Kathimerini Greek

Τι ζητάει ο Πούτιν απ' τη ζωή μας

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Μερικές ημέρες πριν από την εισβολή μόνον οι Αμερικανοί πίστευαν ότι θα γίνει. Η υπόλοιπη Δύση αντιμετώπι­ζε την εισβολή αφ' υψηλού. Ηταν παγιδευμέν­η στα μηνύματα της ρωσικής ηγεσίας που προέτρεπαν τους δυτικούς να προγραμματ­ίσουν χειμερινές διακοπές στην απέραντη χώρα. Δεν υπήρχε περίπτωση πολέμου. Κι όμως ο πόλεμος ξέσπασε σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια. Τα στρατεύματ­α του Πούτιν προήλαυναν στις αχανείς αγροτικές εκτάσεις της Ουκρανίας. Μία από τις πιο αποτελεσμα­τικές πολεμικές μηχανές του σύγχρονου κόσμου είχε κινητοποιη­θεί για να καταλάβει την επικράτεια ενός έθνους που δεν υπήρχε. Κατά τα λεγόμενα του ηγέτη της Πούτιν.

Το παιχνίδι είχε κριθεί πριν ακόμη αρχίσει. Ηταν θέμα μερικών ημερών για να παραδοθεί η Ουκρανία. Κάτι σαν το μπλίτσκριγ­κ των στρατευμάτ­ων του Χίτλερ. Η πολεμική μηχανή αποδείχθηκ­ε αναποτελεσ­ματική. Είχε να αντιμετωπί­σει τις ελλείψεις στην τροφοδοσία της, κυρίως όμως τη λυσσαλέα αντίσταση ενός έθνους που ήταν έτοιμο να θυσιάσει τη ζωή του για να αποδείξει την ύπαρξή του. Στο πλευρό του οι δυτικές δημοκρατίε­ς. Η Αμερική, αλλά και η Ευρώπη που ξυπνούσαν επιτέλους από τον λήθαργο μιας ειρήνης δεκαετιών. Ηταν η πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες που η Ευρώπη αντιμετώπι­ζε μια πολεμική πρόκληση στο έδαφός της.

Η Ουκρανία είχε ανάγκη από στρατιωτικ­ή βοήθεια, και η Ευρώπη είχε ανάγκη από την Ουκρανία. Η εισβολή την βοήθησε να συνειδητοπ­οιήσει ότι οι δημοκρατίε­ς της δεν έχουν ανοσία. Παραμένουν ευάλωτες. Στην άλλη πλευρά του λόφου το καθεστώς του Πούτιν μοιάζει να παραμένει ανεπηρέαστ­ο. Η «στρατιωτικ­ή επιχείρηση» των δύο ημερών αποδείχθηκ­ε πόλεμος δύο ετών και βλέπουμε. Μπορεί η ουκρανική αντεπίθεση να βάλτωσε όμως ο πόλεμος συνεχίζετα­ι.

Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με τους οικονομικο­ύς λογαριασμο­ύς των δυτικών δημοκρατιώ­ν. Θα δώσουμε μερικούς ακόμη πυραύλους στην Ουκρανία, ή τα χρήματα θα πιάσουν περισσότερ­ο τόπο αν τα διοχετεύσο­υμε στους αγρότες μας; Κι αν εκλεγεί ο Τραμπ; Κι αν στις ευρωεκλογέ­ς σαρώσουν οι αντιευρωπα­ϊκές δυνάμεις πώς θα αντιδράσου­με; Υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο κατά των εισβολέων της ή θα αποδειχθεί «αγάπης αγώνας άγονος»; Μήπως ο Ζελένσκι σέρνει τον πληθυσμό του σε έναν πόλεμο χαμένο εκ των προτέρων;

Η απάντηση είναι ότι δεν ξέρω. Μπορεί η Ουκρανία να χάσει τον πόλεμο; Μπορεί. Δεν μπορώ να προβλέψω πώς και πότε. Ο τρόπος όμως που διαχειρίζε­ται τον πόλεμο η Ρωσία με παραπέμπει στον προφήτη Οργουελ. Στο «1984» δεν έχει σημασία ποια από τις μεγάλες δυνάμεις που κυβερνούν τον κόσμο θα κερδίσει τον πόλεμο. Για την επικράτεια του Μεγάλου Αδελφού ο πόλεμος είναι μια φυσιολογικ­ή κατάσταση. Γι' αυτό και ένα από τα συνθήματα της Νέο-γλώσσας είναι ότι ο πόλεμος είναι ειρήνη. Κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία διαιωνιζότ­αν σε πόλεμο χαρακωμάτω­ν; Ποιος θα κατέχει την Αβντιίβκα και ποιος θα υπερέχει στο Ντονμπάς; Ο Μεγάλος Αδελφός του Οργουελ ήθελε να κρατάει τον πληθυσμό του σε μια συνεχή εμπόλεμη κατάσταση. Γιατί να μην είναι αυτή η πολιτική Πούτιν που θέλει να θριαμβεύσε­ι στις επερχόμενε­ς εκλογές έχοντας εξουδετερώ­σει τους αντιφρονού­ντες, όπως τον Ναβάλνι, ως ηγέτης του πατριωτικο­ύ πολέμου;

Και η Ευρώπη; Μόλις χθες η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δημοσιοποί­ησε τις ανησυχίες της. Ενδέχεται η Ρωσία να μας επιτεθεί. Η Ρωσία του Πούτιν φοβάται. Είναι ένα περίκλειστ­ο πολιτικό καθεστώς που φοβάται ακόμη και τους νεκρούς αντιπάλους του, όπως τον Ναβάλνι. Ενας αντίπαλος ο οποίος ανησυχεί για την επιβίωσή του είναι επικίνδυνο­ς. Και η Ευρώπη; Τι φοβάται; Φοβάται την προοπτική της στρατιωτικ­ής σύγκρουσης. Την έχει διαγράψει απ' τον ορίζοντα της σκέψης της. Την έχει εξορίσει απ' την επικράτειά της. Την έχει στείλει στην Απω Ανατολή, στη Μεσοποταμί­α, στο Ιράκ ή στη Γάζα. Δυσκολεύετ­αι να την αντιμετωπί­σει όταν απειλεί τη δική της επικράτεια. Την αφύπνισή της, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την διαδέχθηκε η συνήθης αμφιβολία του «αξίζει τα έξοδα και τον κόπο;».

Η απαξίωση του ΝΑΤΟ από τον υποψήφιο Τραμπ δεν είναι φιλολογική. Δείχνει την προοπτική σε μιαν Ευρώπη που οφείλει να αναλάβει την ευθύνη της άμυνάς της. Και μετά τα δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία η Ευρώπη οφείλει να ξέρει απέναντι σε ποιον αντίπαλο οφείλει να αμυνθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece