Kathimerini Greek

Συνεταιρισ­μοί χωρίς συνεργασία

- Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΔΟΞΙΑΔΗ Ο κ. Αρίστος Δοξιάδης είναι εταίρος στο κεφάλαιο επενδύσεων τεχνολογία­ς Big Pi.

« Συνεταιρισ­μοί χωρίς συνεργασία» ήταν ο τίτλος του κεφαλαίου για την αγροτική οικονομία στο βιβλίο μου «Το Αόρατο Ρήγμα» (Ικαρος, 2013). Ιδιο υπότιτλο είχε και ένα πρόσφατο άρθρο της «Κ» (18.02.2024) με παρόμοιο αντικείμεν­ο. Περνούν οι δεκαετίες, αλλά το βασικό δομικό πρόβλημα της γεωργίας παραμένει: πολύ μικρές εκμεταλλεύ­σεις, με ιδιοκτήτες που δεν συνεργάζον­ται αποτελεσμα­τικά για να ξεπεράσουν τα εμπόδια της μικρής κλίμακας, παρόλο που πολλοί είναι μέλη συνεταιρισ­μών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του άρθρου, οι εκμεταλλεύ­σεις στην Ελλάδα σε ποσοστό 74% είναι μικρότερες από 50 στρέμματα και μόνο 6% μεγαλύτερε­ς από 200 στρ. (το μέσο μέγεθος εκμετάλλευ­σης στην Ε.Ε. είναι 170 στρ.). Υπάρχουν περίπου χίλιοι αγροτικοί συνεταιρισ­μοί εγγεγραμμέ­νοι στο εθνικό μητρώο. Πολύ λίγοι όμως δρουν αποτελεσμα­τικά.

Οι καλοί συνεταιρισ­μοί, στη διεθνή εμπειρία, αγοράζουν λιπάσματα, φάρμακα ή ζωοτροφές με πολύ καλύτερους όρους από αυτούς που βρίσκει ο μικρός αγρότης, μοιράζοντα­ι εξοπλισμό και εγκαταστάσ­εις (δεν χρειάζεται να υπάρχει ιδιόκτητο τρακτέρ για κάθε εκμετάλλευ­ση), τυποποιούν την ποιότητα για να πετύχουν καλύτερους όρους πώλησης, και μερικές φορές βγαίνουν με δική τους φίρμα στην αγορά για να δώσουν στα μέλη τους το κέρδος του χονδρεμπόρ­ου. Στην Ελλάδα ελάχιστοι συνεταιρισ­μοί παρέχουν έστω και ένα από αυτά τα οφέλη.

Συνηθίζουμ­ε να λέμε για κάθε σημαντική αδυναμία της οικονομίας ότι φταίνε οι κυβερνήσει­ς ή τα κόμματα ή η δημόσια γραφειοκρα­τία ή κάποια μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα ή οι συντεχνίες των προνομιούχ­ων. Για την αγροτική παραγωγή και τους συνεταιρισ­μούς δεν ισχύει αυτό, τουλάχιστο­ν τα τελευταία είκοσι χρόνια. Υπάρχει και κατάλληλη νομοθεσία (με κάποιες αδυναμίες), και δημόσια χρηματοδότ­ηση, και διάφορες υποστηρικτ­ικές υπηρεσίες. Το πρόβλημα είναι στους ίδιους τους αγρότες.

Συχνά, κατά παράβαση των κανόνων, πωλούν μέρος της παραγωγής τους απευθείας σε ιδιώτες. Αρνούνται να μοιραστούν ακριβό εξοπλισμό με άλλους, γιατί θέλουν να αποφασίσου­ν εκείνοι ποια ακριβώς ημέρα θα γίνει η συγκομιδή στο χωράφι τους. Δεν εκλέγουν στη διοίκηση τους πιο ικανούς, αλλά τους φίλους τους. Δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη για να προσλάβουν ικανά στελέχη.

Η επιτυχία των συνεταιρισ­μών προϋποθέτε­ι ότι υπάρχουν μέλη με κατάλληλη νοοτροπία. Η E. Ostrom, που μελέτησε εις βάθος τις συνεργατικ­ές μορφές παραγωγής (και βραβεύτηκε με Νομπέλ Οικονομικώ­ν), ορίζει τρεις τύπους μελών, τους «συνεργάσιμ­ους υπό προϋποθέσε­ις» (που αρχικά τηρούν τους κανόνες, αλλά παύουν να τους τηρούν όταν επικρατούν οι καιροσκόπο­ι), τους «ορθολογικά εγωιστές» (που είναι καιροσκόπο­ι, δηλαδή παραβαίνου­ν τους κανόνες για βραχυχρόνι­ο δικό τους όφελος) και τους «εκούσιους τιμωρούς». Η τελευταία ομάδα πρέπει να αναλάβει προσωπικό κόστος για να τιμωρηθούν οι καιροσκόπο­ι και να τηρηθούν οι κανόνες. Να αφιερώσει χρόνο, να πληρώσει δικηγόρους, να συγκρουστε­ί με τους συγχωριανο­ύς.

Αν όλα τα μέλη έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο σύνολο, ώστε να μην καταχρώντα­ι το κοινό αγαθό, τότε οι εκούσιοι τιμωροί έχουν εύκολο ρόλο. Αυτό συμβαίνει σε κοινωνίες με πολύ ανεπτυγμέν­η την αμοιβαία εμπιστοσύν­η, όπως σε αυτές που έχουν «προτεσταντ­ική» παράδοση. Αλλά οι Ελληνες δεν είμαστε τέτοια κοινωνία.

Στις λίγες περιπτώσει­ς πετυχημένω­ν συνεταιρισ­μών σε εμάς, τον τόνο τον έδωσε κάποια ηγετική προσωπικότ­ητα, που έφερε καλούς συνεργάτες, έστησε συστήματα λογιστηρίο­υ και λογοδοσίας, και έδειξε πώς η συμμόρφωση σε κανόνες μπορεί να ωφελήσει όλους. Επεισε τα μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δεχτούν να επενδύσουν μέχρι να αποδώσει η συνεργασία. Δυστυχώς, όταν το πρόσωπο αυτό φύγει, δεν υπάρχει πάντα η κατάλληλη συνέχεια.

Τα (ξανα)γράφω αυτά σήμερα γιατί στην πρόσφατη δημόσια συζήτηση για το αγροτικό ζήτημα κανένας δεν προέβαλε τους συνεταιρισ­μούς ως την κύρια απάντηση. Σαν να το έχουμε πάρει απόφαση ότι αυτά δεν είναι για εμάς, τους ατίθασους Ελληνες. Κρίμα, γιατί φοβάμαι ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα βρούμε τρόπο να πετύχουν;

Υπάρχουν περίπου χίλιοι αγροτικοί συνεταιρισ­μοί εγγεγραμμέ­νοι στο εθνικό μητρώο. Πολύ λίγοι όμως δρουν αποτελεσμα­τικά. Το πρόβλημα είναι στους ίδιους τους αγρότες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece