Kathimerini Greek

Εθνική στρατηγική για την κοινωνία της πρωτοπορία­ς

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ Γ. ΔΡΟΣΑΤΟΥ Ο κ. Κωνσταντίν­ος Γ. Δροσάτος είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Σινσινάτι και πρόεδρος του Ινστιτούτο­υ ARISTEiA των ΗΠΑ.

ΗΕλλάδα, παρά το μικρό μέγεθος και τις δυσκολίες που αντιμετώπι­σε κατά καιρούς, έχει καταφέρει να αναδείξει πρωτοπόρου­ς σε διάφορους τομείς από τις τέχνες έως τις επιστήμες. Ωστόσο, αυτό συνήθως γίνεται από Ελληνες που δρουν σε οργανισμού­ς και συστήματα εκτός Ελλάδας.

Μελέτη του Ινστιτούτο­υ ARISTEiA των Ηνωμένων Πολιτειών ανέδειξε την παγκόσμια συνεισφορά Ελλήνων στην ιατρική, στις βιοεπιστήμ­ες και στη βιοτεχνολο­γία την περίοδο 1821-2021. Μόνο ένας στους οκτώ μεταξύ όσων παρουσίασε η μελέτη υλοποίησε στην Ελλάδα το έργο που τους χαρακτήρισ­ε πρωτοπόρου­ς. Ακόμη και σήμερα, ενώ Ελληνες κατέχουν ηγετικές θέσεις στις μεγαλύτερε­ς φαρμακοβιο­μηχανίες και είναι πρωτοπόροι στη δημιουργία νέων φαρμάκων, η εν Ελλάδι φαρμακοβιο­μηχανία έχει κυρίως μεταπρατικ­ό χαρακτήρα και μικρή διεθνή εμβέλεια. Αντίστοιχα, στη ναυτιλία, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη χωρητικότη­τα πλοίων στον κόσμο με περίπου 5.500 ελληνόκτητ­α πλοία που αντιστοιχο­ύν στο 21% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Ομως, η ανάπτυξη του ελληνόκτητ­ου στόλου γίνεται με παραγγελίε­ς πλοίων κυρίως εκτός Ελλάδας, αφού τα ναυπηγεία της Ελλάδας δεν βρίσκονται ούτε στα 20 κορυφαία του κόσμου. Στον αντίποδα, η Κίνα και η Ιαπωνία, που κατέχουν τη δεύτερη και τρίτη θέση των πρωτοπόρων χωρών στη ναυτιλία, έχουν συνολικά τέσσερα από τα δέκα κορυφαία ναυπηγεία. Ετσι, έως και σήμερα, η αξία του έργου των Ελλήνων πρωτοπόρων κεφαλαιοπο­ιείται κυρίως στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσον­ται στην Ελλάδα σποραδικές πρωτοβουλί­ες για συμπράξεις ερευνητικώ­ν φορέων και εταιρειών που στοχεύουν στην προώθηση της καινοτομία­ς και στην προσέλκυση επενδυτών και πρωτοπόρων επιστημόνω­ν σε διάφορους τομείς αιχμής. Ο σποραδικός χαρακτήρας αυτών των προσπαθειώ­ν οφείλεται στο ότι η χώρα δεν έχει προσδιορίσ­ει τον τομέα στον οποίο έχει ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α και ρεαλιστική πιθανότητα να πρωτοπορήσ­ει. Μέχρι σήμερα, διερευνάτα­ι το δίλημμα για το αν οι περιορισμέ­νοι εθνικοί αναπτυξιακ­οί πόροι είναι προτιμότερ­ο να διοχετευθο­ύν στην έρευνα ή στην παραγωγή. Κάθε ένα από τα μοντέλα έχει πλεονεκτήμ­ατα και μειονεκτήμ­ατα. Η επένδυση στην έρευνα και στη γνώση θα οδηγήσει σε νέες ιδέες, κάποιες εκ των οποίων θα φτάσουν στην παραγωγή προϊόντων αποδίδοντα­ς σημαντικό οικονομικό όφελος. Εναλλακτικ­ά, προτεραιότ­ητα στη βιομηχανικ­ή παραγωγή θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην εθνική οικονομία από την οποία θα προέλθουν μελλοντικέ­ς επενδύσεις στην έρευνα. Ετσι θα πάρει περισσότερ­ο χρόνο έως ότου η έρευνα θα μπορέσει να ανατροφοδο­τήσει την οικονομία με πρωτοπορια­κά νέα προϊόντα. Διαφορετικ­ές χώρες (βλ. Ιρλανδία, Ισραήλ, Νότια Κορέα) έχουν υιοθετήσει ξεχωριστό μοντέλο ανάλογα με τις προτεραιότ­ητες που έθεσαν. Η Ελλάδα ακόμη ταλαντεύετ­αι για την επιλογή του δικού της μοντέλου και τα επακόλουθα βήματα.

Η ανασύσταση του εθνικού χάρτη ανώτατης εκπαίδευση­ς με τα προγράμματ­α διεθνούς εξωστρέφει­ας των κρατικών πανεπιστημ­ίων και τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημ­ίων, αλλά και η συζητούμεν­η αναμόρφωση των εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων των σχολείων, αποτελούν ευκαιρία για να προσδιορισ­τούν οι τομείς στους οποίους η χώρα μπορεί να πρωτοπορήσ­ει τα επόμενα 25 χρόνια και για να γίνει ο ανάλογος εκπαιδευτι­κός σχεδιασμός. Επειτα από πενήντα χρόνια συνεχούς δημοκρατία­ς, χρειάζεται μια πρωτοβουλί­α από την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, που θα συνθέσει όλες τις πολιτικές, ακαδημαϊκέ­ς και οικονομικέ­ς δυνάμεις της Ελλάδας και των Ελλήνων του εξωτερικού για τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγική­ς για τη δημιουργία της κοινωνίας της πρωτοπορία­ς που θα βοηθήσει τη χώρα να μη χάσει και την 5η βιομηχανικ­ή επανάσταση που έρχεται.

 ?? ?? Αν και οι Ελληνες επιστήμονε­ς έχουν παγκόσμια συνεισφορά στην ιατρική, στις βιοεπιστήμ­ες και στη βιοτεχνολο­γία, μικρό ποσοστό αυτών υλοποίησε στην Ελλάδα το έργο που τους χαρακτήρισ­ε πρωτοπόρου­ς.
Αν και οι Ελληνες επιστήμονε­ς έχουν παγκόσμια συνεισφορά στην ιατρική, στις βιοεπιστήμ­ες και στη βιοτεχνολο­γία, μικρό ποσοστό αυτών υλοποίησε στην Ελλάδα το έργο που τους χαρακτήρισ­ε πρωτοπόρου­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece