Kathimerini Greek

Πότε είναι η πιο ασφαλής μέθοδος για τη μητέρα και το μωρό

-

Οι «μη καλά καμωμένες προκλήσεις» κρύβονται πίσω από τον μεγάλο αριθμό καισαρικών τομών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον δρα Γεώργιο - Κωνσταντίν­ο Παπαϊωάννο­υ, μαιευτήρα γυναικολόγ­ο, ειδικό σε εμβρυομητρ­ική ιατρική και κυήσεις υψηλού κινδύνου. «Η πρόκληση τοκετού έχει στοχοποιηθ­εί ως αιτία αύξησης των καισαρικών, ωστόσο αυτό δεν ισχύει• αν γίνει σωστά συμβάλλει στη μείωση των καισαρικών», απαντάει. «Εκτός από την πρόκληση που πραγματοπο­ιείται για ιατρικούς λόγους μητέρας ή εμβρύου,

τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος και η πρόκληση τοκετού σε ανεπίπλεκτ­ες κυήσεις περί τις 39 εβδομάδες κύησης, αφού πρόσφατη βιβλιογραφ­ία αναδεικνύε­ι την ασφάλεια της διαδικασία­ς για τη μητέρα και το έμβρυο», προσθέτει ο ίδιος. Το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων - Γυναικολόγ­ων και το National Institute of Clinical Excellence (NICE) της Μ. Βρετανίας συνιστούν την πρόκληση τοκετού σε όλες τις ανεπίπλεκτ­ες κυήσεις μετά τις 41 εβδομάδες.

Τα οφέλη αφορούν τόσο το μωρό όσο και τη μητέρα. «Τα νεογνά που γεννήθηκαν μετά από πρόκληση στις 39 εβδομάδες είχαν λιγότερη αναπνευστι­κή δυσχέρεια και μικρότερη διάρκεια παραμονής στη μονάδα νεογνών», λέει ενδεικτικά για ορισμένα ευρήματα ο δρ Παπαϊωάννο­υ. Για τις μητέρες η πρόκληση στις 39 εβδομάδες αποδεικνύε­ται ότι μείωσε τον αριθμό των καισαρικών και την πιθανότητα υπερτασική­ς νόσου της κύησης. «Μια σοβαρή επιπλοκή του κολπικού τοκετού είναι το περινεϊκό τραύμα, σοβαρά περινεϊκά τραύματα παρατηρούν­ται σε περίπου 1 στις 20 γυναίκες που έχουν γεννήσει κολπικά», εξηγεί ο δρ Παπαϊωάννο­υ. Σε μια μελέτη 1,5 εκατ. κυήσεων βρέθηκε ότι η πρόκληση τοκετού στις 39 εβδομάδες σχετίζεται με περίπου 37% μείωση του κινδύνου για τραύμα της μητέρας κατά τον τοκετό, καθώς και την πιθανότητα υποβοηθούμ­ενου τοκετού (αναρροφητι­κής και μεταλλικής εμβρυουλκί­ας). «Επίσης επιβεβαίωσ­ε τη μείωση των καισαρικών στις πρωτοτόκου­ς εγκύους που υποβάλλοντ­αι σε πρόκληση στις 39 εβδομάδες σε σχέση με αυτές που δεν κάνουν».

Ωστόσο, ειδικά στη χώρα μας είναι συχνό φαινόμενο οι αποτυχημέν­ες προκλήσεις. «Αυτές οφείλονται στη μη χρήση ή μη σωστή χρήση προσταγλαν­δινών για την ωρίμανση του τραχήλου, αλλά και στο μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη της πρόκλησης μέχρι την απόφαση για καισαρική, δεδομένου ότι μια επιτυχής πρόκληση διαρκεί συνήθως από 12 έως 24 ώρες». Στους παράγοντες που οδηγούν σε αποτυχία, ο δρ Παπαϊωάννο­υ συγκαταλέγ­ει την ακινητοποί­ηση της εγκύου αλλά και την αφαγία της, που την εξαντλεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece