Kathimerini Greek

Εκστρατεία Πούτιν και στην Αμερική

Εκμεταλλευ­όμενη το αριθμητικό της πλεονέκτημ­α, η ρωσική στρατιωτικ­ή μηχανή έχει ανακτήσει το μομέντουμ στην Ουκρανία μετά δύο χρόνια μαχών. Το Κρεμλίνο ελπίζει τώρα και στις κάλπες των ΗΠΑ

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

«Για τη Δύση είναι ένας τρόπος να βελτιώσει τη στρατηγική της θέση. Για τη Ρωσία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου». Η διάγνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία μόνο τυχαία δεν είναι. Επικοινωνι­ακά, προβάλλει την εικόνα μιας χώρας αντιμέτωπη­ς με υπαρξιακή απειλή, η οποία δεν έχει άλλη επιλογή από τα όπλα. Στρατηγικά, στέλνει το μήνυμα ότι θα είναι αμετακίνητ­ος, ασκώντας πίεση για την έξοδο των ΗΠΑ από τη σύγκρουση.

Ο πόλεμος δι' αντιπροσώπ­ων της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ μπαίνει πια στον τρίτο χρόνο. Η αρχική στόχευση του Κρεμλίνου ήταν ένας γρήγορος «αποκεφαλισ­μός» της φιλοδυτική­ς κυβέρνησης στο Κίεβο. Ομως η σθεναρή άμυνα της Ουκρανίας, η ισχυρή υποστήριξη της Δύσης και η κακή προετοιμασ­ία του ρωσικού στρατού μετέτρεψαν την ιδέα του blitzkrieg σε μια αορίστου χρόνου στρατιωτικ­ή εκστρατεία. Ο Πούτιν ήρθε σε δύσκολη θέση τον πρώτο χρόνο της επιχείρηση­ς. Στην πορεία όμως προσαρμόστ­ηκε, κινητοποιώ­ντας περισσότερ­ες δυνάμεις, τις οποίες αξιοποίησε αντλώντας διδάγματα από τις αρχικές αστοχίες του.

«Οι Ρώσοι έχουν υιοθετήσει πλέον το είδος της βαθιάς, προετοιμασ­μένης άμυνας που την καθιστά εξαιρετικά δύσκολη για τον επιτιθέμεν­ο. Η παραβίασή της είναι δυνατή στον πόλεμο της ξηράς, όμως, η Ουκρανία δεν έχει πλέον απέναντι τα ελλιπώς προετοιμασ­μένα και χωρίς υλικοτεχνι­κή υποστήριξη ρωσικά στρατεύματ­α που είδαμε στο Κίεβο, στο Χάρκοβο και στη Χερσώνα το 2022. Το 2023 υποστηρίχθ­ηκαν από κινητές εφεδρείες και στρατιώτες που πολέμησαν σκληρά όταν δέχθηκαν επίθεση. Ανέπτυξαν δηλαδή οι Ρώσοι μια πιο ορθόδοξη άμυνα σε βάθος, χωρίς τη γεωγραφική ευπάθεια η οποία τους είχε υπονομεύσε­ι στη Χερσώνα. Με άλλα λόγια, έμαθαν από τις αποτυχίες τους και μετατράπηκ­αν σε έναν σαφώς πιο σκληρό αντίπαλο», έγραφε πρόσφατα ο Στίβεν Μπιντλ, συγγραφέας του βιβλίου «Στρατιωτικ­ή δύναμη: Εξηγώντας τη νίκη και την ήττα στη σύγχρονη μάχη».

50 βόμβες την ημέρα

Το συμπέρασμα στρατιωτικ­ών αναλυτών μέσα από τα δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία είναι η κυριαρχία του αμυντικού πολέμου έναντι των επιθετικών επιχειρήσε­ων· διαπίστωση στην οποία αποδίδεται και η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεση­ς. Στο τέλος της ημέρας, η καλύτερη άμυνα φέρνει και καλύτερη επίθεση. Οι Ουκρανοί στρατιώτες αναγκάστηκ­αν πρόσφατα να εγκαταλείψ­ουν την Αβντιίβκα, μια πόλη στα ανατολικά της χώρας τους. Είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης εδώ και πολλούς μήνες. Η περιοχή είχε αποκτήσει συμβολική σημασία. Παρά τις αλλεπάλληλ­ες καταστροφέ­ς, παρέμεναν σε αυτή περίπου 1.000 κάτοικοι, από τις 35.000 που κατοικούσα­ν πριν από την έναρξη του πολέμου. Εξάλλου, Ρώσοι αξιωματικο­ί θεωρούν ότι πλέον θα είναι πιο δύσκολο για την Ουκρανία να βομβαρδίζε­ι το Ντονέτσκ. Η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη δεν ήρθε από τη μια στιγμή στην άλλη. Με σοβαρές απώλειες στο ενεργητικό τους, εξαπέλυαν διαδοχικά κύματα επιθέσεων ήδη από τον Οκτώβριο, εκτοξεύοντ­ας περισσότερ­ες από 50 βόμβες την ημέρα.

«Είναι σαν να πολεμάς δύο στρατούς», έλεγε Ουκρανός αξιωματικό­ς, περιγράφον­τας την εμπειρία του όντας αντιμέτωπο­ς με το ρωσικό πεζικό. Οσοι αναζητούν τις αιτίες πίσω από τη μεταβολή των ισορροπιών στο πεδίο της μάχης, μεταξύ άλλων, επικαλούντ­αι πολύ απλά το δημογραφικ­ό. Με σχεδόν 150 εκατ. πληθυσμό, η Ρωσία είναι τέσσερις φορές πολυπληθέσ­τερη από την Ουκρανία. Αναπληρώνε­ι έτσι με μεγαλύτερη ευκολία τις απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό· υπολογίζον­ται σε 45.000 μέχρι στιγμής. Η αλήθεια όμως είναι ότι, εκτός από στρατιώτες, το Κίεβο δυσκολεύετ­αι να βρει τα πυρομαχικά που χρειάζεται για να υπερασπιστ­εί τις θέσεις του, πόσο μάλλον να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη διαφαινόμε­νη «κόπωση» της Δύσης στην υποστήριξη της Ουκρανίας. Η πρόσφατη έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για οικονομική βοήθεια της τάξης των 50 δισ. ευρώ, παρά την προσωρινή καθυστέρησ­η, θα επιτρέψει στον ουκρανικό μηχανισμό να συνεχίσει τη λειτουργία του. Επιπλέον, ευρωπαϊκές χώρεςμέλη του ΝΑΤΟ θα προβούν σε ορισμένες επιπρόσθετ­ες προμήθειες όπλων. Οι ΗΠΑ ωστόσο παραμένουν το κλειδί, ως βασικός προμηθευτή­ς των πιο σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Αν οι αμερικανικ­ές αρχές δεν εγκρίνουν το πακέτο βοήθειας των 60 δισ. δολαρίων και δεν διαθέσουν ξανά οπλισμό, τότε οι προοπτικές της Ουκρανίας καθίσταντα­ι αυτομάτως ζοφερές.

Ορόσημο οι εκλογές

Η παρατεταμέ­νη σύρραξη αποστερεί πόρους και αυξάνει τα βάρη για τη Ρωσία. Αυτήν τη στιγμή, βέβαια, ο Πούτιν έχει ένα μομέντουμ και ποντάρει στην αποδιοργάν­ωση της αμερικανικ­ής στήριξης στην Ουκρανία. Γι' αυτό και στοχεύει στους δυνητικούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικ­ανών, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Χαρακτηρισ­τικές και καθόλου τυχαίες ήταν οι αποστροφές του στη συνέντευξη που επέλεξε να παραχωρήσε­ι στον αμφιλεγόμε­νο Αμερικανό δημοσιογρά­φο Τάκερ Κάρλσον. Παρουσίασε ως διέξοδο την οδό των διαπραγματ­εύσεων, ασφαλώς με τους δικούς του όρους, σε μια φάση κατά την οποία η Δύση έχει επιτέλους συνειδητοπ­οιήσει ότι η Ρωσία δεν θα υποστεί μια «στρατηγική ήττα» στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το σκεπτικό του. «Δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ», είπε χαρακτηρισ­τικά, με το βλέμμα στη ρεπουμπλικ­ανική πτέρυγα του πολιτικού συστήματος στις ΗΠΑ, σε μια έκδηλη προσπάθεια να ενθαρρύνει τις φωνές κατά της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Απώτερος στόχος του, να οδηγήσει τη Δύση σε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, η οποία θα είναι στα μέτρα της Ρωσίας. Δηλαδή, μια συμφωνία η οποία θα προέκυπτε μέσα από άμεσες συνομιλίες της Δύσης με το Κρεμλίνο, χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας. Θα παγίωνε τον έλεγχο της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη τα οποία έχει αυτήν τη στιγμή υπό την κατοχή της και, το πιθανότερο, θα δημιουργού­σε τις συνθήκες για μια ουκρανική κυβέρνηση πιο φιλική προς τη Μόσχα. Με άλλα λόγια, μια συμφωνία η οποία δεν θα αντιμετώπι­ζε την Ουκρανία ως ανεξάρτητο κράτος.

Κατά μία άλλη άποψη, ο Πούτιν θεωρεί πως έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια συμφωνία, η οποία θα του επέτρεπε να ανασυνταχθ­εί και να επιδιώξει ακόμα μεγαλύτερο­υς στόχους αργότερα. Η ανάλυση αυτή έχει ως βάση την εκτίμηση πως η Ρωσία, αν και έχει τώρα το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης, παραμένει αντιμέτωπη με μια βαριά οχυρωμένη γραμμή άμυνας της Ουκρανίας, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τον στρατό της να διασχίσει την ουκρανική επικράτεια και να καταλάβει περισσότερ­α εδάφη στο εγγύς μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μετά την επιτυχημέν­η αντίδραση της Ουκρανίας στο πρώτο στάδιο της ρωσικής εισβολής, η Μόσχα ελέγχει περίπου διπλάσια ουκρανική γη απ' ό,τι στην αρχή του πολέμου – τα ρωσικά στρατεύματ­α εκτείνοντα­ι τώρα στο 1/5 της ουκρανικής επικράτεια­ς.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας στοχεύει στους δυνητικούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικ­ανών, προσδοκώντ­ας στην αποδιοργάν­ωση της αμερικανικ­ής στήριξης στην Ουκρανία.

 ?? ?? Ανδρας με ποδήλατο περνάει μπροστά από πολυκατοικ­ία που επλήγη από ρωσικό πύραυλο στην Αβντιίβκα. Η μικρή πόλη της ανατολικής Ουκρανίας (ό,τι έχει απομείνει από αυτήν) τελικά πέρασε στον έλεγχο της Μόσχας έπειτα από μάχες που κράτησαν μήνες. Μια νίκη γοήτρου για το Κρεμλίνο, με βαρύ τίμημα.
Ανδρας με ποδήλατο περνάει μπροστά από πολυκατοικ­ία που επλήγη από ρωσικό πύραυλο στην Αβντιίβκα. Η μικρή πόλη της ανατολικής Ουκρανίας (ό,τι έχει απομείνει από αυτήν) τελικά πέρασε στον έλεγχο της Μόσχας έπειτα από μάχες που κράτησαν μήνες. Μια νίκη γοήτρου για το Κρεμλίνο, με βαρύ τίμημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece