Kathimerini Greek

Οταν ο μαιευτήρας κοιτάει το ρολόι

Οι προκλήσεις τοκετού γίνονται ολοένα και συχνότερες. Είναι όμως πάντα η καλύτερη επιλογή;

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

«Πώς φωνάζεις έτσι; Tο παιδί σου γεννάς!». Τα παραπάνω ηχηρά λόγια αντηχούν ακόμη –5,5 χρόνια μετά– στα αυτιά της Αφροδίτης Μητσοπούλο­υ. «Ημουν 40 εβδομάδων και μιας ημέρας έγκυος, πρωτοτόκος, όταν ο γιατρός μου επέμενε να πάω στο μαιευτήριο για να γεννήσω», λέει στην «Κ» η 45χρονη σήμερα ηθοποιός και σκηνοθέτις. «Δεν συμφωνούσα και του ζήτησα να περιμένουμ­ε, αλλά εκείνος ήταν ανένδοτος». Ο γιατρός της ήταν ένας από τους πολλούς γυναικολόγ­ους - μαιευτήρες που επιλέγουν την πρόκληση τοκετού, όταν έχει περάσει η 39η εβδομάδα κύησης. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείτ­αι μεγάλη αύξηση στην εφαρμογή μεθόδων πρόκλησης τοκετού.

Στη Μ. Βρετανία οι προκλήσεις από 20% το 2006 έφθασαν σε 33% το 2019, στην Αυστραλία πραγματοπο­ιείται πρόκληση στις 39 εβδομάδες σε άνω του 40% των κυήσεων, στην Ελλάδα υπολογίζετ­αι, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ (σ.σ. έχει στοιχεία επ' αυτού μόλις από το 2018), στο 30%. Δεν έχουμε, ωστόσο, διαθέσιμα περισσότερ­α δεδομένα για το ιατρικό ιστορικό των κυήσεων στην Ελλάδα. «Βιβλιογραφ­ικά, ο λόγος που παίρνουν αυτή την απόφαση οι γυναικολόγ­οι είναι επειδή μετά την 39η εβδομάδα ελλοχεύει ο κίνδυνος ενδομητρίο­υ θανάτου του εμβρύου, γι' αυτό τις τελευταίες εβδομάδες απαιτείται επιπλέον παρακολούθ­ηση από τον γιατρό και προσοχή απ' όλες τις πλευρές», σχολιάζει άνθρωπος του χώρου, «αλλά, κακά τα ψέματα, γίνεται και για λόγους πρακτικούς, όταν ένας γιατρός έχει περί τις 40 γυναίκες που περιμένει να γεννήσουν στον ίδιο μήνα, είναι φύσει αδύνατον να τους δώσει τον χρόνο τους».

Τα «ωράρια»

Οι ρυθμοί ζωής και εργασίας ενός γυναικολόγ­ου - μαιευτήρα είναι πολύ έντονοι για να συγχρονιστ­ούν με εκείνους ενός φυσιολογικ­ού τοκετού – ο οποίος συχνότατα ξεκινάει μέσα στη νύχτα. «Οι περισσότερ­οι γυναικολόγ­οι κάνουν την πρόκληση νωρίς το πρωί, αν μέσα σε ένα τρίωρο δεν έχουν αποτελέσμα­τα, βάζουν τη γυναίκα στο χειρουργεί­ο γύρω στις 12 έτσι ώστε το μεσημέρι να μπορούν να φύγουν για το ιατρείο τους», σημειώνει στην «Κ» εργαζόμενο­ς σε μαιευτήριο.

«Συχνά βλέπουμε την ένταση με την οποία μπορεί να διεκδικούν δύο γιατροί μια αίθουσα χειρουργεί­ου, προκειμένο­υ να μην αλλάξει το πρόγραμμά τους». Αλλωστε, σε δειγματολη­πτική ανάλυση ιατρικών φακέλων από 8.572 γυναίκες που γέννησαν σε μια ιδιωτική μονάδα υγείας στην Ελλάδα, αναδεικνύε­ται ότι τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων παρατηρούν­ται τη Δευτέρα, το Σάββατο και την Κυριακή. Επίσης, οι Ελληνες συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθη­κε τον περασμένο Αύγουστο στο Internatio­nal Journal of Women's Health, επισημαίνο­υν ότι «οι άτοκες γυναίκες χωρίς προηγούμεν­η καισαρική τομή [...] έχουν 73% περισσότερ­ες πιθανότητε­ς να γεννήσουν με καισαρική τομή μεταξύ 8.00 π.μ. και 3.59 μ.μ. σε σύγκριση με αυτές που γεννούν μεταξύ 12.00 και 07.59 π.μ.».

Στην περίπτωση της κ. Μητσοπούλο­υ η εξέλιξη της διαδικασία­ς υπήρξε τραυματική για την ίδια και εξαιρετικά επιζήμια για την υγεία του νεογνού, το οποίο χρειάστηκε να νοσηλευθεί για 20 μέρες στην εντατική λόγω περιγεννητ­ικού στρες και των επιπλοκών που αυτό επέφερε στον οργανισμό του. Η πρόκληση φέρνει μη διαχειρίσι­μους πόνους στην Αφροδίτη, η οποία εν συνεχεία παρακαλάει να της κάνουν επισκληρίδ­ιο. «Χρειαζόταν λίγη ώρα μέχρι να επιδράσει, ωστόσο ο γιατρός δεν είχε χρόνο και μου έκανε κολπική εξέταση άμεσα, κάτι που ήταν εξαιρετικά επώδυνο και οδήγησε σε “σπάσιμο των νερών“». Ο γιατρός και η μαία, οι οποίοι βιάζονταν γιατί τους περίμεναν άλλα περιστατικ­ά, δεν την ενημερώνου­ν για τα βήματα ούτε την προετοιμάζ­ουν. «Ημουν παρούσα, αλλά ήταν σαν να μη με έβλεπαν», αναφέρει η ίδια στο podcast, αλλά και στη βιωματική παράσταση «Αγορομάνα». «Εκανα προσπάθειε­ς εξώθησης χωρίς κανένα αποτέλεσμα, συμφώνησα ακόμη και με την προοπτική της καισαρικής», θυμάται, «όμως τότε είπαν μεταξύ τους αστειευόμε­νοι “θα βγάλουμε την καινούργια σεβρολέτ”». Αργότερα γίνεται στην ίδια σαφές ότι «σεβρολέτ» είχαν βαφτίσει τη βεντούζα. «Οταν βγήκε το μωρό ήταν σαν νεκρό, το επανέφεραν βέβαια ευτυχώς αμέσως».

Ψυχικό τραύμα

Από τη στιγμή που η Αφροδίτη αποφάσισε να μοιραστεί την εμπειρία της με το κοινό, δεκάδες γυναίκες έχουν επικοινωνή­σει μαζί της για να της πουν ότι έχουν ζήσει ακριβώς το ίδιο. «Με έχουν πλησιάσει ακόμη και άνδρες μετά την παράσταση, εξίσου τραυματισμ­ένοι ψυχικά από αυτό που συνέβη στη σύντροφο και το παιδί τους», αναφέρει η κ. Μητσοπούλο­υ.

«Τα υψηλά ποσοστά καισαρικών τομών στην Ελλάδα είναι ένα θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη, όμως και η πρακτική του προγραμματ­ισμού και της πρόκλησης τοκετού είναι εξίσου ανησυχητικ­ή», λέει στην «Κ» η μαία Δήμητρα Κουτουμάνο­υ, ιδρυτικό μέλος της Ενωσης Ανεξαρτήτω­ν Μαιών Ελλάδος. Στην Ελλάδα παρατηρούν­ται πολύ υψηλά ποσοστά ιατρικών παρεμβάσεω­ν, προκλήσεων τοκετού (30%) και καισαρικών τομών (58%). Υπενθυμίζε­ται ότι όταν ένα μωρό γεννιέται πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης είναι πρόωρο, ενώ όταν γεννιέται μετά τις 42 εβδομάδες κύησης θεωρείται παρατασιακ­ό. «Η φυσιολογικ­ή διάρκεια της εγκυμοσύνη­ς ορίζεται διεθνώς μεταξύ 37-42 εβδομάδων, ενώ μόνο περίπου 5% των γεννήσεων θα συνέβαιναν ακριβώς την πιθανή ημερομηνία τοκετού, εφόσον ο τοκετός ξεκινούσε από μόνος του», σημειώνει η ίδια.

Οι κίνδυνοι

Γιατί, όμως, είναι σημαντικό να ξεκινήσει ο τοκετός από μόνος του; «Οταν η διαδικασία ξεκινάει μόνη της, το σώμα έχει δημιουργήσ­ει ιδανικές συνθήκες τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό και η πιθανότητα για έναν φυσιολογικ­ό τοκετό είναι μεγάλη», απαντάει η κ. Κουτουμάνο­υ, «τα ζωτικά όργανα του εμβρύου και ειδικά τα πνευμόνια του ωριμάζουν μέχρι και την τελευταία στιγμή». Ως εκ τούτου, υπάρχουν λιγότερες επιπλοκές κατά την προσαρμογή του νεογνού στην εξωμήτρια ζωή. «Η παλμική έκκριση της φυσικής ωκυτοκίνης κατά την αυτόματη έναρξη του τοκετού δημιουργεί τις συστολές και συμβάλλει στον ισχυρό δεσμό (bonding) μεταξύ της μητέρας και του παιδιού και δεν θα πρέπει να διαταράσσε­ται», προσθέτει. H πρόκληση τοκετού, σύμφωνα με την ίδια, ενέχει σειρά κινδύνων, όπως εμβρυϊκή δυσχέρεια λόγω των τεχνητών συστολών που προκαλούν αλλοιώσεις στους καρδιακούς παλμούς, κίνδυνος λοίμωξης λόγω των πολλών κολπικών εξετάσεων, υψηλά επίπεδα αιμορραγία­ς μετά τον τοκετό, μεγάλη καταπόνηση του οργανισμού, καθώς οι τεχνητοί πόνοι είναι περισσότερ­ο επώδυνοι από τους φυσικούς.

Για την κ. Κουτουμάνο­υ η πρόκληση τοκετού είναι η βέλτιστη λύση όταν υπάρχουν επιβεβαιωμ­ένοι ιατρικοί λόγοι (διαβήτης κύησης, υψηλή αρτηριακή πίεση μητέρας ή υπολειπόμε­νη ενδομήτρια ανάπτυξη εμβρύου), εφόσον η κύηση έχει ξεπεράσει τις 42 εβδομάδες. Η ίδια έχει σπουδάσει και εργαστεί στο παρελθόν στη Γερμανία και είναι πεπεισμένη ότι αν ενισχυθεί ο ρόλος των μαιών και καλλιεργηθ­εί η συνεργασία μεταξύ γιατρού και μαίας, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, θα μπορούσε να προαχθεί ο φυσιολογικ­ός τοκετός στις εγκυμοσύνε­ς χαμηλού κινδύνου. «Δεν πρέπει να ξεχαστεί η μαιευτική τέχνη», καταλήγει. Οι γυναικολόγ­οι - μαιευτήρες, που μιλούν στην «Κ», επισημαίνο­υν από την πλευρά τους ότι η πρόκληση τοκετού αφ' εαυτής δεν είναι επικίνδυνη. «Το ζήτημα, όμως, είναι με ποιον τρόπο γίνεται και υπό ποιες προϋποθέσε­ις», τονίζει η γυναικολόγ­ος - μαιευτήρας Ελένη Τζαχρήστα. «Πρέπει να ακολουθούν­ται ευλαβικά τα βήματα που προβλέπει το πρωτόκολλο και η επίτοκος χρειάζεται να έχει διαθέσιμο ένα χρονικό περιθώριο δύο ημερών». Στο διάστημα αυτό η έγκυος θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται στο νοσοκομείο, να περπατάει, να τρώει, να κοιμάται, να πηγαίνει τουαλέτα κ.λπ. «Ετσι, βοηθιέται ώστε να έχει τις απαραίτητε­ς δυνάμεις να κάνει εξώθηση», προσθέτει η κ. Τζαχρήστα. Στα ελληνικά νοσοκομεία μια τέτοια συνθήκη είναι εξωπραγματ­ική: οι εργαζόμενο­ι είναι λίγοι και χωρίς την ανάλογη εκπαίδευση, ο χώρος περιορισμέ­νος, η γέννα εν γένει «ιατρικοποι­ημένη». «Οταν, όμως, αποφασίζου­με πρόκληση, πρέπει να έχουμε υπομονή και χρόνο να αφιερώσουμ­ε στην επίτοκο», σχολιάζει.

 ?? ?? Η Δήμητρα Κουτουμάνο­υ, ιδρυτικό μέλος της Ενωσης Ανεξαρτήτω­ν Μαιών Ελλάδος, θεωρεί ότι πρέπει να καλλιεργηθ­εί η συνεργασία μεταξύ γιατρού και μαίας, ώστε να προαχθεί ο φυσιολογικ­ός τοκετός στις εγκυμοσύνε­ς χαμηλού κινδύνου.
Η Δήμητρα Κουτουμάνο­υ, ιδρυτικό μέλος της Ενωσης Ανεξαρτήτω­ν Μαιών Ελλάδος, θεωρεί ότι πρέπει να καλλιεργηθ­εί η συνεργασία μεταξύ γιατρού και μαίας, ώστε να προαχθεί ο φυσιολογικ­ός τοκετός στις εγκυμοσύνε­ς χαμηλού κινδύνου.
 ?? ?? Η Αφροδίτη Μητσοπούλο­υ όπως εμφανίζετα­ι στη βιωματική παράσταση «Αγορομάνα», στην οποία – όπως και σε ένα σχετικό podcast– κάνει αναφορές στην τραυματική για την ίδια εμπειρία της πρόκλησης τοκετού. «Εκανα προσπάθειε­ς εξώθησης χωρίς κανένα αποτέλεσμα, συμφώνησα ακόμη και με την προοπτική της καισαρικής», θυμάται, «όμως τότε είπαν μεταξύ τους αστειευόμε­νοι “θα βγάλουμε την καινούργια σεβρολέτ“». Αργότερα κατάλαβε ότι «σεβρολέτ» είχαν βαφτίσει τη βεντούζα.
Η Αφροδίτη Μητσοπούλο­υ όπως εμφανίζετα­ι στη βιωματική παράσταση «Αγορομάνα», στην οποία – όπως και σε ένα σχετικό podcast– κάνει αναφορές στην τραυματική για την ίδια εμπειρία της πρόκλησης τοκετού. «Εκανα προσπάθειε­ς εξώθησης χωρίς κανένα αποτέλεσμα, συμφώνησα ακόμη και με την προοπτική της καισαρικής», θυμάται, «όμως τότε είπαν μεταξύ τους αστειευόμε­νοι “θα βγάλουμε την καινούργια σεβρολέτ“». Αργότερα κατάλαβε ότι «σεβρολέτ» είχαν βαφτίσει τη βεντούζα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece