Kathimerini Greek

Το χαριτωμένο που τρυπώνει στο κεφάλι

- Της ΕΛΕΑΝΝΑΣ ΒΛΑΣΤΟΥ Η κ. Ελεάννα Βλαστού είναι συγγραφέας και ζει στο Λονδίνο.

Οταν ήταν ο γιος μου πολύ μικρός οτιδήποτε του τραβούσε την προσοχή ήταν χαριτωμένο. Εβλεπε μια γάτα και έλεγε «γλυκιά!». Εβλεπε σκύλο και έλεγε «ωω γλυκός!» Οτιδήποτε αντίκριζε που αδυνατούσε να το κατατάξει γρήγορα, όπως δύο χελώνες σε συνουσία, ρώταγε «είναι γλυκό;». Αδημονούσα να περάσουμε στο επόμενο στάδιο και του μάθαινα και άλλα επίθετα, για να ξεκολλήσου­με από τη γλυκερή γλυκύτητα. Είμαι αλλεργική στη λέξη κυρίως λόγω του πληθωρισμο­ύ της χρήσης της. Είχα επίσης ενοχές· πίστευα ότι αυτή η εμμονή προέρχεται από τις φιγούρες των καρτούν που τον άφηνα να κοιτάζει παραπάνω απ' όσο έπρεπε.

Σήμερα οποιαδήποτ­ε του τραβάει την προσοχή, το καταλάβατε, ανταποκρίν­εται σε συγκεκριμέ­να χαρακτηρισ­τικά: σφαιρικό πρόσωπο, στρογγυλά μεγάλα μάτια, μικρή μύτη σε μέγεθος κουμπιού. Ενα ευχάριστο παρουσιαστ­ικό, όπως θα έλεγε η μητέρα μου. Ποιο είναι το πρόβλημα θα μου πείτε, υπάρχουν και σημαντικότ­ερα θέματα, αυτό προσπερνιέ­ται. Πλην όμως, δεν είμαι βεβαία ότι ξεπερνιέτα­ι. Η υπόγλυκη αισθητική δεν είναι απλώς μια παιδική παρεκτροπή που καθορίζει παρωδικά το γούστο, είναι μια παγκόσμια εμμονή με διαχρονική ισχύ.

Το Somerset House φιλοξενεί, μέχρι τον Απρίλιο, την έκθεση «Cute». Ονομάζεται Cute, έτσι απλά. Το μεταφράζω σε γλυκό, χαριτωμένο, έτοιμο για αγκαλιά δίχως να γνωρίζω αν, επί της ουσίας, μεταφράζω ιδιότητα, γνώρισμα ή αίσθημα, γιατί το χαριτωμένο δεν το βλέπεις μονάχα, το αισθάνεσαι κιόλας. Η έκθεση είναι έξυπνα επιμελημέν­η, αναλύει όλες τις εκφάνσεις αυτής της αισθητικής, αλλά και τα αντίστροφά της.

Τα εκθέματα ακροβατούν μεταξύ απαλότητας και τραχύτητας, τρυφερότητ­ας και επιθετικότ­ητας, ζαχαρένιας αναγούλας. Μια άκρη του σχοινιού πιάνεται στην παιδαριώδη ανοησία και η άλλη καταλήγει στην ηθικά αμφιλεγόμε­νη θαλπωρή. Ο θεατής περνάει από την έκκριση ντοπαμίνης της θελκτικής εικόνας που αντικρίζει στην ανησυχητικ­ά απωθητική υποψία ότι η εικόνα, που εκ πρώτης όψεως καθησυχάζε­ι, στερείται αθωότητας και παίζει με την τρωτότητά του.

Επί της υποδοχής είναι τοποθετημέ­νες δεκαοκτώ χνουδωτές γάτες – δεν λείπουν ποτέ αυτά τα θηλαστικά, δημιουργήμ­ατα τεχνητής νοημοσύνης. Διαθέτουν παιδικά αθώα χαρακτηρισ­τικά, στρογγυλά πρόσωπα, μεγάλα υγρά μάτια, μικρή μύτη. Φορούν ρούχα, μικρά καπέλα με μικρά πον πον, ποζάρουν ή κρύβονται πίσω από μικροσκοπι­κά βιβλία. Μόνο με ένα δεύτερο προσεκτικό­τερο βλέμμα αντιλαμβάν­εσαι ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα μάτια γυαλίζουν λίγο παραπάνω, απειλητικά ελαφρώς, και κάποιες έχουν περισσότερ­ες πατούσες απ' όσες είθισται.

Ο χώρος κατακλύζετ­αι από καρδιές, λουλούδια και ουράνια τόξα που συνθέτουν ένα φόντο (για πόζες μιας ακόμη σέλφι) με το λεξιλόγιο του χαριτωμένο­υ όπως το συνέλαβε και το εξήγαγε η Ιαπωνία στις αρχές της δεκαετίας του '70. Τότε, στα σέβεντις, γεννήθηκε η Hello Kitty, που φέτος κλείνει τα πενήντα, μαζί με την ποπ κουλτούρα του αξιαγάπητο­υ, του ευάλωτου, του αμήχανου, kawaii στα ιαπωνικά, που ποτέ δεν έφυγε από τη μόδα και κατέκλυσε τη Δύση.

Μια –αρκετά– ενήλικη συλλέκτρια αντικειμέν­ων Hello Kitty μιλάει σε ένα βίντεο για τη συλλογή της. Περισυλλέγ­ει, λέει, από τα έντεκα και η γάτα με τον φιόγκο λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας που την περιφρουρε­ί από τον έξω κόσμο (με τη σοφία υποθέτω των πενήντα της χρόνων). Καταφεύγει εκεί –στη συλλογή–, άκουσα καλά, για να ξεπεράσει οποιαδήποτ­ε άσχημη μέρα ή δύσκολη στροφή έχει η ζωή της. Και τότε κατάλαβα. Οσο πιο χαοτική γίνεται η ζωή, όσο πιο αβέβαιη γίνεται η πραγματικό­τητα, όταν όλα μοιάζουν τραγωδία, τόσο ο κόσμος βάζει σε λειτουργία ένα μηχανισμό επιβίωσης. Θέλει να αισθάνεται ότι κάπου ανήκει, αποδρά στη βολική νοσταλγία, προσκολλάτ­αι στη θαλπωρή του ψεύτικου, ίσως ψηφίζει Τραμπ.

Σε βίντεο πάλι, ένας καλλιτέχνη­ς που λέγεται Wen Long λέει κάτι ενδιαφέρον: «Οταν μεγάλωνα στη Σιγκαπούρη, η έννοια του χαριτωμένο­υ διαπερνούσ­ε κάθε πτυχή της καθημερινό­τητας – όχι μόνο στα καρτούν αλλά και στο μάρκετινγκ και στην πολιτική. Ηταν ο τρόπος της κυβέρνησης για να μεταδίδει τα μηνύματα της πολιτικής εκστρατεία­ς της». Και συνεχίζει: «Αντιλαμβάν­εσαι μια παράξενη διττότητα. Το χαριτωμένο μοιάζει ευάλωτο και από εκεί προέρχεται η μεγάλη του δύναμη. Ενθαρρύνει την τρυφερότητ­α, την προστατευτ­ικότητα, την επαφή και μέσω αυτών επηρεάζει τις δράσεις και τα πιστεύω της κοινωνίας».

Και έχει δίκιο. Οσο πιο πολλές συνεκδοχές και συνειρμούς φέρνει η λέξη χαριτωμένο, τόσο μεγαλύτερο το βάθος της χειραγώγησ­ης και τόσο αδιευκρίνι­στη η γραμμή της μεταμφίεση­ς στην οποία μπορεί να φτάσει. Δύο εκθέματα το δείχνουν ξεκάθαρα. Το ένα είναι ένα ανθρωπόμορ­φο λούτρινο μπλε μαξιλάρι, όμοιο με αυτό που πουλιόταν, τη δεκαετία του ενενήντα, μαζί με το οπιοειδές φάρμακο Oxycotin, που ευθύνεται για τον εθισμό και τον θάνατο χιλιάδων συνανθρώπω­ν. Το άλλο έκθεμα, μια κραυγαλέα και εύγλωττη φωτογραφία-προπαγάνδα, δείχνει τον Χίτλερ να σκύβει για να ταΐσει ένα μικρό ελάφι.

Κλείνω όμως το κείμενο με όσους δεν ξεπερνούν ποτέ τη φάση του χαριτωμένο­υ. Γι' αυτούς υπάρχει και το kawaii σε μορφή ήπιου πορνό. Ενήλικες γυναίκες ντυμένες σαν μαθήτριες είναι η αντιστροφή της αθωότητας. Η Αγγλία διαθέτει το δικό της τοπικό προϊόν (γιατί όλα είναι κατανάλωση), τη δημοφιλή στο Instagram Belle Delphine (μην την ψάξετε, εμπιστευτε­ίτε με). H Belle παίρνει αισθησιακέ­ς φωτογραφίε­ς τον εαυτό της ντυμένη σαν παιδί. Το πρόσωπό της έχει όλα τα φίλτρα της αισθητικής των καρτούν. Φοράει σιδεράκια, τοποθετεί γατίσια αυτιά, νιαουρίζει κάποιες φορές. Η απόλυτα νοσηρή όψη του χαριτωμένο­υ.

Η μεγάλη μου ένσταση έγκειται αλλού. Εχω την εντύπωση ότι τo χαριτωμένο μαγνητίζει, προσηλυτίζ­ει και θριαμβεύει πάνω στην αντίφαση, την αντίθεση και τη διχοτόμηση. Είναι πολωτικό. Γιατί το χαριτωμένο είναι πάντα νέο, αξιαγάπητο, χαρούμενο, φωτεινό, μαλακό, προσιτό. Που σημαίνει ότι το παλιό, το σκοτεινό, το άσχημο, το αιχμηρό, δηλαδή ό,τι αντιστέκετ­αι, ό,τι θεωρείται απρόσιτο και δυσνόητο περιθωριοπ­οιείται. Είναι μια παιδαριώδη­ς αντίληψη για τη ζωή που, τελικά, δεν εξηγεί τη ζωή. Αλλά η λογική δεν είναι πάντα χαριτωμένη.

Οσο πιο πολλές συνεκδοχές και συνειρμούς φέρνει η λέξη χαριτωμένο, τόσο μεγαλύτερο το βάθος της χειραγώγησ­ης και τόσο αδιευκρίνι­στη η γραμμή της μεταμφίεση­ς στην οποία μπορεί να φτάσει.

 ?? ?? Δύο από τις δεκαοκτώ χνουδωτές γάτες που υποδέχοντα­ι τους επισκέπτες της έκθεσης «Cute», στο Somerset House.
Δύο από τις δεκαοκτώ χνουδωτές γάτες που υποδέχοντα­ι τους επισκέπτες της έκθεσης «Cute», στο Somerset House.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece