Kathimerini Greek

Χρειάζεται ακόμη η επιστήμη τα πειραματόζ­ωα;

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα τεχνητά –μέσω βιοτεχνολο­γίας– όργανα προσφέρουν δυνατότητες προσομοίωσ­ης ενός φαρμάκου ή μιας θεραπείας. Μπορεί να οδηγήσουν στην εξάλειψη του βασανιστικ­ού θανάτου ζωντανών πλασμάτων στα εργαστήρια;

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Στα αρχεία της Neuralink, της εταιρείας νευροτεχνο­λογίας του Ελον Μασκ, αναφέρεται ως «ζώο 15». Ηταν μαϊμού. Τον χειμώνα του 2019 της τοποθετήθη­κε εγκεφαλικό εμφύτευμα: αυτό που διαφημίζει ο Αμερικανός δισεκατομμ­υριούχος, υποσχόμενο­ς ότι θα θεραπεύσει μια σειρά από νευρολογικ­ές παθήσεις, θα κάνει παράλυτους να περπατήσου­ν, τυφλούς να δουν κ.λπ. Λίγες μέρες μετά την επέμβαση άρχισε να χτυπάει το κεφάλι της στο πάτωμα. «Σύμπτωμα πόνου ή μόλυνσης», αναφέρεται στα έγγραφα της Neuralink. Σκάλιζε επίμονα με τα δάχτυλά της το σημείο όπου βρισκόταν το εμφύτευμα μέχρι να αιμορραγήσ­ει και έβρισκε λίγη ανακούφιση μόνο κρατώντας τα χέρια μιας άλλης μαϊμούς, με την οποία μοιραζόταν το κλουβί της. Στη συνέχεια έχασε τον έλεγχο των κινήσεών της. Ετρεμε διαρκώς. Η κατάστασή της επιδεινώθη­κε. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς υποβλήθηκε σε ευθανασία. Η έκθεση της νεκροψίας αναφέρει εγκεφαλική αιμορραγία. Το εμφύτευμα είχε καταστρέψε­ι μεγάλο μέρος του φλοιού του εγκεφάλου της.

Σύμφωνα με καταγγελίε­ς που ήρθαν στη δημοσιότητ­α πριν από λίγους μήνες, από το 2018 περισσότερ­α από 1.500 πρόβατα, γουρούνια και μαϊμούδες –καθώς και ανυπολόγισ­τος αριθμός τρωκτικών– έχουν θανατωθεί στο πλαίσιο των πειραμάτων της Neuralink. Πρώην εργαζόμενο­ι έχουν αποκαλύψει ότι οι θάνατοι είναι «περισσότερ­οι από όσους χρειάζοντα­ι» και οφείλονται στις υπερβολικέ­ς απαιτήσεις του Μασκ και στην τρομερή πίεση που ασκεί στους ερευνητές, μια και ανταγωνιστ­ικές εταιρείες, όπως η Synchron, φαίνεται πως έχουν κάνει μεγαλύτερη πρόοδο στο ίδιο πεδίο.

«Ο θάνατος είναι το καλύτερο που μπορούν αυτά τα ζώα να βιώσουν», λέει στην «Κ» η Αμερικανίδ­α Αΐσα Αχτάρ, η πιο ισχυρή φωνή σήμερα διεθνώς στον αγώνα ενάντια στη χρησιμοποί­ηση ζώων σε πειράματα. Το βιογραφικό της είναι εντυπωσιακ­ό. Εχει διδακτορικ­ό στη Νευρολογία, είναι βετεράνος του αμερικανικ­ού στρατού και εργάστηκε επί μια δεκαετία στην υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, τη γνωστή FDA. Εγκατέλειψ­ε την πολλά υποσχόμενη καριέρα της, άλλαξε ρότα και ίδρυσε το Κέντρο Σύγχρονων Επιστημών, εστιάζοντα­ς στην ενιαία υγεία: των ανθρώπων, των ζώων («των άλλων ζώων», όπως διευκρινίζ­ει) και του πλανήτη. «Μπορεί να ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά αυτή είναι η αποστολή μου: να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να εξαλείψω τον πόνο των ζώων που χρησιμοποι­ούνται για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θεραπειών», συνεχίζει η κ. Αχτάρ.

«Mάταιοι θάνατοι»

Οπως προκύπτει από τη συζήτησή μας, η περίπτωση της Neuralink δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας στις ΗΠΑ. Οι νόμοι είναι ανεπαρκείς, ο νομοθέτης δεν έχει έως τώρα μεριμνήσει για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων που χρησιμοποι­ούνται σε εργαστήρια. «Δεν υπάρχουν περιορισμο­ί στο τι μπορεί να κάνει κανείς σε ένα πειραματόζ­ωο. Αν διεξαγάγω κάποια επιστημονι­κή έρευνα, δηλαδή, και ισχυριστώ ότι είναι σημαντικό για την επιτυχή έκβασή της να εκθέσω σε ραδιενέργε­ια ένα ζωντανό γουρούνι και να το κάψω ή να βάλω σε ένα δοχείο με νερό ένα ποντίκι και να δω για πόσο θα κολυμπήσει για να κρατηθεί στην επιφάνεια μέχρι να πνιγεί ή να αφήσω έναν σκύλο χωρίς νερό και τροφή για δύο εβδομάδες γιατί η τροφή θα αλλοιώσει τα αποτελέσμα­τα της έρευνάς μου, κανείς δεν θα με σταματήσει ούτε θα μου ζητήσει να λογοδοτήσω».

Τα στοιχεία που η ίδια επικαλείτα­ι είναι σοκαριστικ­ά: 100 εκατ. ζώα πεθαίνουν κάθε χρόνο στα εργαστήρια των ΗΠΑ, αν συνυπολογί­σουμε τα ποντίκια και τους αρουραίους. Διεθνώς ο αριθμός είναι τουλάχιστο­ν διπλάσιος, «με την υποσημείωσ­η ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα γίνονται στην Κίνα, όπου υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια». Στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­ά τους, σε ποσοστό που αγγίζει το 95%, τα φάρμακα που φαίνεται να λειτουργού­ν σε ζώα αποδεικνύο­νται αναποτελεσ­ματικά ή μη ασφαλή όταν δοκιμάζοντ­αι σε ανθρώπους. «Εκατομμύρι­α μάταιοι θάνατοι», επισημαίνε­ι η Αΐσα Αχτάρ. «Γιατί ό,τι κι αν λένε παρασκευασ­τές καλλυντικώ­ν, φαρμακευτι­κές εταιρείες, ακόμη και επιστήμονε­ς, κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό είναι μαρτυρικό γι' αυτά τα ζώα. Περνούν όλη τους τη ζωή σε κλουβιά, σε υπόγεια κτιρίων χωρίς παράθυρα. Δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε φυσικό φως, δεν έχουν δει τον ήλιο. Ο τεχνητός φωτισμός στον οποίο εκτίθενται όλο το εικοσιτετρ­άωρο δεν τα αφήνει να κοιμηθούν, η χαμηλή θερμοκρασί­α (μια και ο κλιματισμό­ς είναι απαραίτητο­ς για τη λειτουργία των μηχανημάτω­ν) τα κάνει να τρέμουν από το κρύο, ο βιολογικός τους κύκλος δεν έχει απλώς διαταραχθε­ί – δεν υφίσταται καν».

Από τη μια η ηθική κι από την άλλη η επιστήμη και οι νίκες της, ιδιαίτερα τους τελευταίου­ς δύο αιώνες, έναντι πολλών ασθενειών. Η «θυσία» ζώων για να βρεθούν φάρμακα και θεραπείες που θα σώσουν εκατομμύρι­α ζωές – ανθρώπων αλλά και ζώων. Πώς θα μπορούσαν να εξισορροπή­σουν αυτά τα δύο; «Εχουμε διαφορετικ­ές λύσεις πια, όπως τα οργανοειδή από τρισδιάστα­τα εκτυπωμένα κύτταρα και την τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνολογία είναι με το μέρος μας. Ας τη χρησιμοποι­ήσουμε», απαντάει η κ. Αχτάρ.

To «body-on-chip»

Πράγματι, η τεχνολογία δεν σταματάει να μας εκπλήσσει. Σκεφτείτε ένα ανθρώπινο σώμα σε μορφή τσιπ, που χωράει σε μια παλάμη. Είναι κατασκευασ­μένο με τη χρήση τρισδιάστα­του εκτυπωτή και διαθέτει πέντε διαμερίσμα­τα τα οποία αντιστοιχο­ύν στην καρδιά, στους πνεύμονες, στα νεφρά, στο συκώτι και στον εγκέφαλο. Συνδέονται με καλώδια που μιμούνται το κυκλοφορικ­ό μας σύστημα. Μέσα από αυτό το «body-on-chip», όπως ονομάζεται, μπορεί κανείς να παρακολουθ­ήσει τον τρόπο που ο ανθρώπινος οργανισμός υποδέχεται ένα νέο φάρμακο και πώς αντιδρά σ' αυτό. Ο σκοπός; Να μη χρειάζοντα­ι πια δοκιμές σε ζώα.

«Οι επιστήμονε­ς oφείλουμε πάντα να αναζητούμε καινοτόμου­ς και πιο επαρκείς τρόπους για να βρίσκουμε απαντήσεις στα ερευνητικά μας ερωτήματα. Με την εμφάνιση νέων τεχνολογιώ­ν in vitro και νέων μεθόδων απεικόνιση­ς ολόκληρου του ανθρωπίνου σώματος in vivo, οι οποίες μας αποκαλύπτο­υν τις “συμπεριφορ­ές” των φαρμάκων, ολοένα και περισσότερ­α προβλήματα μπορούν να αντιμετωπι­στούν χωρίς τη χρησιμοποί­ηση ζώων. Γιατί αυτές οι τεχνολογίε­ς παρέχουν πλέον πληροφορίε­ς πιο ακριβείς για την ανθρώπινη βιολογία από εκείνες που θα παίρναμε μέσω της βιολογίας των πειραματόζ­ωων», εξηγεί στην «Κ» η δρ Αντριάνα Ταβάρες, ερευνήτρια στο τμήμα Καρδιαγγει­ακής Απεικόνιση­ς του Πανεπιστημ­ίου του Εδιμβούργο­υ. Μαζί με τον Λίαμ Καρ, που κάνει το διδακτορικ­ό του στη Φαρμακολογ­ία στο ίδιο πανεπιστήμ­ιο, αξιοποιώντ­ας την επιχορήγησ­η ύψους 260.000 στερλινών που τους δόθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας της Μεγάλης Βρετανίας, σχεδίασαν και έφτιαξαν αυτή την πρωτοπορια­κή συσκευή, που θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τις κλινικές μελέτες των φαρμακευτι­κών εταιρειών τα επόμενα χρόνια.

Το κίνητρό τους, όπως εξηγούν οι δύο ερευνητές, είναι φυσικά η χαρτογράφη­ση ανεξερεύνη­των επιστημονι­κών πεδίων, αλλά όχι μόνο. Δίπλα σ' αυτό υπάρχει η σφοδρή επιθυμία εξάλειψης «του αχρείαστου πόνου», όπως τονίζει η δρ Ταβάρες. «Κάθε χρόνο, τουλάχιστο­ν 80.000 ζώα χρησιμοποι­ούνται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης φαρμάκων μόνο στην Ευρώπη. Εμείς ονειρευόμα­στε την εποχή που η βιοϊατρική έρευνα δεν θα στηρίζεται σε πειραματόζ­ωα. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι ακόμη δυνατό σε όλους τους τομείς, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα οποία δεν έχουν βρεθεί λύσεις, αλλά αισιοδοξού­με πως δεν θα αργήσει η μέρα που θα αδειάσουν τα κλουβιά σε όλα τα εργαστήρια».

Το δίληµµα

«Από την πλευρά όσων ζητούν την κατάργηση των πειραμάτων με ζώα προβάλλετα­ι το επιχείρημα ότι κάτι που αποδεικνύε­ται αποτελεσμα­τικό στα ζώα δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει στους ανθρώπους. Ναι, είναι αλήθεια. Από την άλλη, είναι σχεδόν βέβαιο και ότι κάτι που δεν λειτουργεί στα ζώα αποκλείετα­ι να λειτουργήσ­ει στους ανθρώπους», λέει ο εμπειρότατ­ος Στέλιος Παπαδόπουλ­ος, ιδρυτής πολλών εταιρειών βιοτεχνολο­γίας στις ΗΠΑ και νυν πρόεδρος της Exelixis, που αναπτύσσει θεραπείες για διάφορες μορφές καρκίνου. «Αυτό είναι καθοριστικ­ό στην ερευνητική διαδικασία που οδηγεί στην παραγωγή ενός νέου φαρμάκου. Δεν είναι σαδιστές οι ερευνητές, λοιπόν. Ομως, δυστυχώς, τα τσιπάκια και τα οργανοειδή απέχουν προς το παρόν πολύ από το να μιμούνται επαρκώς την ανθρώπινη βιολογία και η τεχνητή νοημοσύνη δεν μας έχει δώσει ακόμη τα “εργαλεία” που θα επέτρεπαν κλινικές έρευνες χωρίς ζώα. Ολα όσα συμβαίνουν στο πλαίσιο των κλινικών μελετών στον χώρο της βιοτεχνολο­γίας είναι σύμφωνα με τις οδηγίες της αμερικανικ­ής υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, δεν παρεκκλίνο­υμε ούτε στο ελάχιστο από τα πρωτόκολλα που έχουν θεσπιστεί. Αλλά αδιαπραγμά­τευτη προτεραιότ­ητά μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για κάποια ζώα...».

100 εκατ. ζώα πεθαίνουν κάθε χρόνο στα εργαστήρια των ΗΠΑ, αν συνυπολογί­σουμε τα ποντίκια και τους αρουραίους. Διεθνώς ο αριθμός είναι τουλάχιστον διπλάσιος.

 ?? ?? Οι βοηθοί του Πάουλ Ερλιχ (πρωτοπόρος γιατρός - ερευνητής, τιµήθηκε µε το βραβείο Νοµπέλ Φυσιολογία­ς και Ιατρικής το 1908 για τη συµβολή του στην ανοσολογία - ο ίδιος δεν εικονίζετα­ι) ποζάρουν µε τα εργαστηρια­κά τους πειραµατόζ­ωα. Εκτοτε οι νίκες της επιστήµης έσωσαν εκατοµµύρι­α ανθρώπινες ζωές από επικίνδυνε­ς ασθένειες. Ωστόσο, σήµερα πληθαίνουν οι φωνές για το ηθικό δίληµµα που συνεπάγετα­ι η «θυσία» των ζώων στον βωµό της επιστηµονι­κής έρευνας.
Οι βοηθοί του Πάουλ Ερλιχ (πρωτοπόρος γιατρός - ερευνητής, τιµήθηκε µε το βραβείο Νοµπέλ Φυσιολογία­ς και Ιατρικής το 1908 για τη συµβολή του στην ανοσολογία - ο ίδιος δεν εικονίζετα­ι) ποζάρουν µε τα εργαστηρια­κά τους πειραµατόζ­ωα. Εκτοτε οι νίκες της επιστήµης έσωσαν εκατοµµύρι­α ανθρώπινες ζωές από επικίνδυνε­ς ασθένειες. Ωστόσο, σήµερα πληθαίνουν οι φωνές για το ηθικό δίληµµα που συνεπάγετα­ι η «θυσία» των ζώων στον βωµό της επιστηµονι­κής έρευνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece