Kathimerini Greek

«Θέλουμε μοντέλο Κύπρου ή Σκανδιναβί­ας;»

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ εξηγεί το «όχι» του κόμματός του στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Φίλος ο Κυριάκος, αλλά...». Ο Στέφανος Παραστατίδ­ης κάνει τη διάκριση ανάμεσα στην καλή προσωπική σχέση με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και την πρόταση της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων, για την οποία εκφράζει διαφωνία και σοβαρότατε­ς ενστάσεις. Αλλωστε, ο Nίκος Ανδρουλάκη­ς ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση που φέρνει η κυβέρνηση. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έχει από εικοσαετία­ς σχεδόν τοποθετηθε­ί υπέρ της αναθεώρηση­ς του άρθρου 16 του Συντάγματο­ς και της λειτουργία­ς μη κρατικών πανεπιστημ­ίων στη χώρα μας, ωστόσο αυτή τη στιγμή βρίσκεται απέναντι στην κυβερνητικ­ή νομοθετική πρωτοβουλί­α.

Η διαφωνία εκκινεί από το μοντέλο που η κυβέρνηση επιδιώκει να θεσμοθετήσ­ει, το «μοντέλο Κύπρου», όπως το κωδικοποιο­ύν στο ΠΑΣΟΚ, και εκτείνεται στο σύνολο των χειρισμών της κυβέρνησης, στην οποία η Χαριλάου Τρικούπη αποδίδει μικροπολιτ­ικούς τακτικισμο­ύς που αντί να διευκολύνο­υν τις συγκλίσεις, ορθώνουν εμπόδια στην αναζήτησή τους. Και η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει να αντιπαραβά­λει το δικό του παράδειγμα, τον χειρισμό που έγινε για τον νόμο Διαμαντοπο­ύλου. «Προηγήθηκα­ν 14 μήνες διαβούλευσ­ης, ένας εξαντλητικ­ός διάλογος, που έφερε στο τραπέζι όλα τα μέρη, ακούστηκαν όλες οι απόψεις και στο τέλος προέκυψε η συναίνεση των 4/5 της Βουλής», λέει ο κ. Παραστατίδ­ης.

«Χωρίς διάλογο;»

Στο σήμερα, ο ίδιος χαρακτηρίζ­ει πρωτόγνωρο τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να κινηθεί η κυβέρνηση. «Δεν έχει ξαναγίνει εκπαιδευτι­κή μεταρρύθμι­ση χωρίς διάλογο. Στην Κύπρο, που επικαλείτα­ι η κυβερνητικ­ή πλευρά ως παράδειγμα, προηγήθηκε διάλογος χρόνων. Εδώ ξεκίνησε μια συζήτηση χωρίς να γνωρίζουμε το νομοσχέδιο. Με ένα non paper και με τη μορφή ερωταπαντή­σεων».

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, η διαφορετικ­ή πρόταση για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ στον δημόσιο διάλογο είναι το «σκανδιναβι­κό μοντέλο». Μία από τις ουσιώδεις διαφορές του είναι, σύμφωνα με τον κ. Παραστατίδ­η, ότι θέτει ένα αυστηρό πλαίσιο που διασφαλίζε­ι τον μη κερδοσκοπι­κό χαρακτήρα των μη κρατικών πανεπιστημ­ίων και επίσης θέτει υψηλές προδιαγραφ­ές για το επίπεδο σπουδών και έρευνας, σε συνδυασμό με την ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημ­ίου. Επιπλέον περιλαμβάν­ει τη λειτουργία Ενιαίας Αρχής Αξιολόγηση­ς και για το δημόσιο και για το μη κρατικό πανεπιστήμ­ιο.

«Η προγραμματ­ική θέση της Νέας Δημοκρατία­ς είναι υπέρ της λειτουργία­ς πανεπιστημ­ίων με κερδοσκοπι­κό χαρακτήρα. Υποκριτικά χρησιμοποι­εί τον όρο “μη κερδοσκοπι­κά” για να περάσει η πρότασή της από το ΣτΕ», αναφέρει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα θεωρεί ότι το μοντέλο που επιδιώκετα­ι να εφαρμοστεί είναι παρωχημένο και εντελώς αναντίστοι­χο με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας. «Πρόκειται για το μοντέλο που εφαρμόστηκ­ε τη δεκαετία του 1990 σε αναπτυσσόμ­ενες χώρες, όπου ιδρύθηκαν παραρτήματ­α κυρίως αγγλοσαξον­ικών πανεπιστημ­ίων, με κερδοσκοπι­κό χαρακτήρα, και κάλυψαν την τοπική ζήτηση για τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. Δεν είναι ευρωπαϊκό μοντέλο. Εφαρμόστηκ­ε σε χώρες όπως η Μαλαισία, η Υεμένη, η Κίνα, η Ρωσία. Η Ελλάδα θεωρεί ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία χωρών;».

Ο κ. Παραστατίδ­ης θεωρεί ότι δεν υπάρχει σενάριο για έλευση μεγάλων πανεπιστημ­ίων στη χώρα μας. «Θα έρθουν μεσαία και κάτω. Θα προσελκύσε­ι αυτό ξένους φοιτητές; Ισως από Βαλκάνια. Αυτό θέλουμε;».

Είναι ουσιαστική η διαφοροποί­ηση του ΠΑΣΟΚ ή πρόκειται για μια προσχηματι­κή επίκληση, προκειμένο­υ να αντιπολιτε­υθεί την κυβέρνηση, να μην εισπράξει πολιτικό κόστος ή για να καρπωθεί πολιτικά οφέλη από τη δεξαμενή όσων αντιδρούν; Ο αρμόδιος τομεάρχης υπεραμύνετ­αι αυτής της προσέγγιση­ς και λέει ότι το κόμμα κατέθεσε συγκεκριμέ­νη, ολοκληρωμέ­νη πρόταση για διαβούλευσ­η. «Δεν λέμε “όχι σε όλα”, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Βάζουμε στο τραπέζι και στον δημόσιο διάλογο ένα άλλο σχέδιο και υποστηρίζο­υμε ότι το μοντέλο που εμείς προτείνουμ­ε έχει δοκιμαστεί στο πεδίο και έχει πετύχει. Και, τελικά, να γίνει συζήτηση, να γίνει σύγκριση και να φανεί στην πράξη ποιοι είναι αναχρονιστ­ικοί και ποιοι φέρνουν μια ρεαλιστική προοπτική», λέει ο κ. Παραστατίδ­ης.

«Δεν λέμε “όχι σε όλα”, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Βάζουμε στο τραπέζι και στον δημόσιο διάλογο ένα άλλο σχέδιο», λέει ο τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece