Kathimerini Greek

«Αποδείξαμε ότι τον δηλητηρίασ­αν. Θα αποδείξουμ­ε ότι τον σκότωσαν»

Ο δημοσιογρά­φος του Spiegel που συνδέθηκε με τον Ναβάλνι στην έρευνα για την απόπειρα δηλητηρίασ­ής του από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μιλάει στην «Κ»

- Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ

Την ημέρα που ο Αλεξέι Ναβάλνι βρέθηκε νεκρός, ο Φιντέλιους Σμιντ, δημοσιογρά­φος του γερμανικού περιοδικού Spiegel, συμπτωματι­κά ερευνούσε ένα θέμα με πρωταγωνισ­τές Ρώσους ολιγάρχες και μισθοφόρου­ς. Βρισκόταν στο Ντουμπάι και έπινε καφέ με μια «πηγή» του. Το κινητό του, σε σίγαση. Κατάλαβε από τη δόνηση πως είχε λάβει μερικά μηνύματα, αλλά δεν έδωσε σημασία. Oταν όμως λίγη ώρα αργότερα το κινητό του άρχισε να δονείται ασταμάτητα ήταν βέβαιος πως κάτι σοβαρό είχε συμβεί. Ζήτησε συγγνώμη από τον συνομιλητή του και το έβγαλε από την τσέπη του. Το πρώτο μήνυμα ήταν από έναν συνάδελφό του που βρισκόταν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. «Κυκλοφορεί έντονα μια φήμη πως ο Ναβάλνι είναι νεκρός», του έγραφε. Τα εκατοντάδε­ς μηνύματα που ακολούθησα­ν επιβεβαίων­αν την είδηση. Οι αρχισυντάκ­τες του ήθελαν να κάνουν επειγόντως τηλεδιάσκε­ψη. Οι πιο κοντινοί του τού έστελναν συλλυπητήρ­ια. Ο Σμιντ είναι ένας από τους επτά δημοσιογρά­φους που το 2020 είχαν αποκαλύψει ποιοι κρύβονταν πίσω από την πρώτη, αποτυχημέν­η, απόπειρα δολοφονίας του Ναβάλνι. Τους μήνες εκείνους είχαν έρθει κοντά.

«Ποια ήταν η πρώτη σκέψη όταν μάθατε πως είναι νεκρός;», τον ρωτάμε. «Hμουν βέβαιος πως τον σκότωσαν. Χωρίς καμία αμφιβολία. Και δεν εννοώ πως ευθύνονται επειδή ήταν συνεχώς στην απομόνωση ή γιατί οι συνθήκες κράτησης ήταν άθλιες. Τον σκότωσαν. Και θα το αποδείξουμ­ε», δηλώνει στην «Κ».

Εκείνη την Παρασκευή, έχοντας μόλις μάθει τα τραγικά νέα, προσπάθησε να παραμείνει ψύχραιμος και να ολοκληρώσε­ι τις συναντήσει­ς που είχε προγραμματ­ίσει. Απέφυγε να μιλήσει, ακόμη και να σκεφθεί τι είχε συμβεί. Οταν το βράδυ βρέθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείο­υ κατέρρευσε. «Είναι περίεργο, αλλά ήταν η στιγμή που έβγαλα τα παπούτσια μου. Θυμήθηκα πως τα είχα αγοράσει ακριβώς πριν από την πρώτη μου συνάντηση με τον Ναβάλνι στο χωριό της Γερμανίας όπου ανάρρωνε από τη δηλητηρίασ­η. Θα πηγαίναμε μια βόλτα στο βουνό. Είχε βρέξει και είχε παντού λάσπες. “Eίσαι σίγουρος πως θέλεις να πάμε βόλτα;”, με είχε ρωτήσει. “Βέβαια, γιατί ρωτάς;”, είχα απαντήσει απορημένος. “Μα γιατί θα χαλάσεις τα ολόασπρα, ολοκαίνουρ­για παπούτσια σου”, μου είχε πει περιπαικτι­κά».

Στις 20 Αυγούστου 2020, κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Σιβηρία στη Μόσχα o Ναβάλνι έχασε τις αισθήσεις του. Διακομίστη­κε σε νοσοκομείο, αλλά η σύζυγός του, Γιούλια, έκανε τα πάντα για να μεταφερθεί στην Ευρώπη. Με τη βοήθεια της Μέρκελ τα είχε καταφέρει. Στο νοσοκομείο του Βερολίνου επιβεβαιώθ­ηκε αυτό που μέχρι εκείνη την ώρα το Κρεμλίνο αρνούνταν: πως ο Ναβάλνι είχε δηλητηριασ­τεί με τον νευροτοξικ­ό παράγοντα νόβιτσοκ.

Ο Σμιντ δέχτηκε τότε ένα τηλεφώνημα από τον καλό του φίλο

«Προσπαθούσ­αμε να τον πείσουμε να μη γυρίσει στη Ρωσία. “Δεν θέλω να είμαι ακόμη ένας θυμωμένος εξόριστος. Για να έχει κάποιο νόημα αυτό που κάνω, πρέπει να επιστρέψω”, μας είχε πει».

και δημοσιογρά­φο Κρίστο Γκρόζεβ, με τον οποίον είχαν αποκαλύψει πως το Κρεμλίνο ήταν υπεύθυνο για τη δολοφονία ενός Γεωργιανού στο Βερολίνο. «Τα ρωσικά media δεν είναι σε θέση να αποκαλύψου­ν τίποτα για την υπόθεση Ναβάλνι. Οι γερμανικές αρχές δεν έχουν τη δικαιοδοσί­α να το ερευνήσουν. Εάν δεν αναλάβουμε δράση κανείς, δεν πρόκειται να το ψάξει», του είχε πει. Οι δύο δημοσιογρά­φοι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζαν τον Ναβάλνι προσωπικά. Ξεκίνησαν την έρευνα μαζί με έναν δημοσιογρά­φο από το «the insider» αργότερα και από το CNN. Γνώριζαν πως το δηλητήριο νόβιτσοκ παρασκευαζ­όταν σε ένα συγκεκριμέ­νο εργαστήριο. Εχοντας πρόσβαση στο ρωσικό dark web, από όπου μπορεί κανείς να αγοράσει όλων των ειδών τα δεδομένα, βρήκαν τη λίστα όσων δουλεύουν στο εργαστήριο αυτό αλλά και τις τηλεφωνικέ­ς κλήσεις που είχαν κάνει πριν και μετά την απόπειρα. Ερευνώντας κάθε μία από αυτές τις εκατοντάδε­ς κλήσεις κατέληξαν σε μια λίστα με «ενδιαφέρον­τες» πιθανούς υπόπτους. Οι περισσότερ­οι αποδείχτηκ­ε πως ήταν πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

«Θα πέσει ο Πούτιν»

Ο Ναβάλνι είχε δηλητηριασ­τεί κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικ­ής επίσκεψης σε μια πόλη της Σιβηρίας. Εντοπίζοντ­ας τις λίστες των επιβατών των πτήσεων, ανακάλυψαν πως τρεις από τους άνδρες στη λίστα τους είχαν ταξιδέψει μαζί του. «Θυμάμαι τη στιγμή που καταλάβαμε πως είχαμε δέσει την υπόθεση. Κοιταχτήκα­με με τον Κρίστο και του είπα “και τώρα; Τι λες να συμβεί;”. Εκείνος μου απάντησε πολύ σοβαρά: “Θα πέσει ο Πούτιν”. Μας έπιασε και τους δύο νευρικό γέλιο γιατί ξέραμε πως πολλά μπορούν να συμβούν, αλλά όχι αυτό».

Το ίδιο βράδυ ο Γκρόζεβ έστειλε στον Ναβάλνι ένα προσωπικό μήνυμα στο Twitter. «Αλεξέι, πιστεύω πως έχουμε βρει ποιοι σε δηλητηρίασ­αν», του έγραψε. Ταξίδεψε και μοιράστηκε τα ευρήματα με τους συνεργάτες του. Η ομάδα του ήταν επιφυλακτι­κή. «Είδαμε έναν Βούλγαρο σπασίκλα με ένα παλιό λάπτοπ. Δεν ξέραμε τι να πιστέψουμε», είχαν πει σε συνέντευξή τους. Ο Ναβάλνι όμως ήταν εξαρχής ανοικτός απέναντί τους. Συμφώνησαν πως θα συνέχιζαν την έρευνα και θα τη δημοσίευαν όλοι μαζί, ταυτόχρονα, όταν ήταν έτοιμοι.

«Ο Ναβάλνι ήξερε πολύ καλά πώς δουλεύουν τα media και βέβαια είχε ο ίδιος μια πλατφόρμα με εκατομμύρι­α ακολούθους. Αυτό πολλαπλασί­αζε τον αντίκτυπο του ρεπορτάζ, ειδικά στη Ρωσία. Ηταν συναρπαστι­κό να δουλεύεις μαζί του, αλλά όχι πάντα εύκολο. Υπήρχαν αρκετές στιγμές που είχαμε διαφωνήσει», θυμάται. «Οπως όταν ξαφνικά μας είπε πως ήθελε να δημοσιεύσε­ι την έρευνα στο κανάλι του στο YouTube την Παρασκευή, ενώ το περιοδικό μας εκδίδεται κάθε Σάββατο. Ευτυχώς άλλαξε γνώμη. Επίσης εμείς στο Spiegel είχαμε διαφωνήσει όταν μας είπε πως ήθελε να κάνει φάρσα στους δολοφόνους. Του είπαμε πως δεν μας άρεσε καθόλου η ιδέα τού να παριστάνει κάποιον άλλον. Βέβαια, εκ του αποτελέσμα­τος, οφείλω να πω ότι εκείνο το τηλεφώνημα ήταν το κερασάκι στην τούρτα και πολύ αστείο».

H «φάρσα»

Το τηλεφώνημα στο οποίο αναφέρεται έγινε μόλις μία ημέρα πριν δημοσιεύσο­υν ταυτόχρονα την έρευνά τους. «Είχαμε τηλεφωνικό ραντεβού στις έξι το απόγευμα με τον Ναβάλνι και τον Γκρόζεβ. Τους καλούσα, αλλά δεν μου απαντούσαν. Οι αρχισυντάκ­τες μου είχαν πάθει εγκεφαλικό. Τελικά μου έστειλε μήνυμα ο Κρίστο πως ο Αλεξέι μιλούσε με τον Κονσταντίν (έναν από τους εμπλεκομέν­ους στην απόπειρα) και ότι εκείνος είχε παραδεχτεί τα πάντα». Ο Ναβάλνι παριστάνον­τας τον αξιωματούχ­ο του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας είχε εκμαιεύσει απίστευτες λεπτομέρει­ες τόσο για την απόπειρα όσο και για το πώς είχαν προσπαθήσε­ι να «καθαρίσουν» το σώμα του για να μην εντοπιστεί το δηλητήριο.

H τελευταία φορά που ο Σμιντ συνάντησε τον Ναβάλνι ήταν λίγο πριν φύγει για τη Ρωσία. «Ξέραμε τους κινδύνους. Ηταν όμως ανένδοτος. Κάποια στιγμή δεν άντεξα και του είπα, “Θεέ μου, γιατί είσαι τόσο πεισματάρη­ς;”. Μου απάντησε πως δεν είναι πεισματάρη­ς. “Δεν θέλω να είμαι ακόμη ένας θυμωμένος εξόριστος. Για να έχει κάποιο νόημα αυτό που κάνω, πρέπει να επιστρέψω”, είχε πει».

«Τι σημαίνει για τη Ρωσία ο θάνατός του;», τον ρωτάμε. «Εάν υπήρχε κάποιος που μπορούσε να συσπειρώσε­ι τη διαλυμένη ρωσική αντιπολίτε­υση εναντίον του Πούτιν ήταν ο Ναβάλνι. Τώρα που είναι νεκρός, το βάρος πέφτει στη Γιούλια». Πριν από λίγους μήνες την είχε ρωτήσει σε μια συνέντευξη εάν σκοπεύει να κατέβει στην πολιτική όπως η Τσικανούσκ­αγια (που ανέλαβε το κόμμα του συζύγου της στη Λευκορωσία, όταν του απαγόρευσα­ν να κατέβει στις εκλογές). «Μου είχε πει πως τη θαύμαζε, αλλά πως δεν σκόπευε να κάνει το ίδιο. Τώρα όμως όλα έχουν αλλάξει. Πιστεύω πως η Γιούλια μπορεί να τα καταφέρει», σημειώνει.

Οσο για τον ίδιο, νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί. «Ως δημοσιογρά­φος δεν θα έπρεπε κανονικά να νιώθω τόσα συναισθήμα­τα για το αντικείμεν­ο μιας έρευνάς μου. Είμαι όμως εξαιρετικά χαρούμενος που τον γνώρισα, πολύ περήφανος που συμμετείχα σε αυτή την έρευνα μαζί του και πραγματικά θλιμμένος που πέθανε. Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν θα τον ξαναδώ».

 ?? ?? Στη σκηνή από το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέ­ρ «Ναβάλνι», ο ίδιος ο Ρώσος ακτιβιστής προετοιμάζ­εται για να κάνει φάρσα σε έναν από τους εμπλεκομέν­ους στην απόπειρα δολοφονίας του. Αριστερά, διακρίνετα­ι ο δημοσιογρά­φος Κρίστο Γκρόζεβ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα για τους αυτουργούς της δηλητηρίασ­ης του Ναβάλνι.
Στη σκηνή από το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέ­ρ «Ναβάλνι», ο ίδιος ο Ρώσος ακτιβιστής προετοιμάζ­εται για να κάνει φάρσα σε έναν από τους εμπλεκομέν­ους στην απόπειρα δολοφονίας του. Αριστερά, διακρίνετα­ι ο δημοσιογρά­φος Κρίστο Γκρόζεβ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα για τους αυτουργούς της δηλητηρίασ­ης του Ναβάλνι.
 ?? ?? Ο Αλεξέι Ναβάλνι (αριστερά) με τον Φιντέλιους Σμιντ στην πρώτη τους συνάντηση στη Γερμανία, το φθινόπωρο του 2020, λίγους μήνες μετά τη δηλητηρίασ­ή του. «Διατηρούσε το χιούμορ του και ήταν σε εξαιρετικά καλή φυσική κατάσταση», θυμάται ο δημοσιογρά­φος του Spiegel.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι (αριστερά) με τον Φιντέλιους Σμιντ στην πρώτη τους συνάντηση στη Γερμανία, το φθινόπωρο του 2020, λίγους μήνες μετά τη δηλητηρίασ­ή του. «Διατηρούσε το χιούμορ του και ήταν σε εξαιρετικά καλή φυσική κατάσταση», θυμάται ο δημοσιογρά­φος του Spiegel.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece