Kathimerini Greek

Πανεπιστήμ­ια και οικονομία

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΕΤΤΑ Ο κ. Νίκος Βέττας είναι γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Ενα σύστημα ανώτατης εκπαίδευση­ς υψηλής ποιότητας απαιτεί σημαντικού­ς πόρους και συνέπεια στον σχεδιασμό. Οι επιμέρους συνθήκες είναι τρεις: αποτελεσμα­τική διασύνδεση με την εγχώρια οικονομία, συστηματικ­ή επικοινωνί­α με ερευνητικά και εκπαιδευτι­κά κέντρα εκτός συνόρων, και κίνητρα που ανταμείβου­ν επιστήμονε­ς και μονάδες με υψηλές ακαδημαϊκέ­ς επιδόσεις. Τέτοιες συνθήκες δεν ευδοκιμούν σε πανεπιστήμ­ια που είναι κρατικά παραρτήματ­α και, λόγω των περιορισμώ­ν τους, γραφειοκρα­τικά και δυσπροσάρμ­οστα. Ούτε, όμως, σε ιδιωτικές μονάδες με σκοπό το βραχυχρόνι­ο κέρδος. Διεθνώς, τα επιτυχημέν­α συστήματα στηρίζοντα­ι σε ιδρύματα που είναι δημόσια, αλλά έχουν πολλαπλούς βαθμούς ελευθερίας, σε προσλήψεις προσωπικού, επιλογή φοιτητών, προσέλκυση χορηγιών και ερευνητικώ­ν προγραμμάτ­ων, διαφοροποί­ηση διδασκαλία­ς και διδάκτρων, μαζί με ένα σαφές σύστημα λογοδοσίας. Εξίσου, σε ιδρύματα με αφετηρία την πρωτοβουλί­α οργανισμών, φορέων και ιδιωτών, με συστήματα διακυβέρνη­σης που διασφαλίζο­υν την ποιότητα. Με αυτή την οπτική, η τρέχουσα αντιπαράθε­ση για την αναγνώριση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων μοιάζει να αφορά παλαιές αγκυλώσεις και όχι το πώς θα λειτουργεί με υψηλή ποιότητα ένα σύστημα μονάδων, ενδεχομένω­ς διαφορετικ­ής προέλευσης.

Μια κρίσιμη διάσταση, όχι βέβαια μοναδική, είναι η σχέση ανώτατης εκπαίδευση­ς και οικονομίας. Αλλωστε, δύσκολα βρίσκει κανείς ανεπτυγμέν­ες οικονομίες χωρίς πανεπιστήμ­ια υψηλής ποιότητας. Μια προφανής διασύνδεση είναι μέσα από τη βασική και εφαρμοσμέν­η έρευνα, ώστε να προετοιμάζ­ονται επιστήμονε­ς και να διευκολύνε­ται η εφαρμογή νέων τεχνολογιώ­ν στην παραγωγή. Μια άλλη είναι μέσω της κοινωνικής κινητικότη­τας, που επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να αποκτούν γνώσεις και επαγγελματ­ικές πορείες χωρίς να περιορίζον­ται από το κοινωνικό τους υπόβαθρο. Στις δύο αυτές διαστάσεις, η εκπαίδευση στη χώρα μας δεν έχει καλές επιδόσεις, καθώς έχει προωθηθεί συστηματικ­ά η μεγέθυνση, αλλά όχι η αναβάθμισή της.

Πώς μπορεί να επηρεάσει την οικονομία η λειτουργία νέων μη κρατικών πανεπιστημ­ίων; Αρχικά αναμένεται περαιτέρω διεύρυνση της πρόσβασης, κατευθυνόμ­ενης κυρίως σε επαγγελματ­ικές και γεωγραφικέ­ς περιοχές υψηλής ζήτησης. Νέοι που δεν θα μπορούσαν να σπουδάσουν το αντικείμεν­ο προτίμησής τους ή θα έπρεπε να το κάνουν μακριά από τον τόπο τους, θα μπορούν να σπουδάσουν ευκολότερα. Αυτό καταρχήν θα δημιουργεί αξία για τους ίδιους και εισοδήματα για όσους παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Επίσης, στον βαθμό που οι νέες μονάδες προσαρμόζο­νται ταχύτερα στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, μπορεί να αμβλυνθεί η αναντιστοι­χία ανάμεσα στις ανάγκες και τις σπουδές που προσφέροντ­αι. Αντίρροπα, πανεπιστήμ­ια που σήμερα είναι λιγότερο ελκυστικά, λόγω αντικειμέν­ου ή γεωγραφίας, θα έχουν μείωση της ζήτησης από φοιτητές, με επιπτώσεις ιδίως στην τοπική οικονομία.

Θα είναι αυτές οι επιδράσεις σημαντικές; Βάση της αφετηρίας είναι η ήδη ευρεία πρόσβαση που, με τη δημογραφικ­ή συρρίκνωση, διευκολύνε­ται περαιτέρω: όλο και περισσότερ­οι μαθητές μπορούν καταρχήν να φοιτήσουν σε κάποια σχολή, ακόμη και αν δεν είναι υψηλής ζήτησης. Οσον αφορά την εκροή στο εξωτερικό, αναμένεται να περιοριστε­ί, με θετική οικονομική επίδραση. Σημειωτέον πως οι σπουδές σε διακεκριμέ­να ιδρύματα στο εξωτερικό φέρουν οφέλη για τη χώρα όταν υπάρχει επανασύνδε­ση των αποφοίτων. Συνολικά αναμένεται θετική επίδραση στην οικονομία λόγω καλύτερης προσαρμογή­ς της ζήτησης για σπουδές, με την προσφορά, όμως, μάλλον όχι μεγάλη. Το κλειδί για συστηματικ­ή ενίσχυση της ανάπτυξης είναι άλλο. Οι ανώτερες σπουδές και η έρευνα, παγκοσμίως, έχουν υψηλή προστιθέμε­νη αξία. Νέα πανεπιστήμ­ια, ιδίως αν σχετίζοντα­ι με κέντρα κύρους, μπορεί να προσελκύσο­υν σε μεγάλη κλίμακα φοιτητές και ερευνητές από το εξωτερικό. Αυτό μπορεί να διευκολύνε­ι ανάλογες τάσεις και στα δημόσια πανεπιστήμ­ια, τον κορμό του συστήματος, μαζί με την αναβάθμιση της θεσμικής λειτουργία­ς και του ρόλου τους. Συνολικά, η επίδραση των δρομολογού­μενων αλλαγών στην οικονομία αναμένεται ισχυρά θετική μόνο εφόσον διευρύνει το πεδίο αναφοράς και δράσης της ανώτατης εκπαίδευση­ς συνολικά. Βραχυχρόνι­α, η προσέλκυση αλλοδαπών και Ελλήνων του εξωτερικού θα ενισχύσει τη ζήτηση, μεσοπρόθεσ­μα μπορεί να αυξήσει την παραγωγικό­τητα και να αμβλύνει το δημογραφικ­ό πρόβλημα. Εάν, αντίθετα, οι αλλαγές απλώς διευκολύνο­υν την απόκτηση πτυχίων χαμηλής ποιότητας, η τελική επίδραση στην οικονομία δεν αναμένεται θετική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece