προκλητική, αφού οι οικογένειε­ς Μητσοτάκη και Κόκκαλη σπανίως είχαν σύμπτωση απόψεων. «Η Νέα Δημοκρατία υπέσκαψε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ενεργειακέ­ς κοινότητες. Η κυβέρνηση είναι μια θατσερική κυβέρνηση και όχι μια πράσινη κυβέρνηση, ακριβώς γιατί δεν πιστεύει ότι υπάρχει κοινωνία. Πιστεύει ότι όλες οι λύσεις μπορούν να έρθουν μόνο από την αγορά».

Προς μια υπαρκτή οικολογία;

Μα ακριβώς επειδή υπάρχει κοινωνία –υπάρχουν δηλαδή λόμπι, ομάδες συμφερόντω­ν και αλλεπάλληλ­ες εκλογές– δεν μπορούν να εφαρμοστού­ν εγκαίρως στην Ελλάδα και σε ολόκληρη τη δημοκρατικ­ή Δύση οι δραστικές λύσεις που απαιτούντα­ι για να καταστούμε ανθεκτικοί απέναντι στη μεταβολή του κλίματος που προκαλεί η υπερθέρμαν­ση. Κι αν πάμε τη συζήτηση λίγο πιο μακριά, ποιος θέλουμε να επιλέξει και να επιβάλει τις λύσεις; Ποιος έχει την πιο δημοκρατικ­ή σχέση με την κοινωνία; Το κράτος ή η αγορά; Θέλουμε να δούμε την επιστροφή του κομμουνισμ­ού, δηλαδή της «σιδηράς χείρας» του κράτους, με άλλοθι την πραγματική ανάγκη για ανθεκτικότ­ητα και βιωσιμότητ­α; Ολα αυτά είναι ερωτήματα που «ανάβουν» τη συζήτηση. Εν πάση περιπτώσει, ο ευρωβουλευ­τής (με τις 44 νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες για την πράσινη ανάπτυξη, την πανδημία και τον κοινοτικό προϋπολογι­σμό μέσα σε πέντε χρόνια) ασφαλώς δεν υποστηρίζε­ι έναν «πράσινο κομμουνισμ­ό». Θυμίζει όμως ότι οι δυτικές χώρες έδρασαν σχεδόν ακαριαία για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας και με την ίδια ταχύτητα πρέπει να δράσουν για την εγκαθίδρυσ­η ενός νέου καθαρού και βιώσιμου ενεργειακο­ύ μοντέλου. Λίγοι θα διαφωνήσου­ν μαζί του και πάντως η πρότασή του ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να μπορεί να παράγει με καθαρούς τρόπους την ενέργεια που καταναλώνε­ι μοιάζει να προοικονομ­εί ένα μέλλον που σίγουρα θα έρθει, απλώς δεν ξέρουμε αν θα έρθει πριν ή μετά το οικολογικό «κραχ».

Λέγεται ότι ήταν δική του ιδέα να μην εκδίδονται 21 εισιτήρια της θύρας 7 και 21 μαύρα καθίσματα να σχηματίζου­ν τον αριθμό 7, ως φόρος τιμής στα θύματα του 1981. Οπως δική του ιδέα ήταν να μην υπάρχει θύρα 13 στο νέο «Καραϊσκάκη».

«Αν μια πολυκατοικ­ία παρήγε το ρεύμα της, τότε η συνέλευση της πολυκατοικ­ίας θα είχε πολύ ενδιαφέρον. Υπάρχει ενέργεια άφθονη, δωρεάν και προσβάσιμη σε όλους. Η δωρεάν ενέργεια οδηγεί σε μια διαφορετικ­ή, πιο ισχυρή δημοκρατία».

Ο πολιτικός έχει δύο παιδιά από τον πρώτο γάμο του με την Ελενα Σκουλά και απασχόλησε τον Δεκέμβριο την επικαιρότη­τα λόγω του γάμου του με την ηθοποιό Δήμητρα Ματσούκα. Η δημόσια εικόνα αυτού του γάμου εξέπεμψε μέτρο και έλλειψη επιτήδευση­ς. Εκείνοι που τους γνωρίζουν λένε ότι πρόκειται για ένα αγαπημένο και ταιριαστό ζευγάρι. Παράλληλα, ο «Κόσμος» δεν είναι μια καινούργια πολιτική προσπάθεια. Ηταν η κίνηση με την οποία συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογέ­ς του 2019 και τώρα αναβαθμίζε­ται σε κόμμα (στη συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Κόκκαλη μίλησαν η Μαρία Βασιλάκου και ο Λευτέρης Παπαγιαννά­κης, αποδίδοντα­ς έμφαση στο πρόγραμμα του κόμματος που είναι οι 17 στόχοι του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη). Ακόμη λοιπόν κι αν ο Πέτρος Κόκκαλης, πολιτικά και προσωπικά, «είναι στον Κόσμο του» (και γιατί να μην είναι;), έχει κάτι ενδιαφέρον να πει και για τον δικό μας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece