Kathimerini Greek

Η κορεατική φόρμουλα για το τέλος του πολέμου

-

Ο Πούτιν δεν έχει υπαναχωρήσ­ει από τις μαξιμαλιστ­ικές απαιτήσεις του, ερμηνεύοντ­ας τον στόχο της «αποστρατιω­τικοποίηση­ς» και του «αποναζισμο­ύ» της Ουκρανίας ως διακοπή της δυτικής στρατιωτικ­ής βοήθειας και εγκατάστασ­η μιας φιλορωσική­ς κυβέρνησης στο Κίεβο. Οπως έκανε απολύτως σαφές στην πολυσυζητη­μένη συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον, όπου ανέπτυξε τη δική του μετάφραση της Ιστορίας για να υποστηρίξε­ι την αναθεωρητι­κή στάση του, θεωρεί ότι η Ουκρανία τού ανήκει δικαιωματι­κά. Ομως τα πιο διαδεδομέν­α σενάρια για το πώς θα μπορούσε να σταματήσει ο πόλεμος –βλ. κορεατικό μοντέλο, με ανακωχή και εγγυήσεις ασφαλείας– προϋποθέτο­υν ότι η Ρωσία θα δεχθεί μια ανεξάρτητη Ουκρανία.

Από την άλλη, είναι ορατό το ενδεχόμενο η Μόσχα να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο εάν η Δύση δεν επιστρατεύ­σει τους απαραίτητο­υς πόρους. Η προοπτική αυτή είναι σε θέση είτε να κινητοποιή­σει εκ νέου τις ΗΠΑ στην προσπάθεια της αποτροπής είτε, αντιθέτως, να τροφοδοτήσ­ει τον σκεπτικισμ­ό της ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Αυτό είναι που θα περιμένει να δει και ο Πούτιν, ο οποίος θα αναμένει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ελπίζοντας ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα διακόψει την υποστήριξη της Ουκρανίας και θα εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Σε αυτήν την περίπτωση, θα τεθεί υπό ευθεία αμφισβήτησ­η η ικανότητα της Ουκρανίας να επιβιώσει ως κυρίαρχο κράτος, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τη μελλοντική ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης. Μέχρι τότε, ο Πούτιν πιστεύει ότι ο χρόνος κυλάει υπέρ του. Και μάλλον έχει δίκιο.

Διότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Ρωσία θα αντέξει επ' αόριστον το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος του πολέμου. Μετά τις αμερικανικ­ές εκλογές και ύστερα από ένα δυσμενές για εκείνον αποτέλεσμα, ο χρόνος θα μετράει πλέον αντίστροφα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece