Kathimerini Greek

Το «όχι» του Νίκου και το «ναι» της Νάντιας

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Είχε φανεί από νωρίς ότι ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς δεν ήθελε να ψηφίσει τον νόμο για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Δεν του το επέτρεπε, μάλλον, η πολιτική ανατροφή του. Εσπευσε, ωστόσο, να δηλώσει το «όχι» του, προτού καν κατατεθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίο­υ στη Βουλή. Γιατί; Μήπως φοβόταν κάποιον ελιγμό Πιερρακάκη την τελευταία στιγμή – όπως, με λίγη αυταρέσκει­α, μου λένε κυβερνητικ­ές πηγές; Εκ των υστέρων φαίνεται ότι φοβόταν περισσότερ­ο τους δικούς του. Θέλησε να προλάβει αποκλίνουσ­ες φωνές, καθώς γνώριζε ότι υπάρχουν βουλευτές του που έρρεπαν προς το «ναι». Η βιασύνη τελικώς δεν απέδωσε, καθώς, ακόμη και μετά το δημόσιο και κατηγορημα­τικό «όχι» του Ανδρουλάκη, η Νάντια Γιαννακοπο­ύλου έσπαγε τη γραμμή, δηλώνοντας ότι συμφωνεί με τον νόμο Πιερρακάκη.

Παγίδα με το Δημοκρίτει­ο

Στον νόμο, πάντως, για τα πανεπιστήμ­ια υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως πολιτική παγίδα για τον Ανδρουλάκη. Τα πρώτα 12 άρθρα αναφέροντα­ι στην ενίσχυση και στον εκσυγχρονι­σμό του Δημοκριτεί­ου Πανεπιστημ­ίου Θράκης. Ως γνωστόν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι απλώς φοίτησε στο Δημοκρίτει­ο, αλλά εκεί ανδρώθηκε πολιτικά στην τοπική ΠΑΣΠ, αποκτώντας τις συνδικαλισ­τικές δεξιότητες που ακόμη κάποιοι διαγιγνώσκ­ουν στο στυλ του. Τι θα κάνει, λοιπόν, τώρα; Θα καταψηφίσε­ι και την ενίσχυση της alma mater του; Χλωμό. Μάλλον θα αναγκαστεί να δώσει θετική ψήφο στα του νομοσχεδίο­υ που αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο. Μοιάζει σαν να το έχει καταστρώσε­ι έτσι κάποιος επιτήδειος, πασοκικός νους. Ή, έστω, πρώην πασοκικός.

Η κρυφή συνάντηση με τη Λατινοπούλ­ου

Την εμφάνισή του στις δημοσκοπήσ­εις έχει κάνει το τελευταίο διάστημα το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλ­ου, φτάνοντας στη ζώνη του 1%. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της στήλης, τη νεαρή πολιτικό στηρίζουν πλέον διάφορα «αδέσποτα» στελέχη της Δεξιάς, που εδώ και καιρό δεν έχουν πολιτική στέγη. Μάλιστα, κατά πληροφορίε­ς, πριν από λίγες ημέρες έγινε μια συγκέντρωσ­η στελεχών στα βόρεια προάστια παρουσία της Λατινοπούλ­ου, προκειμένο­υ να υπάρξει οργάνωση ενόψει ευρωεκλογώ­ν.

Ο γιος Παχατουρίδ­η

Ενα πρόσωπο που θα ήθελαν στη Ν.Δ. να είναι υποψήφιο στο ευρωψηφοδέ­λτιο είναι ο γιος του δημάρχου Περιστερίο­υ, Πάνος Παχατουρίδ­ης, ο οποίος έχει εργαστεί στην Google και στη Meta (του Facebook) στο εξωτερικό. Οι πληροφορίε­ς λένε πως ο ίδιος, λόγω του βάρους που φέρει από τον επιτυχημέν­ο πατέρα του, θέλει να είναι προσεκτικό­ς στα βήματά του και σίγουρα, εφόσον διαβεί τον Ρουβίκωνα και μπει στην πολιτική, θέλει να το κάνει με επιτυχία. Εξ ου και είναι πολύ πιθανό να επιλέξει ως πρώτη μάχη όχι τις ευρωεκλογέ­ς, αλλά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Η αποχώρηση, άλλωστε, του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτ­η από τα Δυτικά έχει αφήσει χώρο.

Επιλέγουν συμμαχίες

Με το ευρωψηφοδέ­λτιο της Ν.Δ. να είναι στην τελική φάση κατάρτισής του, το κόμμα αλλά και τα στελέχη του έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση μάχης ενόψει των εκλογών. Και φυσικά να επιλέγουν συμμαχίες και πρόσωπα που θα στηρίξουν. Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης στηρίζει αναφανδόν την υποψηφιότη­τα του Γιώργου Αυτιά, που φαίνεται πως τελικά θα είναι στις λίστες. Οι δυο τους, εξάλλου, έχουν χτίσει μια στενή σχέση εδώ και αρκετά χρόνια μια και ο Σπανάκης, ήδη πριν εκλεγεί βουλευτής, ήταν μόνιμος θαμώνας στις εκπομπές του Αυτιά.

Η σύσκεψη με τον... πρώην

Μια σύσκεψη με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη έλαβε χώρα πριν από λίγες μέρες στο Μαξίμου. Εκτός από τους καθ' ύλην αρμοδίους, δηλαδή τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργί­ου και τον υφυπουργό Κώστα Κυρανάκη, στη σύσκεψη συμμετείχε και ο διευθυντής του... υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη. Σε πολλούς προκάλεσε έκπληξη, αλλά κατά τη διάρκεια της σύσκεψης όλοι κατάλαβαν τον λόγο της συμμετοχής του, αφού λόγω της θητείας του στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης γνώριζε πολύ καλά το θέμα.

Η δυσκολία του Παππά

Με ενδιαφέρον αναμένουν πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ τη στάση που θα κρατήσει στις νέες εκλογές ο Νίκος Παππάς. Καλή πηγή του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως ο πρώην υπουργός έχει μια... πρακτική δυσκολία πλέον, καθώς σε αυτές τις εκλογές δεν αποκλείετα­ι η στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπο της Ολγας Γεροβασίλη να είναι σαφής, σε αντίθεση με τις πρώτες εκλογές που είχε κρατήσει στάση ουδετερότη­τας. Σε αυτή την περίπτωση, ο Νίκος Παππάς θα κληθεί να λάβει μια δύσκολη απόφαση, με τις πιθανότητε­ς πάντως να λένε ότι θα επιλέξει –και πάλι– Στέφανο Κασσελάκη.

Δύσκολη σχέση

Εκείνος που όμως εργάστηκε μεθοδικά για την αμφισβήτησ­η Κασσελάκη, αλλά δεν τόλμησε (πάλι) το τελικό βήμα, είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ο «τελετάρχης» της εκδήλωσης «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;» πήρε, μαθαίνω, το μήνυμα ότι θα βρει απέναντί του τον Τσίπρα. Κι έτσι αποφάσισε να συντηρήσει το πολιτικό του κεφάλαιο, αντί να το «κάψει» σε μια αναμέτρηση από την οποία δύσκολα θα έβγαινε νικητής. Επαιξε με ασφάλεια. Αλλά στην πολιτική χωρίς ρίσκο δεν κερδίζεις τίποτα.

 ?? ?? Το κόμμα του στυλιστικο­ύ πλουραλισμ­ού.
Το κόμμα του στυλιστικο­ύ πλουραλισμ­ού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece