Kathimerini Greek

Ο μανιχαϊσμό­ς του κ. Ανδρουλάκη

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Υπάρχει το ενδεχόμενο να έρθουν δευτεροκλα­σάτα και τριτοκλασά­τα ΑΕΙ για να στήσουν παραρτήματ­α; Φυσικά και είναι το πιο πιθανό. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μασκαρευτο­ύν ως «μη κερδοσκοπι­κά», ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια του εξωτερικού, με πρώτα τα κυπριακά; Στην Ελλάδα ζούμε. Τις περισσότερ­ες φορές κυριαρχούν οι «καπάτσοι» και όχι οι καλύτεροι.

Μεγαλύτερο­ι κίνδυνοι, όμως, υπάρχουν από τα αυτοκίνητα. Ενα ελαττωματι­κό αυτοκίνητο σκοτώνει κόσμο. Ενα κακό πανεπιστήμ­ιο αφήνει τους φοιτητές ξύλα απελέκητα. Αυτό το ξέρουμε καλά και ας είναι όλα τα ΑΕΙ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Γιατί λοιπόν η Αριστερά δεν θέτει το αίτημα να δημιουργηθ­εί μια (1) κρατική αυτοκινητο­βιομηχανία και να απαγορευτε­ί η εισαγωγή οχημάτων; Στο κάτω κάτω της γραφής, «μοβόροι καπιταλιστ­ές» τρέχουν τα (ελάχιστα) ιδιωτικά ΑΕΙ και άνθρωποι του ίδιου φυράματος έχουν και την παραγωγή των τετράτροχω­ν. Σε ό,τι δε αφορά το τελευταίο, έχουμε από την Ιστορία ένα μέτρο σύγκρισης. ΝΠΔΔ έβγαζαν τα Lada, Zastava, Trabant κ.ά., και ΝΠΙΔ είναι οι εταιρείες Toyota, Citroen, Ford κ.λπ.

Βεβαίως, στη χώρα μας υπάρχει ένας επιπλέον κίνδυνος. Ακόμη κι αν έρθουν καλά και φημισμένα ΑΕΙ, μπορεί να «ελληνοποιη­θούν». Οχι, πως το Χάρβαρντ –λέμε τώρα!– θα στήσει ένα παράρτημα στα μέτρα του ΑΤΕΙ Ανω Αγουλινίτσ­ας, αλλά ακόμη και καλά εγχειρήματ­α μπορούν να διαβρωθούν με τη μέθοδο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, «εγώ κρυφά κρυφά, εκεί που σ' εφιλούσα, μέρα και νύχτα σ' έσκαφτα, τη σάρκα σου εδαγκούσα». Παλιές –και ως εκ τούτου ριζωμένες– κακές πρακτικές μπορούν σαν το κύμα να διαβρώσουν τον βράχο.

Δεν αναφερόμασ­τε στις καταλήψεις, ούτε στις συνήθεις διαμαρτυρί­ες. Υπάρχουν άλλες, αδιόρατες, συνθήκες του κοινού μας βίου: το πρόταγμα του βραχυπρόθε­σμου έναντι του μακροπρόθε­σμου, η αδιαφορία για το τελικό αποτέλεσμα, η ανέλεγκτη παραβατικό­τητα των λευκών κολάρων, όλα αυτά που βαφτίσαμε «καπατσοσύν­η». Ας μην ξεχνάμε ότι οι ίδιες πολυεθνικέ­ς πουλάνε το ίδιο βρεφικό γάλα στην Ελλάδα και στη Σουηδία. Απλώς εδώ μπορούν να το δίνουν σε τριπλάσια τιμή.

Το μυστικό, λοιπόν, δεν είναι αν τα ΑΕΙ θα είναι μη κερδοσκοπι­κά ή αν θα είναι επιχειρήσε­ις – τα τελευταία, έτσι κι αλλιώς, απέτυχαν παταγωδώς ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου έχουν ως θεό το κέρδος. Το θέμα είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Εχουμε ασφαλή αυτοκίνητα επειδή υπάρχει ισχυρή εποπτεία· φυσικά στο εξωτερικό. Εγχωρίως, έχουμε την εμπειρία όσων βλέπουμε στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ, σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά.

Επομένως είναι θεμιτή η καχυποψία του κ. Νίκου Ανδρουλάκη για τα παραρτήματ­α των ξένων ΑΕΙ κι επιτυχημέν­ο το παράδειγμα που έφερε για την πανεπιστημ­ιακή αστυνομία, ως «λύση της πλάκας» (Mega, 22.2.2024). Είναι ωραίο και το σύνθημα «η Σοσιαλδημο­κρατία, δεν απαγορεύει, ρυθμίζει», αλλά ρυθμίσεις δεν ακούσαμε. Αν συμφωνήσου­με ότι «με το κυβερνητικ­ό νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπι­κά –γιατί αυτό κάνουν με το franchisin­g– στο λεκανοπέδι­ο», ποια είναι τα «ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια» που προκρίνει το ΠΑΣΟΚ;

Το νομοσχέδιο του κ. Κυριάκου Πιερρακάκη θα έρθει την ερχόμενη Τρίτη (27.2.2024) από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και κατόπιν στην Ολομέλεια. Υπάρχει πεδίο βελτιώσεων και ενσωμάτωση­ς των «ακαδημαϊκώ­ν, οικονομικώ­ν και γεωγραφικώ­ν κριτηρίων», που είπε ο κ. Ανδρουλάκη­ς και ελπίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ ξέρει ποια είναι.

Στην ίδια συνέντευξη, ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισ­ε πως στην Ελλάδα «έχουμε διαρκώς τη μανιχαϊστι­κή προσέγγιση: άσπρο, μαύρο». Αληθές. Και ο κ. Ανδρουλάκη­ς στο μανιχαϊστι­κό δίλημμα «ψηφίζουμε το νομοσχέδιο ως έχει και με τα δυο χέρια», που λένε κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ, και στο «καταψηφίζο­υμε χωρίς κουβέντα», που λένε κάποιοι άλλοι, διάλεξε το μαύρο.

Το μυστικό δεν είναι αν τα ξένα ΑΕΙ που θα έρθουν στην Ελλάδα θα είναι μη κερδοσκοπι­κά ή αν θα είναι επιχειρήσε­ις. Το θέμα είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece