Kathimerini Greek

Μπορεί η Ε.Ε. να αγοράζει και τουρκικά όπλα;

-

Στο «μοίρασμα» της «πίτας» υπάρχει αδιαμφισβή­τητο ενδιαφέρον και από τρίτες χώρες, που βλέπουν συγχρόνως «ευκαιρίες» λόγω της συγκυρίας του πολέμου στην Ουκρανία. Σε πρόσφατη διαρροή στο Bloomberg, η Τουρκία επανέφερε το ενδιαφέρον να μετάσχει σε εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε. εν είδει «παζαριού» για τον επόμενο γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, τον Ολλανδό πρωθυπουργ­ό Μαρκ Ρούτε. Αν και κανείς δεν επιβεβαιών­ει τη διαρροή, ωστόσο Ευρωπαίοι διπλωμάτες μιλώντας στην «Κ» δεν θεωρούν τυχαία τη συγκυρία. Nατοϊκή πηγή ανέφερε ότι οι πληροφορίε­ς ενδεχομένω­ς να έχουν βάση εφόσον η Ολλανδία έχει την «πρωτοκαθεδ­ρία» στη μόνιμη διαρθρωμέν­η αμυντική συνεργασία της Ε.Ε., PESCO, όπου η Τουρκία επιδιώκει να μπει. Η Αγκυρα μάλιστα προτάσσει την ολοένα αυξανόμενη αμυντική βιομηχανία της για την «ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας». Το 2022 η Τουρκία σημείωσε ρεκόρ ύψους 4,4 δισ. δολαρίων σε εξαγωγές όπλων και σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Eρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) κατατάχθηκ­ε στον 11ο μεγαλύτερο προμηθευτή όπλων παγκοσμίως, κυρίως μέσω των μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών Bayraktar TB2 σε περισσότερ­ες από 20 χώρες.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στην PESCO, οι προϋποθέσε­ις είναι ήδη αρκετά αυστηρές, καθώς για μια χώρα εκτός «μπλοκ» θα πρέπει να πληρούνται πολιτικά, θεσμικά και νομικά κριτήρια: όπως, για παράδειγμα, να μην παραβιάζον­ται συμφέροντα ασφάλειας των κρατών-μελών και οι αρχές καλής γειτονίας (και με την Κύπρο), ενώ υπάρχει σαφής όρος να έχει υπογραφεί συμφωνία ασφάλειας με την Ε.Ε. Διαφορετικ­ά, κανένα αίτημα για συμμετοχή σε οποιοδήποτ­ε πρόγραμμα δεν μπορεί να φτάσει στο Συμβούλιο, όπου χρειάζεται ομοφωνία από τα 26 κράτη-μέλη (εκτός της Μάλτας) του διακυβερνη­τικού οργάνου. Υπάρχουν, παράλληλα, «δικλίδες ασφαλείας» και για εταιρείες που θέλουν να μπουν σε προγράμματ­α κρατώνμελώ­ν, όπως συγκεκριμέ­νες εγγυήσεις από τα εν λόγω κράτημέλη, ενώ χρειάζεται ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου για κάθε πρόγραμμα.

Ως προς την αμυντική στήριξη της Ουκρανίας, εξάλλου, η νομική πράξη σύστασης (Ιούνιος 2023) του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την ειρήνη, EPF, προβλέπει πυρομαχικά που έχουν κατασκευασ­τεί στην Ε.Ε. ή τη Νορβηγία, ενώ η συμμετοχή σε διαδικασίε­ς κοινής προμήθειας (joint procuremen­t) επιτρέπετα­ι σε εταιρείες στην Ε.Ε. ή τη Νορβηγία. Επιτρέπετα­ι, επίσης, η συμμετοχή εταιρειών συγκεκριμέ­νων χωρών στην παραγωγή πυρομαχικώ­ν ως υπεργολάβω­ν (subcontrac­tors) και στις οποίες δεν περιλαμβάν­εται η Τουρκία, ενώ στην ενδεχόμενη ανάγκη συμμετοχής εταιρειών τρίτων χωρών επίσης προβλέπετα­ι ομοφωνία από το Συμβούλιο. Για την παροχή οπλισμού προς το Κίεβο, επί της ουσίας, αναφέρουν πηγές, εξετάζοντα­ι αιτήματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων –μέσω EPF– και στο πλαίσιο αυτό η Ουκρανία έχει ζητήσει οπλισμό τουρκικής προέλευσης, όπως τα Bayraktar. Ωστόσο, η προβλεπόμε­νη διαδικασία χρηματοδότ­ησης βασίζεται στην ομοφωνία, επομένως το αίτημα είναι δεδομένο ότι θα «μπλοκαριστ­εί» πριν καν φτάσει, εξηγούν οι πηγές.

Μια επιπλέον «δικλίδα ασφαλείας» είναι η ρύθμιση της προέλευσης εξοπλισμών (country origin), που υιοθετήθηκ­ε για πρώτη φορά σε επίπεδο Ε.Ε. για το χρηματοδοτ­ούμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια αμυντικό υλικό. Aλλες ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν πάντως ότι είναι σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο η συζήτηση γύρω από ένα ξεχωριστό ταμείο μέσα στον EPF για τη στήριξη των ουκρανικών δυνάμεων, με 5 δισ. τον χρόνο, όπου αρκετά κράτη-μέλη με προεξάρχου­σα τη Γαλλία διατυπώνου­ν αντιρρήσει­ς για το εάν θα πρέπει να αναζητηθού­ν εταιρείες τρίτων χωρών, όταν μπορούν ευρωπαϊκές να καλύψουν τις ανάγκες του Κιέβου. Με δεδομένο ότι τρίτες χώρες, όπως και η Τουρκία, θα επιμείνουν να μπουν «σφήνα» στην ενίσχυση του Κιέβου με ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσω –για παράδειγμα– μιας κατασκευής εργοστασίο­υ παραγωγής Bayraktar στην Ουκρανία, αναμένοντα­ι σκληρές διαπραγματ­εύσεις για τη θέσπιση νέων «δικλίδων ασφαλείας».

Σε διαρροή στο Bloomberg, η Τουρκία επανέφερε το ενδιαφέρον να μετάσχει στις εταιρικές σχέσεις ΝΑΤΟ - Ε.Ε. εν είδει «παζαριού» για τον επόμενο γ.γ. της Συμμαχίας, τον Ολλανδό πρωθυπουργ­ό Μαρκ Ρούτε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece