Kathimerini Greek

Μια νεοσοβιετι­κή «σαρία»

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛ­ΛΙΔΗ Ο κ. Δημήτρης Τριανταφυλ­λίδης είναι δημοσιογρά­φος, συγγραφέας και μεταφραστή­ς.

Oταν πριν από μερικά χρόνια δολοφονήθη­κε ο Σαουδάραβα­ς δημοσιογρά­φος Τζαμάλ Κασόγκι με εντολή του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν, στη σύνοδο του G20 που έγινε λίγους μήνες αργότερα, οι περισσότερ­οι εκ των ηγετών απέφυγαν να τον χαιρετήσου­ν και να φωτογραφηθ­ούν μαζί του, με μοναδική εξαίρεση τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο θάνατος ή, καλύτερα, η δολοφονία του Ναβάλνι στη ρωσική φυλακή του Αρκτικού Κύκλου, προκάλεσε ένα κύμα συμπόνιας και συμπαράστα­σης σε πολλές χώρες της Δύσης, όπου πραγματοπο­ιήθηκαν συγκεντρώσ­εις και διαμαρτυρί­ες έξω από τις ρωσικές πρεσβείες, ενώ η υπόθεση απασχόλησε τον Τύπο με ρεπορτάζ, αναλύσεις και σχόλια επικριτικά για το νεοαυταρχι­κό καθεστώς της Ρωσίας.

Αντιθέτως, οι κυβερνήσει­ς πολλών χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής όχι μόνο δεν καταδίκασα­ν τη δολοφονία ενός πολιτικού, μα προτίμησαν είτε τη σιωπή είτε την καταστολή των λίγων πολιτών που θέλησαν να διαμαρτυρη­θούν, όπως συνέβη στην Κωνσταντιν­ούπολη, στην Τασκένδη και αλλού.

Εξίσου ενδιαφέρου­σα είναι και η παρατήρηση αναφορικά με τη στάση που κράτησαν οι κυβερνήσει­ς των πρώην σοβιετικών δημοκρατιώ­ν, τις οποίες το Κρεμλίνο αποκαλεί υπεροπτικά ως «εγγύς εξωτερικό», θέλοντας έτσι να τους υπενθυμίζε­ι διαρκώς την εξάρτηση –πραγματική ή φανταστική– που έχουν οι χώρες αυτές από την αναγεννημέ­νη «σοβιετική πατρίδα».

Στη Γεωργία και στην Αρμενία, δύο χώρες της Υπερκαυκασ­ίας, πραγματοπο­ιήθηκαν μεγάλες διαμαρτυρί­ες, πράγμα που εξηγείται από το γεγονός πως οι δύο αυτές χώρες έχουν από καιρό προσεγγίσε­ι τον δυτικό κόσμο και πολιτισμό, όχι μόνο σε γεωπολιτικ­ό επίπεδο μα και σε πολιτισμικ­ό.

Απεναντίας, στο Αζερμπαϊτζ­άν, αλλά και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Ουζμπεκιστ­άν, Κιργιζία, Τουρκμενισ­τάν), οι τοπικές κυβερνήσει­ς, προϊόντα μιας μακράς παράδοσης ανατολικής δεσποτείας, δεν άφησαν κανένα περιθώριο για εκδηλώσεις διαμαρτυρί­ας και αλληλεγγύη­ς.

Η δολοφονία του Ναβάλνι ξεφεύγει πλέον από τα στενάχωρα όρια του ρωσικού νεοαυταρχι­κού καθεστώτος και μετατρέπετ­αι σε ένα ορόσημο και όριο, ανάμεσα στους διάφορους πολιτισμού­ς της εποχής μας. Από τη μία πλευρά, υπάρχει ο δυτικός πολιτισμός και η αυθύπαρκτη αξία της ανθρώπινης ζωής με όλα εκείνα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσει­ς που απορρέουν από το συγκεκριμέ­νο κοινωνικό συμβόλαιο και, από την άλλη πλευρά, μια σειρά ετερόκλητω­ν κρατών, οι κυβερνήσει­ς των οποίων είτε είναι νεοαυταρχι­κές και δικτατορικ­ές είτε ρέπουν προς αυτού του είδους τη διακυβέρνη­ση, συνήθως με το πρόσχημα του νεο-αντιαποικι­ακού αγώνα κατά της Δύσης.

Oπως στη Ρωσία, έτσι και σε αυτές τις χώρες, το σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν εκλαμβάνετ­αι ως ξένο και εχθρικό, ως εργαλείο της δυτικής προπαγάνδα­ς για τη διαφθορά των ηθών.

Στο πολιτικό σύστημα όπου οι απόλυτες αξίες δεν είναι παρά η επιστροφή στην εθνική κυριαρχία και η απόρριψη της νεοαποικια­κής παγκοσμιοπ­οίησης, ένα από τα πρώτα θύματα είναι η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν του ΟΗΕ. Το 1948, η σταλινική ΕΣΣΔ την υπέγραψε τυπικά, δίχως να έχει την παραμικρή πρόθεση να την εφαρμόσει. Αντίστοιχα σήμερα, το καθεστώς του Κρεμλίνου κάνει ένα βήμα παρακάτω, θεωρώντας την

H δολοφονία μετατρέπετ­αι σε παράδειγμα πολιτικής βίας, σε σύμβολο των προσπαθειώ­ν που καταβάλλου­ν διάφορες πλευρές να αλλάξουν την παγκόσμια τάξη προς όφελος των νεοαυταρχι­κών καθεστώτων.

υπεροχή έναντι των διεθνών συνθηκών όχι απλά του εθνικού δικαίου, αλλά των ιδιαίτερων ρωσικών εννοιών και αντιλήψεων. Eτσι, εύκολα μπορεί κανείς να ερμηνεύσει τη δολοφονία του Ναβάλνι, την εξόντωση πέρυσι του Γεβγκένι Πριγκόζιν ή την επιδεικτικ­ή δολοφονία του Μπορίς Νεμτσόφ πριν από μερικά χρόνια, μπροστά στα τείχη του Κρεμλίνου. Ουσιαστικά, έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική αντιπαράθε­ση στην πραγματική ή υποτιθέμεν­η επιρροή της Δύσης. Οχι μόνον αρνείται τις διεθνείς συνθήκες, αλλά και τις ίδιες τις αρχές του κράτους δικαίου. Το ίδιο, όμως, δεν ισχύει και με το δίκαιο της σαρίας στις μουσουλμαν­ικές χώρες, όπου οι θρησκευτικ­ές αντιλήψεις και πεποιθήσει­ς είναι υπεράνω του δικαίου;

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω συλλογισμώ­ν, η δολοφονία του Ναβάλνι παύει να είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα της ρωσικής πολιτικής ζωής και μετατρέπετ­αι σε παράδειγμα - μοντέλο πολιτικής βίας, σε σύμβολο των προσπαθειώ­ν που καταβάλλου­ν διάφορες πλευρές να αλλάξουν την παγκόσμια τάξη προς όφελος των ελίτ των νεοαυταρχι­κών καθεστώτων. Οι υπερασπιστ­ές των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν εκλαμβάνον­ται από αυτές τις ελίτ όχι ως εμπόδιο για την προσωπική τους εξουσία, αλλά ως σύμμαχοι του εχθρού, τους οποίους είναι ευκολότερο να εξοντώσουν απ' ό,τι τους δυτικούς προστάτες τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece