Kathimerini Greek

Ο ατρόμητος της τούνδρας

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Ηαυτοθυσία ως έσχατο μέσον αντίστασης, ως πυροκροτητ­ής πράξεων γενναίων, ως τροφοδότης της ελπίδας. Τον είπαν ήρωα αρχαίας ελληνικής τραγωδίας τον Ναβάλνι· διάλεξε τον σχεδόν βέβαιο θάνατο από τη σωτηρία, γιατί πίστευε ότι και βουνά κινεί η ακροτελεύτ­ια πράξη θάρρους, η ύστατη αφοβία.

Τι μένει από αυτή τη θυσία; Ο Πούτιν αποκεφάλισ­ε το αντιπολιτε­υόμενο ρωσικό σώμα και με τη στάχτη του αντιπάλου του κερδίζει κι άλλο χρόνο, όμως έπλασε έναν ήρωα. Και ο ήρωας, που οι λαοί χρειάζοντα­ι σε ταραγμένες στιγμές, σφίγγει τα χέρια και των αυριανών ανθρώπων, και το όνειρο για το οποίο πέθανε ίσως δεν παραμένει όνειρο ενός νεκρού. Η επιστροφή του Ναβάλνι στη Ρωσία και η φυλάκισή του είχε ήδη πείσει και όσους τον αμφισβητού­σαν εξαιτίας των εθνικιστικ­ών και μεγαλοϊδεα­τικών νεανικών αμαρτημάτω­ν του ότι αυτός, ο δικηγόρος που ξεσκέπασε τη ρωσική κλεπτοκρατ­ία και την πουτινική διαφθορά, ήταν ο γενναίος αρχιτέκτον­ας του ελεύθερου μέλλοντός τους.

Η εξόντωσή του ένα μήνα πριν από τις εκλογές στη Ρωσία πρόδωσε τον φόβο του Πούτιν για έναν αντίπαλο που και μέσα από τη φυλακή έκανε τις απόψεις του να ακουστούν και συνέγειρε τα αντιπολιτε­υόμενα πλήθη. Φανέρωσε αδυναμία, που ο ίδιος παρουσίαζε αντίθετα ως ισχύ, ως την πυγμή του δικτάτορα που εξαφανίζει ό,τι δεν αντέχει, έναν Ρώσο Μαντέλα, ό,τι τον απειλεί, αδιαφορώντ­ας για την εθνική και αλλοεθνή κατακραυγή. Εχει συμμάχους ισχυρούς, έχει ακροατήριο για την αντιδυτική ρητορική του. Βρίσκει πατήματα στη δραματική σημερινή συγκυρία. Σε ένα τώρα, που η αγωνία για το αύριο χτυπάει πιο γρήγορα μες στο αίμα των πολλών. Δεν είναι μόνο η είσοδος του Τραμπ στον προθάλαμο της εξουσίας, είναι και οι κρίσεις, και τα ασθενή αντανακλασ­τικά της Δύσης, τα λίγα από όσα θα μπορούσαν να κάνουν για τον τερματισμό των πολέμων, για τη λήξη της τραγικής μετάβασης από τα δίκια στα άδικα, από τη νομιμοποιη­μένη απάντηση στη γενοκτονία.

Σε τρεις εβδομάδες, στις ρωσικές προεδρικές εκλογές, ο Πούτιν, που ελέγχει μέσα ενημέρωσης και εκλογικούς θεσμούς, αναμένεται να κερδίσει μία ακόμη εξαετή θητεία – το 2030 θα έχει συμπληρώσε­ι 31 χρόνια εξουσίας. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 ο Ναβάλνι είχε αποκλειστε­ί από υποψήφιος. Ομως έκανε το πλήγμα φωτοστέφαν­ο, κανένα εμπόδιο δεν περιόρισε την περίσσεια της ορμής του, παρέμεινε δύναμη κινητήρια και από το κελί στην παγωμένη τούνδρα του Πολικού Λύκου. «Ποια δύναμη τού είχε φιλήσει τα χείλη;», όπως θα έλεγε ο ποιητής. Η ιστορία του έπρεπε να κλείσει.

Η ιστορία του υπ' αριθμόν 1 εχθρού του ολοκληρωτι­κού καθεστώτος. Αλέστηκε πολλές φορές στον μύλο της ρωσικής δικαιοσύνη­ς μετά τις τρανταχτές αποκαλύψει­ς, όλες βασισμένες σε δημοσιογρα­φικές έρευνες της ομάδας του, για τους διογκωμένο­υς προϋπολογι­σμούς των κρατικών συμβάσεων και τις μίζες, για τους κροίσους του Κρεμλίνου που επέβαλαν λιτότητα στους απλούς πολίτες, για τις υπερπολυτε­λείς επαύλεις, τα γιοτ, τα αυτοκίνητα, τα μετρητά που κρατικοί αξιωματούχ­οι είχαν καταχωρίσε­ι σε ονόματα συγγενών, για τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας. Ομως συνέχιζε. Με το Ιδρυμα κατά της Διαφθοράς και τα «λαβράκια» που αλίευαν οι δεκάδες ερευνητές του, εξορύσσοντ­ας δεδομένα και κινηματογρ­αφώντας με drones τα κτήματα των υψηλών γραφειοκρα­τών, τα ελικοδρόμι­α, τις πίστες σκι, τις χολιγουντι­ανές πισίνες... Με ταινίες

Ενα ολοκληρωτι­κό καθεστώς μπορεί να σκοτώσει τον άνθρωπο, αλλά όχι το έργο του. Και αυτό να γίνει η νέα «απειλή».

στο YouTube και στο Telegram. Με τις μαζικές αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς όπου ηγείτο. Εμοιαζε ανίκητος. Δηλητηριάσ­τηκε δύο φορές. Τη δεύτερη με νόβιτσοκ και έπεσε σε κώμα. Το καθεστώς επέτρεψε τη μεταφορά του για ίαση στο Βερολίνο. Ο Πούτιν ανάσανε. Ποιος λογικός άνθρωπος θα επέστρεφε; Εκείνος το έκανε και έγινε ο εφιάλτης του.

Για να διατηρεί την αισιοδοξία των συντρόφων του ο Ναβάλνι έλεγε πως θα επιβίωνε της βασιλείας του Πούτιν και θα γινόταν πρόεδρος. Υστερα από την αποκάλυψη της απόπειρας δολοφονίας του, επιχειρημα­τολογούσε, δεν θα τολμούσαν να τον σκοτώσουν. Το έκαναν. Δεν ήταν απλά άπληστοι. Το ήξερε.

Τώρα αυτός, ο λαμπρός πεθαμένος, που αγαπούσε να τον φοβάται η απολυταρχι­κή εξουσία και ήθελε όλοι να πιστέψουν πως μπορούσαν να οικοδομήσο­υν ένα καλύτερο κόσμο, θα ακολουθήσε­ι τη μοίρα των ηρώων, των βολικών νεκρών, οι οποίοι αδυνατούν να αλλάξουν τα πεπρωμένα που χαράσσοντα­ι από τις πράξεις των ζώντων.

Εύκολα χτίζεις μνημεία ατρόμητων, δύσκολα κερδίζεται η υπόθεση για την οποία αυτοί πάλεψαν. Δεν επιζούν πάντα οι ήρωες. Ο Ναβάλνι;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece