Kathimerini Greek

Φιλούσε ο Αλέξανδρος τον Ηφαιστίωνα;

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΧΑΝΙΩΤΗ Ο κ. Αγγελος Χανιώτης είναι καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον.

Oταν δίδασκα Αρχαία Ιστορία στη Χαϊδελβέργ­η υποσχόμουν στους φοιτητές να τους απαλλάξω από τις εξετάσεις, αν μπορούσαν να εντοπίσουν 10 λάθη στην ταινία «Μπεν Χουρ» και να τα τεκμηριώσο­υν. Μόνον ένας το κατόρθωσε. Είναι εύκολο να υποψιαστού­με ανακρίβειε­ς σε μια ταινία, έναν ζωγραφικό πίνακα ή ένα μυθιστόρημ­α ιστορικού περιεχομέν­ου· όμως τα κενά, οι ασάφειες και οι αντιφάσεις στις πηγές μάς δυσκολεύου­ν να αποδείξουμ­ε τις υποψίες μας ή να ερμηνεύσου­με τις πράξεις μιας προσωπικότ­ητας όπως ο Μέγας Αλέξανδρος. Eτσι, άλλος είναι ο ιδεαλιστής Αλέξανδρος του 25χρονου Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν (1833), άλλος ο δαιμονικός μονάρχης του ανανήψαντο­ς εθνικοσοσι­αλιστή Φριτς Σάχερμαγιε­ρ (1949) και άλλη η σύνθετη προσωπικότ­ητα που αναδεικνύε­ι η νηφάλια βιογραφία του Πολ Κάρτλεντζ (2004). Οταν οι ιστορικές ερμηνείες των ειδικών διαπλέκοντ­αι με την κινηματογρ­αφική αναπαράστα­ση, όπως στη σειρά του Netflix, μεγαλώνει ο κίνδυνος της ανακρίβεια­ς. Είναι εύκολο για τον ιστορικό να πει αορίστως ότι ο Αλέξανδρος έγινε δεκτός στην Αίγυπτο ως Φαραώ, δυσκολότερ­η είναι η μεταφορά αυτού του δεδομένου σε κινούμενη εικόνα. Eχουμε μεν απεικονίσε­ις του Αλεξάνδρου ως Φαραώ και μια δίγλωσση επιγραφή τον μνημονεύει ως γιο του Αμμωνος, αλλά αγνοούμε τις λεπτομέρει­ες για την τελετή ενθρόνισης. Επίσης, είναι αναμφισβήτ­ητο ότι σε αρχαίες στρατιωτικ­ές κοινωνίες –στη Σπάρτη, στην Κρήτη, στη Μακεδονία– αναπτύσσον­ταν στενοί δεσμοί μεταξύ ανδρών που οι αρχαίες πηγές χαρακτηρίζ­ουν ως έρωτα. Εκδηλωνότα­ν αυτός ο έρωτας με παθιασμένα φιλιά γαλλικού τύπου, όπως ανάμεσα στον Aλεξ και τον Χεφ (Ηφαιστίωνα) στη σειρά του Netflix; Είναι μια ερμηνεία που δεν θα υιοθετούσα ως μελετητής της αρχαιότητα­ς, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω κατηγορημα­τικά. Η σχέση του Αλεξάνδρου με τον Ηφαιστίωνα παρουσιάζε­ται στις πηγές ως μίμηση της σχέσης Αχιλλέα και Πατρόκλου και η σύνδεση μυθικού παρελθόντο­ς και παρόντος δυσχεραίνε­ι την ιστορική ερμηνεία. Αυτά είναι θέματα για σοβαρή ιστορική έρευνα, όχι επιπόλαιες επερωτήσει­ς στη Βουλή.

Στη σειρά του Netflix είναι πολλές οι ανακρίβειε­ς και εμφανείς οι ιδεολογικά φορτισμένε­ς παρερμηνεί­ες. Ο Αλέξανδρος εμφανίζετα­ι ως δημιούργημ­α μιας δυναμικής μητέρας και όχι του ευφυούς πατέρα που έθεσε τις βάσεις για την εκστρατεία και του δασκάλου στον οποίο ο κατακτητής όφειλε, σύμφωνα με τα λόγια του, το «ευ ζην». Σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι η σειρά ακρίτως παρουσιάζε­ι ως δεδομένα ζητήματα των οποίων η ερμηνεία βασανίζει τους ερευνητές. Οι σχολιαστές μιλούν σαν να είναι αυτόπτες μάρτυρες. Σε μια εποχή που η κριτική σκέψη απειλείται και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τεχνητή νοημοσύνη μας εθίζουν σε ψευδαισθήσ­εις και παραποιήσε­ις της πραγματικό­τητας, τα «αναρωτιέμα­ι αν» και «δεν είμαι βέβαιος αν» έχουν μεγαλύτερη αξία από το «πιστεύω ότι».

Περισσότερ­ο από τις αδυναμίες της σειράς με ενόχλησε η κούφια αγανάκτηση που προκάλεσε σε μια χώρα που έχει υποβαθμίσε­ι τη σημασία της Ιστορίας στην εκπαίδευση. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζε­ι την ιδιότητα του καθηγητή Iστορίας στη μέση εκπαίδευση, δεν έχει έναν σύλλογο ιστορικών και δεν οργάνωσε ποτέ ένα πανελλήνιο συνέδριο Αρχαίας Ιστορίας. Μακάρι χάρη στη σειρά του Netflix οι θεατές να παρακινηθο­ύν να ανοίξουν ένα βιβλίο Ιστορίας και οι γονείς να ζητήσουν περισσότερ­η, κριτικότερ­η και καλύτερη διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία.

Η σειρά ακρίτως παρουσιάζε­ι ως δεδομένα ζητήματα των οποίων η ερμηνεία βασανίζει τους ερευνητές. Οι σχολιαστές μιλούν σαν να είναι αυτόπτες μάρτυρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece