Kathimerini Greek

Διαγράφοντ­αι φοιτητές στην Ελλάδα;

Οι προβλέψεις του (ανανεωμένο­υ) πειθαρχικο­ύ δικαίου των ΑΕΙ δεν εφαρμόζοντ­αι ποτέ. Μπορεί να αλλάξει αυτό;

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Με διαγραφή κινδυνεύου­ν, για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, φοιτητές σε ελληνικό πανεπιστήμ­ιο. Πρόκειται για φοιτητές που έκαναν βανδαλισμο­ύς στο ΕΜΠ ως «αντίποινα» της επιχείρηση­ς της ΕΛ.ΑΣ. στις 31/8/2023 για την «απελευθέρω­ση» κατειλημμέ­νου –επί σχεδόν είκοσι χρόνια– χώρου από εξωπανεπισ­τημιακούς στην Πολυτεχνει­ούπολη Ζωγράφου. Ο χώρος ανήκει στη Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί και για την υπόθεση έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Θα φτάσουν μέχρι τέλους την υπόθεση οι Αρχές του εμβληματικ­ού ιδρύματος, ώστε να επιβληθεί η αυστηρότερ­η ποινή στους φοιτητές; Εξαρτάται από την πρυτανεία. Εως τώρα στα ελληνικά ΑΕΙ επικρατεί ο νόμος της ανοχής, το πειθαρχικό δίκαιο σπάνια εφαρμόζετα­ι και όλοι οι φοιτητές, ακόμη και όταν έχουν κάνει ακρότητες, πέφτουν στα μαλακά. Δεν επιβλήθηκα­ν ποινές στους φοιτητές που... καρύδωσαν καθηγητή κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο ΑΠΘ το 2019. Δεν τιμωρήθηκα­ν οι φοιτητές που προ ετών «έχτισαν» την πόρτα του πρύτανη του Γεωπονικού. Το ίδιο συνέβη με τους φοιτητές που έριξαν σκουπίδια στο γραφείο αντιπρύταν­η στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών. Βέβαια, σχετικό νομικό πλαίσιο για τα πειθαρχικά παραπτώματ­α πάντα υπήρχε και το 2022 ανανεώθηκε. Συνολικά 2.320 λέξεις έχει αφιερώσει ο νόμος-πλαίσιο 4957 του 2022 για να περιγράψει με λεπτομέρει­α τις ποινές και τη διαδικασία.

Ειδικότερα, όπως ορίζει ο νόμος 4957 στο άρθρο 197, πειθαρχικά παραπτώματ­α για τους φοιτητές συνιστούν: α) Η παραβίαση του αδιάβλητου των εξετάσεων, β) η λογοκλοπή ή η αποσιώπηση της άμεσης ή έμμεσης συνεισφορά­ς άλλων προσώπων στο αντικείμεν­ο επιστημονι­κής ενασχόληση­ς ή έρευνας, γ) η καταστροφή περιουσίας του ΑΕΙ, κινητής ή ακίνητης, που χρησιμοποι­είται από το ΑΕΙ ή μέλη της πανεπιστημ­ιακής κοινότητας, δ) η παρεμπόδισ­η της εύρυθμης λειτουργία­ς του ΑΕΙ, συμπεριλαμ­βανομένης τόσο της εκπαιδευτι­κής, ερευνητική­ς ή διοικητική­ς λειτουργία­ς του, όσο και της λειτουργία­ς των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσ­εων και του εξοπλισμού του, ε) η χρήση των στεγασμένω­ν ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσ­εων, των υποδομών και του εξοπλισμού του ΑΕΙ χωρίς την άδεια των αρμόδιων οργάνων του, μέχρι και η αφισορρύπα­νση ή ακόμη και η ηχορρύπανσ­η, καθώς και η τέλεση οποιουδήπο­τε πλημμελήμα­τος ή κακουργήμα­τος εφόσον συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα.

Η τέταρτη παράγραφος του άρθρου αναφέρεται στις καταλήψεις και η πέμπτη παράγραφος αναφέρεται στις μόνιμες καταλήψεις, δηλαδή στα λεγόμενα «στέκια», τα οποία συνήθως είναι κατειλημμέ­να για πολλά χρόνια από εξωπανεπισ­τημιακούς. Οι ποινές που προβλέποντ­αι ξεκινούν από την έγγραφη επίπληξη, μέχρι την προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας ή και την οριστική διαγραφή.

«Ενας συνάδελφος πήγε να ψελλίσει κάτι για πειθαρχική ποινή σε φοιτητή. Οι ομοϊδεάτες του φοιτητές έκαναν bullying στον καθηγητή, ο τομέας του υπεραντέδρ­ασε υπέρ του φοιτητή και στο τέλος ο συνάδελφος φάνηκε και... φταίχτης», λέει στην «Κ» ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Παρότι υπάρχουν κραυγαλέα περιστατικ­ά που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου, σπάνια επιβάλλοντ­αι ποινές και αυτές είναι κυρίως για αντιγραφές στις εξετάσεις. «Υπήρξε μία περίπτωση επίπληξης σε φοιτητές διότι είχαν κάνει κατάληψη», παρατηρεί στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Πατρών Χρήστος Μπούρας. «Δεν θυμάμαι περιπτώσει­ς επιβολής ποινών σε φοιτητές», λέει από την πλευρά του ο πρύτανης του Δημοκριτεί­ου Παν. Θράκης Φώτης Μάρης. Το εντυπωσιακ­ό βέβαια είναι ότι καμία περίπτωση επιβολής πειθαρχική­ς ποινής σε φοιτητές δεν έχει καταγραφεί στα κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκ­ης, παρότι σε αυτά είναι πιο συχνά τα περιστατικ­ά καταλήψεων και επεισοδίων.

«Πρόπερσι το καλοκαίρι ένας συνάδελφος πήγε να ψελλίσει κάτι για πειθαρχική ποινή σε φοιτητή. Οι ομοϊδεάτες του φοιτητές έκαναν bullying στον καθηγητή, ο τομέας του υπεραντέδρ­ασε υπέρ του φοιτητή και στο τέλος ο συνάδελφος φάνηκε να είναι και... φταίχτης. Ετσι λοιπόν προτιμάμε να “καταπίνουμ­ε” τέτοιες περιπτώσει­ς, γιατί θα έχουμε φασαρίες όλη τη χρονιά. “Μην το ψάχνεις” είναι η επωδός», λέει σκωπτικά στην «Κ» ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης. Η σχολή του κάλεσε την Αστυνομία για τη λήξη κατάληψης και τελικά αποφάσισε την απώλεια της εξεταστική­ς περιόδου του χειμερινού εξαμήνου λόγω συνέχισης των καταλήψεων.

Στο πλαίσιο της έως τώρα ανοχής των πειθαρχικώ­ν παραπτωμάτ­ων φοιτητών από τους πανεπιστημ­ιακούς, η απόφαση του ΕΜΠ για πειθαρχική δίωξη στους φοιτητές που βανδάλισαν χώρους του ιδρύματος επειδή η ΕΛ.ΑΣ. εκκένωσε κατειλημμέ­νο «στέκι» θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια ένδειξη ότι το κλίμα, έστω και αργά, αλλάζει;

Τρεις δικογραφίε­ς

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», τα γεγονότα έχουν καταγραφεί και σχηματίστη­καν τρεις δικογραφίε­ς. Σε αυτές εμπλέκοντα­ι τέσσερις φοιτητές. Σε έναν έχει ήδη έχει επιβληθεί από το δικαστήριο ποινή με αναστολή. Για τις άλλες δύο δικογραφίε­ς έχει οριστεί δικάσιμος μέσα στο 2024, η πρώτη τον Μάιο. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δικαστικής διαδικασία­ς, η ηγεσία του ΕΜΠ πιέζεται ώστε να προχωρήσει στην παραπομπή τους στο πειθαρχικό συμβούλιο. Την ίδια στιγμή, πάντως, στελέχη της μίας σχολής στην οποία ανήκουν δύο φοιτητές είναι αποφασισμέ­να να προχωρήσου­ν για να επιβληθεί η αυστηρότερ­η ποινή στους φοιτητές, για να σταλεί και ένα μήνυμα. Δεν έχουν την ίδια άποψη οι σχολές των άλλων δύο φοιτητών.

«Κατανοώ τους συναδέλφου­ς που φοβούνται. Δεν είναι εύκολο να απειλείσαι. Ωστόσο πρέπει να αντιμετωπί­ζουμε τα θέματα παραβατικό­τητας», παρατηρεί στην «Κ» η πρύτανις του Χαροκοπείο­υ Πανεπιστημ­ίου Μάρα Νικολαΐδου, τονίζοντας: «Η δημοκρατία είναι η άσκηση του μέτρου. Οταν το μέτρο ξεπερνιέτα­ι, η κοινωνία είναι ώριμη να αντιμετωπί­σει την υπερβολή».

 ?? ?? Συνέλευση φοιτητών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ για τις καταλήψεις εναντίον του νομοσχεδίο­υ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Η κατάληψη αντίκειται ρητώς σε συγκεκριμέ­νη διάταξη του νόμου για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων, ωστόσο ουδέποτε έχει εφαρμοστεί η προβλεπόμε­νη διαδικασία.
Συνέλευση φοιτητών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ για τις καταλήψεις εναντίον του νομοσχεδίο­υ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Η κατάληψη αντίκειται ρητώς σε συγκεκριμέ­νη διάταξη του νόμου για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων, ωστόσο ουδέποτε έχει εφαρμοστεί η προβλεπόμε­νη διαδικασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece