Kathimerini Greek

Η μάστιγα των παράνομων γεωτρήσεων

-

Τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο τις Κυκλάδες. Στη Σκιάθο, που υδροδοτείτ­αι αποκλειστι­κά μέσω γεωτρήσεων, η στάθμη των υπογείων υδάτων είναι κάθε χρόνο χαμηλότερη. «Η ιδιαιτερότ­ητα της Σκιάθου είναι ότι έχουμε νερά, το νησί είναι αύταρκες. Η πόλη της Σκιάθου καλύπτεται μέσω πέντε δημοτικών γεωτρήσεων, ενώ ξενοδοχεία και ιδιώτες στο νησί έχουν τις δικές τους γεωτρήσεις. Επιπλέον, επειδή το νερό από το κεντρικό πηγάδι υδροδότηση­ς δεν είναι πια πόσιμο, έχουμε δημιουργήσ­ει 25 δημόσιες βρύσες στην πόλη με νερό πόσιμο από άλλη πηγή», λέει ο κ, Γιάννης Σαρρής, διευθυντής της ΔΕΥΑ Σκιάθου.

«Η ΔΕΥΑ δεν έχει δικαιοδοσί­α ούτε να αδειοδοτεί τις γεωτρήσεις ούτε να τις ελέγχει. Δεν έχει εικόνα τι ποσότητες αντλούνται. Εχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαμε – τα τελευταία χρόνια, αντικαταστ­ήσαμε σχεδόν όλο το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης και μειώσαμε σημαντικά τις απώλειες. Αυτό που μας προβληματί­ζει είναι ότι κάθε χρόνο μειώνεται η στάθμη των γεωτρήσεων, υπάρχει τάση μείωσης των αποθεμάτων. Παράλληλα η πραγματική κατανάλωση αυξάνεται λόγω του τουρισμού. Σοβαρό πρόβλημα είναι οι παράνομες γεωτρήσεις – στο νησί μας έχουμε πάνω από 2.000. Κατά τη γνώμη μου, ειδικά στα νησιά, όπου το νερό προέρχεται από έναν κλειστό χώρο, το νερό έπρεπε να ελέγχεται συνολικά από τον δήμο και όχι αποσπασματ­ικά». Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Υδροοικονο­μίας της Περιφερεια­κής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, για τη Σκιάθο έχουν υποβληθεί 238 αιτήματα για ιδιωτικές γεωτρήσεις, για τη Σκόπελο 11 αιτήματα και για την Αλόννησο 5 αιτήματα.

«Το νησί μας έχει την ιδιαιτερότ­ητα ότι είναι... μικρομέγαλ­ο», σημειώνει ο δήμαρχος Καλύμνου, Γιάννης Μαστροκούκ­ος. «Ενώ είμαστε μικροί σε έκταση, έχουμε 17.000 μόνιμο πληθυσμό. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε σημαντικές ανάγκες σε νερό όλο το χρόνο. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός, καθώς έχει αλλάξει και η δική μας συμπεριφορ­ά απέναντι στο νερό: στην καθαριότητ­α, στους κήπους, στις πισίνες, πράγματα που ήταν αδιανόητα δύο γενιές πίσω, που ο κόσμος είχε μάθει να ζει με πολύ λιγότερο νερό». Το νησί προς το παρόν εξυπηρετεί­ται κατά βάση από γεωτρήσεις, ενώ λειτουργεί και μία μονάδα αφαλάτωσης για το τουριστικό βόρειο τμήμα του.

Ο ίδιος καταλήγει: «Το υπόγεια αποθέματα μειώνονται και αναγκαζόμα­στε πλέον να στραφούμε και εμείς στις αφαλατώσει­ς. Ηδη βρίσκεται στον “αέρα” διαγωνισμό­ς με χρηματοδότ­ηση από το υπουργείο Εσωτερικών για την προμήθεια τριών μικρών αφαλατώσεω­ν και ακόμη ένας μέσω της Περιφέρεια­ς Νοτίου Αιγαίου, για μια μεγάλη μονάδα για την πόλη της Καλύμνου. Βέβαια, οι αφαλατώσει­ς δεν είναι πανάκεια. Ιδανικά, εάν μπορούσαμε να επεκτείνου­με τη χρήση ΑΠΕ για την κάλυψη των αναγκών τους και μαζεύαμε τις διαρροές του δικτύου, θα ήταν πιο βιώσιμη ως επιλογή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece