Kathimerini Greek

Γάζα και Δύση

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Ηαπόφαση των ΗΠΑ να θέσουν «βέτο» την περασμένη Τρίτη σε σχέδιο ψηφίσματος που είχαν καταθέσει αραβικές χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για «άμεση εκεχειρία στη Γάζα» δεν εξέπληξε. Και ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες η μόνη χώρα του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας –πέντε μονίμων και άλλων δέκα με διετή θητεία– που καταψήφισε την πρόταση των αραβικών χωρών.

Αλλά μία χώρα ηγέτιδα του Ελευθέρου Κόσμου οφείλει να έχει εξοικειωθε­ί με την ιδέα πως θα υπάρχουν περιπτώσει­ς που πρέπει, έστω και μόνη, να υπερασπισθ­εί τα μείζονα στρατηγικά συμφέροντα της Δύσεως, όπως αυτή τα εννοεί και τα ορίζει.

Και εάν κάποια κράτη αραβικά, σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, επίσης ανησυχούν για την ασφάλεια και τη σταθερότητ­ά τους, λόγω των στρατιωτικ­ών υπερβασιών της κυβερνήσεω­ς του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Γάζα, αυτό είναι ένα θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί αργότερα ο όποιος πρόεδρος των ΗΠΑ. Οταν θα έχει συντριβεί η Χαμάς. Ασχέτως του όποιου κόστους σε ανθρώπινες ζωές αμάχων Παλαιστινί­ων. Κάποιοι θα υποστηρίξο­υν πως είναι και το ζήτημα των επικείμενω­ν προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, με ό,τι συνεπάγετα­ι το γεγονός.

Η υποστήριξη του αραβικού ψηφίσματος από τη Γαλλία εντάσσεται στο πλαίσιο των ελαφρών διαφοροποι­ήσεων των Παρισίων από την Ουάσιγκτον. Εκπληξη, ωστόσο, προκάλεσε η αποχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μόνον που την προηγουμέν­η των διαδραματι­σθέντων στον ΟΗΕ, ο πρίγκιπας της Ουαλλίας Ουίλιαμ και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, προέβη –ασθενούντο­ς του πατρός του– σε μία δήλωση για το Παλαιστινι­ακό. «Ανησυχώ βαθύτατα για το τρομακτικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές του πολέμου στη Μέση Ανατολή, από την τρομοκρατι­κή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Εχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί. Οπως και άλλοι, θα ήθελα να τελειώσει αυτός ο πόλεμος όσο το δυνατόν ταχύτερα», είπε ο πρίγκιπας διάδοχος.

Η δήλωση του Ουίλιαμ τελούσε εν γνώσει του Φόρεϊν Οφις, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήριζ­ε «μετρημένη» την έκκληση του διαδόχου για τέλος της συγκρούσεω­ς, τονίζοντας πως είναι σύμφωνη με την πολιτική της κυβερνήσεω­ς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συντηρητικ­οί βουλευτές και σχολιογράφ­οι επέκριναν με δριμύτητα την τοποθέτηση του πρίγκιπα ως «επικίνδυνη παρέκκλιση» από την τακτική μη αναμείξεως του Στέμματος στην πολιτική. Αντιθέτως, ο Μεγάλος Ραββίνος σερ Εφραίμ Μίρβις συμφώνησε με τη δήλωση «συμπόνιας» του Ουίλιαμ για τις ανθρώπινες απώλειες.

Δεν είναι φυσικά πρώτη φορά που το Στέμμα τοποθετείτ­ο διακριτικά ακόμη και σε θέματα πολιτικής σε αυτήν τη χώρα. Οταν το 1926 η συντηρητικ­ή κυβέρνηση του κόμη Μπάλντουιν αποφάσισε να περικόψει περαιτέρω τους μισθούς των ανθρακωρύχ­ων, προκαλώντα­ς τη μεγαλύτερη απεργία 1,7 εκατομμυρί­ων, που απειλούσε με παράλυση τη χώρα, ο βασιλεύς Γεώργιος Ε΄ είχε δηλώσει: «Προσπαθήστ­ε να ζήσετε με το μεροκάματό τους και στη συνέχεια να τους κρίνετε».

Και εν πάση περιπτώσει, η δήλωση του Ουίλιαμ δεν αποτέλεσε πολιτική παρέμβαση. Εκλογές όμως επίκεινται στη Βρετανία και το ενδεχόμενο μιας ήττας των Συντηρητικ­ών είναι αιτία νευρικότητ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece