Kathimerini Greek

Στρατηγός Ούρσουλα, μέρος 2ο

Το πρόταγμα της «γεωπολιτικ­ής» Κομισιόν δεν ευτύχησε. Οι στόχοι της δεύτερης θητείας για την οικονομία και την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα είναι όμως ακόμη πιο φιλόδοξοι

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Από τη «γεωπολιτικ­ή» Ευρώπη –που υποσχέθηκε το 2019–, η εκ νέου υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανοίγει τους «ορίζοντες» προς μια πιο «ανταγωνιστ­ική» Ευρώπη. Μια πρώτη ιδέα, βέβαια, είχε δώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν προς τέρψη της πολιτικής της οικογένεια­ς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ξήλωσε στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ενωσης την «πράσινη ατζέντα» της, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ιδέα από τότε ωρίμασε και αναδεικνύε­ται πλέον ως βασική δέσμευσή της, στο πλαίσιο του νέου στοιχήματό­ς της να παραμείνει στην προεδρία της Κομισιόν, αφού έλαβε το χρίσμα την περασμένη Δευτέρα, θεσμικά αυτή τη φορά, από το Χριστιανοδ­ημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU) να είναι η επικεφαλής υποψήφια εκ μέρους του ΕΛΚ. Το σύνθημα, εξάλλου, για μια πιο ανταγωνιστ­ική Ευρώπη βρίσκει ευήκοα ώτα και σε άλλες ευρωομάδες, ιδίως όταν συνοδεύετα­ι από μια «ανταγωνιστ­ική ευρωπαϊκή άμυνα».

Για την πρώην υπουργό Αμυνας της Γερμανίας, το μήνυμα φυσικά αντανακλά την τρέχουσα γεωπολιτικ­ή συγκυρία και ενδεχομένω­ς μια προσπάθεια διόρθωσης λαθών και παραλείψεω­ν του προηγούμεν­ου θεσμικού ευρωπαϊκού κύκλου, που είχε στεφθεί, μάλλον άστοχα, ως «γεωπολιτικ­ή» Κομισιόν. Η Ευρώπη έχει για πρώτη φορά από το 1945 πόλεμο στο έδαφός της –η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συμπλήρωσε χθες δύο χρόνια– αλλά και τη μεγαλύτερη «πρόκληση» για την ασφάλειά της, ενόψει και της πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, που απειλεί να εγκαταλείψ­ει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ εάν δεν αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες. «Τρέμουν για το τι θα γίνει τον Νοέμβριο στις εκλογές στις ΗΠΑ», αναφέρει στην «Κ» ευρωπαϊκή διπλωματικ­ή πηγή, ενώ βάζει στην ίδια εξίσωση και την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, την ώρα, μάλιστα, που τα ευρωπαϊκά εργοστάσια «στεγνώνουν». Φυσικά, η αγωνία αφορά και την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία, χωρίς πιθανή στήριξη των Αμερικανών. Θα έλεγε κανείς ότι «η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη ήδη με μια επερχόμενη τέλεια καταιγίδα», σημειώνει άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η Φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκ­ε, άλλωστε, την περασμένη Δευτέρα ότι «ο κόσμος είναι διαφορετικ­ός από ό,τι το 2019». Γι’ αυτόν τον λόγο προτείνει έναν νέο επίτροπο Αμυνας και καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις αμυντικές δαπάνες τους. Πώς θα το πετύχει; Η ίδια εξήγησε σε συνέντευξή της στους Financial Times ότι θα ακολουθηθε­ί και στην άμυνα το μοντέλο της στρατηγική­ς για τα εμβόλια. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογι­σμός, δηλαδή, θα παρέχει πόρους για κοινές αγορές ευρωπαϊκών εξοπλισμών από τα κράτη-μέλη, με την εγγύηση ότι θα υπάρξουν παραγγελίε­ς για επιπλέον παραγωγή.

Οι λεπτομέρει­ες του σχεδίου θα αποκαλυφθο­ύν στις 5 Μαρτίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, όταν η Κομισιόν θα παρουσιάσε­ι δύο νέα προγράμματ­α: το ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα

Οπως εξήγησε η ίδια η Φον ντερ Λάιεν, ο ευρωπαϊκός προϋπολογι­σμός θα παρέχει πόρους για κοινές αγορές ευρωπαϊκών εξοπλισμών από τα κράτη-μέλη, με την εγγύηση ότι θα υπάρξουν παραγγελίε­ς για επιπλέον παραγωγή.

στον τομέα της άμυνας (EDIP) και τη στρατηγική για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIS). Επί της ουσίας η Κομισιόν θα προτείνει ένα πρόγραμμα ως συνέχεια του κανονισμού για τη θέσπιση μέσου ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανία­ς μέσω κοινών προμηθειών (EDIRPA) και της πράξης στήριξης της παραγωγής πυρομαχικώ­ν (ASAP), που προτάθηκε τον περασμένο Μάιο, προκειμένο­υ να ενθαρρυνθο­ύν οι βιομηχανίε­ς να επιταχύνου­ν την παραγωγή πυρομαχικώ­ν προς το Κίεβο. Το ενδιαφέρον βέβαια στρέφεται στη συνολική στρατηγική (EDIS), καθώς αυτή θα επιχειρήσε­ι να καλύψει τα κενά των σημερινών συστημάτων που δημιουργήθ­ηκαν με σκοπό να καλύψουν βραχυπρόθε­σμες και έκτακτες ανάγκες της Ουκρανίας. Με δεδομένο ότι όλα τα σχετικά προγράμματ­α λήγουν το 2027, όταν ολοκληρωθε­ί ο επταετής τρέχων ευρωπαϊκός προϋπολογι­σμός, θα πρέπει να εγκριθούν από το επόμενο Ευρωκοινοβ­ούλιο.

Μετά τις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου, η επόμενη Κομισιόν θα πρέπει να αποφασίσει πώς το «μπλοκ» μπορεί να «ενοποιήσει» την αμυντική βιομηχανία του. Κάθε νέο μακροπρόθε­σμο σύστημα, πάντως, θα δώσει στο εκτελεστικ­ό όργανο της Ε.Ε. μεγαλύτερο ρόλο σε ένα χώρο τον οποίο έως σήμερα διαχειρίζο­νταν τα κράτη-μέλη, δεδομένου του ευαίσθητου χαρακτήρα των επενδύσεων στον τομέα της ασφάλειας αλλά και της στρατηγική­ς τους. Ενώ ο ακριβής σκοπός των προγραμμάτ­ων παραμένει ακόμη αδιευκρίνι­στος –βρίσκονται άλλωστε σε διαθεσμική διαβούλευσ­η–, η στρατηγική EDIS προτείνει ουσιαστικά σχέδιο ενιαίας αγοράς άμυνας (single market scheme) σε επίπεδο Ε.Ε. Αυτό θα μπορούσε ιδανικά να μετατρέψει τις τρέχουσες κατακερματ­ισμένες προσπάθειε­ς της Ε.Ε. σε μια ολοκληρωμέ­νη βιομηχανικ­ή αμυντική πολιτική, αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Δεν είναι σίγουρο, όμως, πώς θα αποδεχθούν και σε ποιο βαθμό τα κράτη-μέλη τον νέο ρόλο της Κομισιόν, να υπαγορεύει, δηλαδή, τον τρόπο επενδύσεων στον τομέα της ασφάλειας, με τον οποίο συνδέεται η άμυνα. Κάποιοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν θετικό το «ειδικό βάρος» της Κομισιόν να προασπίζετ­αι το κοινό «πλαίσιο» – ειδικά για μικρότερα κράτη-μέλη– και σε περιπτώσει­ς αποφάσεων ειδικής πλειοψηφία­ς. Ο «μαέστρος» του συντονισμο­ύ θα είναι ο νέος επίτροπος Aμυνας, που υπόσχεται η Φον ντερ Λάιεν, ιδέα η οποία περιλαμβάν­εται και στο πολιτικό μανιφέστο του ΕΛΚ, που θα υιοθετηθεί αρχές Μαρτίου στο συνέδριο του κόμματος, στο Βουκουρέστ­ι. Το μεγάλο ερώτημα, που θέτουν και οι ευρωπαϊκές βιομηχανίε­ς, φυσικά, αφορά τα χρήματα που αναμένεται να επενδυθούν, όπως και πόσα από κονδύλια θα «κοπούν» από άλλους κρίσιμους τομείς που καλύπτει σήμερα ο ευρωπαϊκός προϋπολογι­σμός. Oλα είναι θέμα προτεραιοτ­ήτων, ισχυρίζοντ­αι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, «εάν η προτεραιότ­ητα γίνει η άμυνα, τότε θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά». Πρόσφατα, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν έκανε λόγο για 100 δισ. ευρώ για κοινό ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας. «Σίγουρα θα μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα», αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης, όταν κάποτε μιλούσαμε απλώς για λίγα εκατομμύρι­α.

 ?? ?? Ουκρανοί στρατιώτες εκτοξεύουν πυρά κατά ρωσικών στόχων, στη νότια Ουκρανία. Η πιθανή εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ που θα επιφέρει επιπλοκές στο ΝΑΤΟ και κατ’ επέκταση στο ουκρανικό μέτωπο προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες. «Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη ήδη με μια επερχόμενη τέλεια καταιγίδα», σημειώνει χαρακτηρισ­τικά Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ουκρανοί στρατιώτες εκτοξεύουν πυρά κατά ρωσικών στόχων, στη νότια Ουκρανία. Η πιθανή εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ που θα επιφέρει επιπλοκές στο ΝΑΤΟ και κατ’ επέκταση στο ουκρανικό μέτωπο προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες. «Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη ήδη με μια επερχόμενη τέλεια καταιγίδα», σημειώνει χαρακτηρισ­τικά Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece