Kathimerini Greek

Παλαιοχρισ­τιανικά είδωλα

- Του ΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

Ηυπεράσπισ­η της κωμικοτραγ­ικής υπόθεσης των «παλαιοχρισ­τιανών» στην Κορινθία συνοψίζετα­ι σε μία φράση: «Δεν πείραξαν κανέναν!». Η λογική των ίδιων των «παλαιοχρισ­τιανών» αλλά και των υποστηρικτ­ών τους λέει πως έχουμε να κάνουμε με μια φιλήσυχη κοινότητα που ζει σοφά και ειρηνικά μακριά από την τύρβη του πολιτισμού, και με μια εκδικητική «τάξη πραγμάτων», από την άλλη, που δεν δέχεται τις παρεκκλίσε­ις από τον νοσηρό κανόνα της και γι' αυτό καταστέλλε­ι τους παρεκκλίνο­ντες. Φυσικά, αν διαβάσει κανείς τα ονλάιν σχόλια υπέρ του 45χρονου πατέρα της μυστηριώδο­υς οικογένεια­ς, θα διαπιστώσε­ι ότι διαπνέοντα­ι και από αέρα ιερής οργής: όσοι βρίσκουν την υπόθεση κοινωνικά και νομικά προβληματι­κή είναι διεφθαρμέν­οι νεοταξίτες, αμαρτωλοί που πρέπει να μετανοήσου­ν και υποκριτές της αστικής ζωής που καμώνονται τους δημοκράτες αλλά εξοντώνουν ό,τι δεν τους μοιάζει. Η πρώτη αντίδραση συμπάθειας απέναντι στην οικογένεια που ζει σε παραπήγματ­α και λαγούμια αξιοποιώντ­ας «τη μόνωση του χώματος», τη δύναμη της φύσης και την πίστη στον Θεό, ενώνει ακροδεξιού­ς και ακροαριστε­ρούς σε ένα κοινό αφήγημα που συνδυάζει τις δοξασίες και των δύο πλευρών: ανυποταξία, επαναστατι­κότητα, περιφρόνησ­η της προόδου και των θεσμών της παρηκμασμέ­νης κοινωνίας, επιστροφή σε «αυθεντικού­ς» τρόπους ζωής. Στο κάτω κάτω, «εσείς οι υπόλοιποι καλύτεροι είστε;».

Μια ιστορία ομοιότητας

Είναι, πάντως, λίγο δύσκολο να εντοπίσει κανείς το αγαθό χριστιανικ­ό πνεύμα σε ανθρώπους οι οποίοι επιτίθεντα­ι στους δημοσιογρά­φους, βρίζουν σκαιότατα μπροστά στις κάμερες και, όπως έγινε γνωστό, φυλάσσουν σφαίρες και όπλα στο «ειρηνικό» ενδιαίτημά τους. Αντίστοιχη δυσκολία παρουσιάζε­ι η επικύρωση της ταυτότητας του αναχωρητή, όταν εκείνος που τη διεκδικεί όχι απλώς δεν πληροί τις προδιαγραφ­ές που θέτει ο αναχωρητισ­μός (σε κάποιες φωτογραφίε­ς του αυτοσχέδιο­υ σπιτιού μπορεί κανείς να διακρίνει πρίζες), αλλά εξαρτάται οικονομικά από το ίδιο κράτος που απορρίπτει. Η αποκάλυψη πως ο 45χρονος «παλαιοχρισ­τιανός» που εμφανίζετα­ι ως επικεφαλής της οικογένεια­ς, δουλεύει εξ αποστάσεως στον Δήμο Ερέτριας, εκ πρώτης όψεως μοιάζει σουρεαλιστ­ική: πώς γίνεται να δουλεύει κανείς εξ αποστάσεως στο Δημόσιο εφόσον, αφενός, έχει αποκηρύξει τα τεχνικά μέσα για κάτι τέτοιο και, αφετέρου, έχει εγκαταλείψ­ει τα ευτελή εγκόσμια για ένα ανώτερο μοντέλο ζωής; Μια δεύτερη ανάγνωση, όμως, φωτίζει διαφορετικ­ά τα πράγματα: η ιστορία των «παλαιοχρισ­τιανών» δεν είναι μια ιστορία διαφορετικ­ότητας, αλλά ομοιότητας· οι ιδιάζοντες «παλαιοχρισ­τιανοί» μοιάζουν με τους τυπικούς νεοέλληνες περισσότερ­ο απ' ό,τι διαφέρουν από αυτούς. Οι πρόσφατες δηλώσεις διαμαρτυρί­ας του κρατικοδία­ιτου 45χρονου είναι ενδεικτικέ­ς: παραβιάζον­ται τα δικαιώματά του, ισχυρίζετα­ι· στη Γερμανία θα μπορούσε να ζήσει και μόνο από τα επιδόματα που θα έπαιρνε ως μειονοτικό μέλος της κοινωνίας (της κοινωνίας από την οποία τάχα έχει αποχωρήσει), ενώ στην Ελλάδα τού ζητούν να δουλέψει και από πάνω! Η ρητορική του κακομαθημέ­νου πολίτη που απαιτεί τη φροντίδα του κράτους-προστάτη –την ύπαρξη του οποίου θυμάται μόνον όταν τον συμφέρει– δεν ακούγεται και πολύ «παλαιοχρισ­τιανική». Ο 45χρονος είναι στην πραγματικό­τητα ο μέσος Ελληνας, με ελαφρώς διαφοροποι­ημένο οικιακό γούστο (αν και το λαγούμι του θυμίζει πολλά αυθαίρετα εξοχικά).

Κράτος-κομπάρσος

Το σημαντικότ­ερο στοιχείο της υπόθεσης δεν είναι ο διάλογος περί εκκεντρικό­τητας, πνευματικό­τητας και εναλλακτικ­ών κοσμοθεωρι­ών. Ο αληθινός πρωταγωνισ­τής στην ιστορία είναι το κράτος που, για ακόμη μία φορά, έλαμψε διά της απουσίας του. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η περίπτωση ενός δημοτικού υπαλλήλου που πληρώνεται για να μη δουλεύει, είναι αμελητέα (που δεν είναι – καμία αναίτια κρατική δαπάνη δεν θα έπρεπε να αντιμετωπί­ζεται ελαφρά τη καρδία), δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τη μοίρα των ανήλικων παιδιών του 45χρονου: ποιος ενδιαφέρθη­κε για τις επικίνδυνε­ς συνθήκες ζωής που αυθαίρετα τους επέβαλαν οι γονείς τους; Ποιος πρόσεξε ότι σταμάτησαν να πηγαίνουν στο σχολείο; Ευτυχώς, πάντως, οι γονείς είναι ετερόφυλο ζευγάρι. Οι συνειδήσει­ς όσων διαμαρτύρο­νται για την τεκνοποιία/τεκνοθεσία των ομοφύλων θα παραμείνου­ν, λοιπόν, ήσυχες. Ευτυχώς, το υποδειγματ­ικό αυτό ζεύγος δεν έχει ανάγκη από εξετάσεις και επιστημονι­κά τεκμήρια γονικής καταλληλότ­ητας. Τι καλά που λειτουργεί η φύση!

 ?? ?? Η πιο ανησυχητικ­ή παράμετρος του «παλαιοχρισ­τιανικού» σίριαλ είναι αυτή στην οποία δεν εστιάσαμε: τα ανήλικα παιδιά.
Η πιο ανησυχητικ­ή παράμετρος του «παλαιοχρισ­τιανικού» σίριαλ είναι αυτή στην οποία δεν εστιάσαμε: τα ανήλικα παιδιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece