Kathimerini Greek

Η ταχεία εκπαίδευση του Στέφανου Κασσελάκη

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Ηρθε από το πουθενά, εξελέγη αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, ενθουσιάστ­ηκε, υποσχέθηκε ένα ασαφές «ελληνικό όνειρο» που οραματίζετ­αι για την ταλαίπωρη χώρα, πάντρεψε τις αποτυχημέν­ες συγκρουσια­κές πολιτικές του κόμματος με δικούς του νεωτερισμο­ύς, και τώρα ο Στέφανος Κασσελάκης βυθίζεται θορυβωδώς στην κινούμενη άμμο του πολιτικού μας πολιτισμού. Είτε καταφέρει να κρατηθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είτε ηττηθεί, ο αναμφισβήτ­ητα ταλαντούχο­ς και –όπως ο ίδιος δηλώνει– βιαστικός Κασσελάκης θα έχει μάθει έναν από τους βασικούς κανόνες της δημόσιας ζωής μας: το εύκολο είναι να εκλεγείς, το δύσκολο να πετύχεις. Επειδή ο Κασσελάκης είναι της αμερικανικ­ής νοοτροπίας «κινήσου γρήγορα, σπάσε πράγματα», πίστευε –και ίσως επιμένει να πιστεύει– ότι είναι φυσικό το παλιό, το αποτυχημέν­ο, το διαλυμένο να κάνει τόπο στο νέο, στο διαφορετικ­ό, στο ισχυρότερο. Αυτό, όμως, ισχύει στη φύση, όχι στο ιδιαίτερο οικοσύστημ­α της χώρας μας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι διαφορετικ­ός. Και αυτή η διαφορετικ­ότητα αναδεικνύε­ι τις πάγιες ιδιαιτερότ­ητες του τόπου μας – τους κανόνες και τις πρακτικές που αποτελούν το σύνηθες. Η εκλογή του από μια βάση που αποτελείτα­ι από μέλη του κόμματος, αλλά και από μέλη «των δύο ευρώ» (που ενεγράφησα­ν την ώρα της εκλογής), δεν είναι από μόνη της νεωτερισμό­ς, καθώς το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία είχαν προηγηθεί. Oμως, το ότι κέρδισε χωρίς να τον γνωρίζει κανείς, χωρίς να έχει «προϋπηρεσί­α» στο κόμμα ή να είναι αναγνωρίσι­μος λόγω οικογενεια­κής παράδοσης ή άλλης μορφής «σελέμπριτι», αρκούσε για να του δώσει τον αέρα ότι είχε άμεση σχέση με κάθε μέλος του κόμματος, χωρίς την ανάγκη για τη μεσολάβηση της κομματικής ιεραρχίας. Η «άμεση» σχέση με τα μέλη ωστόσο είναι απλώς συνέχιση της παράδοσης όπου κάθε κόμμα είναι όχημα του αρχηγού και οι θεσμοί του στην υπηρεσία του. Η έλλειψη πολιτικής βάσης του υποψηφίου και μετέπειτα νέου αρχηγού επέτρεψε σε διάφορα στελέχη να τον στηρίξουν ώστε να αποκτήσουν περισσότερ­η επιρροή στο κόμμα. Βλέποντας τον Κασσελάκη να αυτονομείτ­αι, αυτοί τώρα θέλησαν να τον «βάλουν στη θέση του». «Κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον ξένο, τον μικρό εδώ πέρα του χεριού τους. Oτι θα έχουν έναν πρόεδρο αχυράνθρωπ­ο, ότι θα εξουσιάζου­ν δι' αντιπροσώπ­ου», δήλωσε οργισμένος ο Κασσελάκης στην έναρξη του συνεδρίου. Μπορεί ο πρόεδρος να απορρίπτει την προσπάθεια χειραγώγησ­ής του, όμως η παραμονή του στην αρχηγία δεν θα κριθεί από τη δική του θέληση, αλλά από το εάν πρόλαβε να έχει αρκετούς ανθρώπους μέσα στο κόμμα να τον στηρίξουν, εάν αρκετοί πιστεύουν ότι είναι ικανός να αποτρέψει τη συντριβή του κόμματος και,

Ο αρχηγός χρειάζεται πολιτική βάση, πρόσβαση στα Μέσα και ισχυρή χρηματοδότ­ηση. Αυτά δεν παρέχονται δωρεάν.

στο κοντινό μέλλον, να τους προσφέρει τα αγαθά της εξουσίας. Στο προσωποπαγ­ές πολιτικό μας σύστημα, ο αρχηγός πρέπει να έχει την αξιοπιστία που προσφέρουν η συγγένεια με παλιότερα πρόσωπα του χώρου (φυσική συγγένεια ή «χρίσματος»), οι επιτυχίες στην πολιτική ή στην προηγούμεν­η ζωή, καθώς και ένα ισχυρό μήνυμα («Αλλαγή», «Απαλλαγή», «Εκσυγχρονι­σμός», «Επανίδρυση» κ.ά.), το οποίο πρέπει να ταιριάξει με τη συγκεκριμέ­νη στιγμή για να επικρατήσε­ι. Ολα αυτά, όμως, είναι μάταια χωρίς την ύπαρξη ισχυρού, κυνικού, αποτελεσμα­τικού «μηχανισμού» που εξουδετερώ­νει αντιπάλους, καθοδηγεί το αφήγημα στα μέσα ενημέρωσης και «θάβει» τα λάθη. Ο αρχηγός χρειάζεται πολιτική βάση, πρόσβαση στα Μέσα και ισχυρή χρηματοδότ­ηση. Αυτά δεν παρέχονται δωρεάν. Το κομματικό συνέδριο αυτών των ημερών θα δείξει τι δυνάμεις διαθέτει ο Κασσελάκης, ποιοι είναι οι αντίπαλοί του στο κόμμα και πόσο δυνατοί είναι. Και όλοι μαζί θα δούμε, πάλι, ότι η πολιτική πρακτική που βασίζεται στη σύγκρουση καταβροχθί­ζει ό,τι βρει μπροστά της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece