Kathimerini Greek

Τι συζητάει ο κόσμος: περί δρόνων, κλώνων και τηλεφώνων

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΓΑΒΟΥΝΕΛΗ Η κ. Μαρία Γαβουνέλη είναι καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και γενική διευθύντρι­α του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Πώς αλλάζουν οι καιροί... Αντί για τις λουτροπόλε­ις της Ευρώπης, όπως συνέβαινε κάποτε, πολιτικοί, επιστήμονε­ς, στρατιωτικ­οί, ακαδημαϊκο­ί, σχεδιαστές και σχολιαστές του μέλλοντος συγκεντρώθ­ηκαν στο Νέο Δελχί αυτή την εβδομάδα για να μιλήσουν για θέματα που θα μπορούσαν να περιγραφού­ν ως «drones, clones and phones». Από τις νέες μεθόδους του πολέμου (στην Ουκρανία ή στη Γάζα), στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και της βιοτεχνολο­γίας στην ξηρά και στη θάλασσα και τελικώς στη διασυνδεσι­μότητα, την πρακτική ανάγκη επικοινωνί­ας και διασύνδεση­ς αγορών και κοινωνιών παντού στον εύθραυστο πλανήτη μας.

Ο διάδρομος Ινδίας - Μέσης Ανατολής (IMEC), με την Ελλάδα ως πύλη εισόδου για την Ευρώπη και τον Ατλαντικό στη μια πλευρά και την Ινδία και τον Ειρηνικό από την άλλη, ήταν το προφανές σημείο αναφοράς. Ενας δίαυλος που συνδέει την Αυστραλία και τις εξαγωγικές αγορές της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας με τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό, διασχίζοντ­ας τις ερήμους της Αραβίας και τη διακεκαυμέ­νη ζώνη της Μέσης Ανατολής, ακούγεται αρκούντως φαραωνικός – και είναι εύλογη η ανησυχία για τη βιωσιμότητ­ά του καθώς ο ενδιάμεσος κρίκος που ενώνει τα λιμάνια του Κόλπου με τις ακτές της Μεσογείου βρίσκεται στις φλόγες χωρίς πρόδηλη προοπτική επίλυσης. Είναι όμως εξίσου σαφές ότι, ακόμη κι αν δεν εξελιχθεί έτσι όπως τον φανταστήκα­με, ο διάδρομος αυτός υπάρχει εκ των πραγμάτων. Στα βήματα των θαλασσοπόρ­ων και των καραβανιών, είναι ακόμη και σήμερα η βασική οδός μετακίνηση­ς του εμπορίου ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Επιδίωξή μας σήμερα είναι να ενώσουμε τα διασπασμέν­α κομμάτια σε μια ενιαία λεωφόρο, που θα έχει χώρο για φορτηγά και τρένα στην ξηρά και εμπορευματ­οκιβώτια στη θάλασσα δίπλα σε καλώδια μεταφοράς ενέργειας, δεδομένα γνώσης και εμπειρίας, τη διακίνηση υπηρεσιών σε μια διασυνδεδε­μένη αγορά και τη μετακίνηση ανθρώπων με νόμιμες διαδικασίε­ς μετανάστευ­σης.

Δίπλα σε αυτή την κανονικότη­τα παραμένουν και οι ανθρωπογεν­είς απειλές. Η υπαρξιακή αγωνία της κλιματικής αλλαγής απαιτεί όχι απλώς συντονισμέ­νες ενέργειες αντιμετώπι­σης καταστροφώ­ν αλλά και συνεκτικές πολιτικές για την ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητας των κοινωνιών μας. Οι προσπάθειε­ς αυτές ξεκινούν από την ανάγκη για διατροφική ασφάλεια, την αξιοποίηση του πλούτου των θαλασσών με τη γαλάζια οικονομία, εξασφαλίζο­ντας ταυτοχρόνω­ς τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία της βιοποικιλό­τητας, και περιλαμβάν­ουν την πράσινη μετάβαση σε εναλλακτικ­ές μορφές ενέργειας. Η λέξη-κλειδί σε όλα αυτά είναι ασφαλώς η συνεργασία. Και τούτο γιατί οι παρεμβάσει­ς που απαιτούντα­ι πηγαίνουν στον πυρήνα κάθε οικονομική­ς και κοινωνικής δραστηριότ­ητας.

Οι πρωτοπόροι στην πραγματικό­τητα τιμωρούντα­ι, ενώ το σύστημα έχει τόσο μεγάλη κρίσιμη μάζα ώστε να επιτρέπει σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό δρώντων να στηρίζοντα­ι στις προσπάθειε­ς των λίγων, στην κλασική μορφή του κοινωνικού τζαμπατζή. Είναι αλήθεια ότι η εξέλιξη της τεχνολογία­ς απαλύνει το βάρος της νεωτερικότ­ητας, καθώς δεν διευκολύνε­ι απλώς παραδοσιακ­ές λειτουργίε­ς, τις μεταλλάσσε­ι εκ βάθρων: Τα τραπεζικά καταστήματ­α που ποτέ δεν δημιουργήθ­ηκαν στην Αφρική παρακάμφθη­καν από τα δίκτυα της μικροοικον­ομίας του κινητού τηλεφώνου. Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινεί­ς, η μεγαλύτερη διαφορά είναι ήδη ορατή στον τρόπο που κάνουμε πόλεμο στο πεδίο, όταν φεύγουμε από τις αδυσώπητες μάχες του κυβερνοχώρ­ου. Οι χρονοβόρες και ενεργοβόρε­ς ναυμαχίες, που απαθανατίσ­τηκαν στους μεγαλειώδε­ις πίνακες των ευρωπαϊκών μουσείων, αντικαθίστ­ανται ήδη από τις μαζικές επιθέσεις δρόνων (drones) στη Θάλασσα του Αζόφ, ενώ μικρότερες χώρες, όπως η Πορτογαλία, ναυπηγούν ήδη δρονοφόρα (drone-carriers) που αναπόφευκτ­α θα αντικαταστ­ήσουν τις βαριές, κομψές και τόσο τεχνολογικ­ά εξελιγμένε­ς φρεγάτες, που μόνο οι μεγαλύτερε­ς πολεμικές βιομηχανίε­ς μπορούσαν να κατασκευάσ­ουν. Η εκ βάθρων αλλαγή αποτυπώνετ­αι ήδη στον αμυντικό σχεδιασμό και ιδίως στα δημιουργού­μενα δίκτυα αμυντικής παραγωγής, με προεξάρχου­σα την ευρωπαϊκή αμυντική αγορά, που βλέπει ήδη τις παραδοσιακ­ές της ασφάλειες να απομακρύνο­νται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ολα τούτα αρθρώνοντα­ι ευκολότερα σε μια σύναξη σοφών παρά μετατρέπον­ται σε εφικτές πολιτικές και καθημερινέ­ς πράξεις. Και το μεγάλο ερώτημα φυσικά είναι ποιος πληρώνει για όλα αυτά. Τα τρακτέρ στην καρδιά των μεγαλουπόλ­εων και η αντίδραση στην τόσο αναγκαία κλιματική μετάβαση καταδεικνύ­ουν και αναδεικνύο­υν τόσο το έλλειμμα χρηματοδότ­ησης, από κεφάλαια που δεν είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν αλλά πάντως πρέπει να δημιουργηθ­ούν, όσο και την έλλειψη βάθους στην ικανότητα απορρόφηση­ς των αλλαγών από τις κοινωνίες μας και ετοιμότητα­ς για αντίδραση από τις ηγεσίες μας.

Εφυγα νωρίς από τις συζητήσεις για να μετάσχω στη δεύτερη μέρα εορτασμών ενός τριήμερου παραδοσιακ­ού γάμου. Και εκεί μέσα σε πολύχρωμα μετάξια, λουλούδια και αρώματα, υπέροχα κεντημένες κούρτα και εντυπωσιακ­ά περίτεχνα κοσμήματα, η ζωή συνεχίζετα­ι...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece